Samostudiem angličtiny z A2 na B2?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
9.1.24 22:18

@Margery31 Na Facebooku bývají různé skupiny na parťáky na mluvení, ale s rím nemám moc zkušenosti. Když fakt člověk nemá možnost, tak si zkoušet mluvit sám se sebou v tom jazyce. Jakoby říkat svoje myšlenky a smyšlené rozhovory nahlas. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to opravdu funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
9.1.24 22:24
@Margery31 píše:
@Mar__tanka1983
@Lama LamaHolky, měla jsem na mysli bez lektora. Lektory jsem už zkoušela a ten typ studia mi nevyhovoval. Navíc jsem teď na mateřské a nikam se nedostanu. Přemýšlela jsem o nějaké komunikaci s někým “jentak” v aj, ale nějak nevím kde hledat..když už by to byl lektor, tak spíš takové povídání, než aby mi dával úkoly apod. Ale jsem limitovaná časem, že můžu jen večery no. A nenašla jsem nikoho, a to samostudium mě baví.

Mám to stejně, už mi nikdo nedonutí chodit na žádné kurzy nebo hodiny. Jsem schopná si najít klidněě několik hodin denně, ve frontě na oběd a na záchodě projet pár lekcí Duolinga, při běhání poslouchat podcast, cestou do práce a z práce audioknihu, večer kouknout s chlapem na film v cílovém jazyce, brknout si půl hodiny s Argentincem. Je to v tomto směru časově efektivnější, levnější, a hlavně mnohem zábavnější. Možná by mi v tomto směru krapet víc posunulo pár lekcí s profíkem, ale protože se učím pro zábavu, tak nechci utrácet. Zaplatila jsem si teda pár nativů na Italki, po pěti dolarech za hodinu, jen na konverzaci, povídání, gramatiku už jsem si projela na Duolingu a stačí. Rozumim velmi slušně- normální knihy, audioknihy, podcasty. Asi největší výzva jsou filmy, kde je mnohem víc slang, rychlá mluva, hádky, zvuky a hluk na pozadí… Řeknu, co potřebuji, včetně konverzací a různých tématech. NA gramatiku jsem si našla spoustu aplikací a webovek. Asi nejvíc by drhla psaná forma, ale to mám i v češtině a ani to neplánuji využívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
9.1.24 22:29
@Nick505 píše:
@Margery31 Na Facebooku bývají různé skupiny na parťáky na mluvení, ale s rím nemám moc zkušenosti. Když fakt člověk nemá možnost, tak si zkoušet mluvit sám se sebou v tom jazyce. Jakoby říkat svoje myšlenky a smyšlené rozhovory nahlas. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to opravdu funguje.

Jsou rozně Language exchange, včetně in CR, Prague…- tam je snažší sehnat někoho na výměnu s češtinou, přeci jen motivace bude větší - něco za něco, než čekat, že si se mnou bude z altruistických důvodů někdo povídat jen tak.
Aplikace Hellotalk a Tandem mají výhodu možnosti různých filtrů, vyhledávání. Jen se člověk musí prokousat přes vobejdy, co se po pěti větách ptají, zda máš dům, manžela a ať pošleš fotku.

JInak ještě pomůže přepnout do cílového jazyka všechno - noťas, mobil, aplikace, navigaci v autě, komp v práci ( je teda fakt, že ajťáci, co pak přes vzdálený přístup něco nastavují, tak prskaj).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
10.1.24 07:34

Jeste me napadlo, kolegyne v práci si s manzelem zavedli anglické pátky. Mluvi doma cely den jen v aj :D ted nadhodila, ze bysme to mohly zavest i v práci.
Nebo jestli mas nejakeho znameho, kamaráda, někoho v rodině, kdo aj ovládá, tak spolu chodte na kafe a konverzujte v angličtině ;)
Jinak jak psala Lama nebo Nick 505, myslim, taky mi pomáhá, obcas si v angličtině premyslet, mluvit si pro sebe, co treba delam, nakupni seznam, atp. Proste prakticke využití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
418
10.1.24 20:49
@Mar__tanka1983 píše:
Jeste me napadlo, kolegyne v práci si s manzelem zavedli anglické pátky. Mluvi doma cely den jen v aj :D ted nadhodila, ze bysme to mohly zavest i v práci.
Nebo jestli mas nejakeho znameho, kamaráda, někoho v rodině, kdo aj ovládá, tak spolu chodte na kafe a konverzujte v angličtině ;)
Jinak jak psala Lama nebo Nick 505, myslim, taky mi pomáhá, obcas si v angličtině premyslet, mluvit si pro sebe, co treba delam, nakupni seznam, atp. Proste prakticke využití.

No v okolí nikoho nemám..manžel se teď učí anglicky, ale je na to hůř než já..a nevím, jestli by to nebylo spíš na škodu se spolu bavit s chybami :mrgreen: jsem si stáhla dneska tu aplikaci hellotalk, tak si tam zatím píšu s nějakými cizinci, tak uvidíme..jen mi je divné, že jsou všichni tak ochotní si psát v aj jentak? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
11.1.24 07:55

@Margery31 no, nekdo se nudi, a uz ho nebavi vykecavat jen tak na socialnich sítích, někdo ma jistou „mecenáškou povahu“, a dela mu dobre nekomu pomoct, nebo to muze byt cizinec, ktery si chce udrzovat jazyk nebo se ucit jako to mas ty ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
11.1.24 08:47
@Mar__tanka1983 píše:
@Margery31 no, nekdo se nudi, a uz ho nebavi vykecavat jen tak na socialnich sítích, někdo ma jistou „mecenáškou povahu“, a dela mu dobre nekomu pomoct, nebo to muze byt cizinec, ktery si chce udrzovat jazyk nebo se ucit jako to mas ty ;)

Obecně - na psaní není problém, zabere chvilku, lidi se nudí. Pokud chce někdo na nějakou pravidelnou konverzaci a ne si jen každý den napsat o počasí ( jako na začátek, proč ne). Prostě i ta prostitrana potřebuje nějakou mitivaci, ti altruisti to vydržá max pár týdnů.
Mám dva důchodce z Jižní Ameriky, co jsou doma, nudí se, děti emigrovali, chtjí společnost, tak si hledají studentíky španělštiny na povídání. S angličtinou to bude asi komplikovanější, řekla bych, že britští a američtí důchodci budou mít širší možnosti zábavy.
Ale stejnak nejlepší je najít cizince, co se tu připravuje na zkoušky na trvalý pobyt a občanství. Ti prostě mají motivaci se učit česky. Takže máme fakt pravidelné konverzece po týdnu, sami vymýšlí témata, často mají ty vlastní jako přípravu na ty jejich zkoušky – zdravotní systém, školsví, vaření… a pak to začně být fakt přínosné, člověk se naučí mluvit o různých tématech. Ale je to třeba probrat - někteří jsou nespolehliví, další skoro nemluví a člověk to táhne sám…Takže to zkusíš s dvaceti, s pěti to dospěje do fáze, že si dohodneš videohovor, po první hodině si necháš dva a nakonec zbyde jeden. Ale pak je to fajn, poznáš nové lidi, kultury, země. Děsně mi to baví.
O kousek lepší je v tom to Italki- web, kde jsou prostě tisícovky, učitelů, většina z nich neprofi, prostě „učitelé“ z lidu. Na konverzaci naprosto dostateční. Potřebuješ najít jen někoho ukecaného. Obvykle mají připravená témata, k tomu otázky. Takže je to zase pestřejší, více obohatíš slovník. Španělština začíná na 5ti dolarech, angličitna na 10ti, pokud se spokojíš s aj z afrických zemí typu JAR, tak i těch 5 ( tam nevím, jak moc je to native, sice je tam AJ oficiální jazykale doma asi mluví nějakou křováčtinou. Ale zas, pokud jim rozumíš, máš imput z audioknih, podcastů a filmů, tak jde hlavně o to procvičit si mluvu a furt budou mluvit lépe, než 80% českých učitelů). Váhodou je neuvěřitelný výběr, nulov závazek, můžeš mít 10 učitelů, klidně je střídat, vybírat si pokaždé jiné časy, rušit do 24h před hodinou bez sankcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze