Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Choď na nějaká místa kde se scházejí maminky s dětmi, mateřská centra, herny, cvičení pro rodiče s dětmi, hřiště, třeba se tam najde nějaká kamarádka ![]()
@aurum píše:
Jsem taky z Vysočiny. Třeba bydlíš blízko. Napiš a uvidime
Bydlim kousek od Svetle nad Sázavou. Zakl.
@Tichošlápek píše:
Tak to je moc z rukyJa uz někdy ani nevim, co říci maminkam na hřišti, když uz tam někdo je. Jako bych ztrácela schopnost mluvit s lidmi.
My bydlíme na vesnici. Naštěstí kamarádky některé mám ale ráda bych se seznámila s nejakou místní. Chodím na hřiště skoro každý den a žádnou jsem tu nepotkala
všechny jsou u sebe na zahradě. Jsou tu max. babičky dětí. Taky mě to štve, jsem společenský člověk a ráda poznávám nové lidi
@vejilka píše:
My bydlíme na vesnici. Naštěstí kamarádky některé mám ale ráda bych se seznámila s nejakou místní. Chodím na hřiště skoro každý den a žádnou jsem tu nepotkalavšechny jsou u sebe na zahradě. Jsou tu max. babičky dětí. Taky mě to štve, jsem společenský člověk a ráda poznávám nové lidi
A kde bydlíš presne? Zakl.
Tak koukám, že všude možně se nachází maminky v podobne situaci. Měla jsem za to, že jsem asi jedinej divnej člověk, co ma tenhle problém. Ale nejspíš budu jediná ve městě a okolí y tímto problémem. No jak z toho vyjít. Na cvičení s miminkama se tu nesoustředí ani na okruhu 30ti km a hlídání nemám, abych se dostala třeba na hodinu na cvičení bez dítěte
dětské hřiště tu nejspíš taky žádné není a když bude tak budu rovnou za blázna, když mé dítě ještě ani nesedí
Tak se zdá, že už nic jiného nezbylo. Tak přeji aspoň všem nám „opuštěným“ hodně štěstí při hledání nových zájmů, kamarádů apod. ![]()
@Bizky píše:
Tak koukám, že všude možně se nachází maminky v podobne situaci. Měla jsem za to, že jsem asi jedinej divnej člověk, co ma tenhle problém. Ale nejspíš budu jediná ve městě a okolí y tímto problémem. No jak z toho vyjít. Na cvičení s miminkama se tu nesoustředí ani na okruhu 30ti km a hlídání nemám, abych se dostala třeba na hodinu na cvičení bez dítětedětské hřiště tu nejspíš taky žádné není a když bude tak budu rovnou za blázna, když mé dítě ještě ani nesedí
Tak se zdá, že už nic jiného nezbylo. Tak přeji aspoň všem nám „opuštěným“ hodně štěstí při hledání nových zájmů, kamarádů apod.
I pro zakladatelku.
Ahoj, já jsem se po porodu přestěhovala na malou vesnici. Cítila jsem se hrozně, pocházím z velkého města, kde mám všechny kamarádky a známé a taky mamku. Jak to šlo, vrátila jsem se do práce tak, že jsem pracovala z domu a 2× týdně v kanceláři. tedy jdem každý týden od 3 měsíců malé jezdila do města za mamkou, kde jsem trávila pár dní, byla jsem v práci (mamka hlídala), posedávala po kavárnách s kamarádkama, atd. Na vesnici jsem si nemohla zvyknout. Nyní, po 3,5 letech, se trochu začínám usedávat:-), zapojila jsem se do místního dění, převzala obecní knihovnu, pořádám akce pro místní děti, na dva dny v týdnu stále dojíždím do práce atd. Když nejde Mohamed k hoře, holt musí hora…
Tím chci říct, musíš tomu jít naproti. Máš auto? Co se děje v nejbližším městě? Světlá nad Sázavou není tak malá, ne? Je tam knihovna? Nějaké dětské dění? U nás je i ve vedlejší vesnici klub maminek… Nečekej, že někdo dojde za Tebou. Buď aktivní. Já jsem třeba v době největší nouze o sociální kontakt vzala malou do kočárku, jela našeho většího města, co máme nejblíž, šla do kavárny na kafe a dortík a prošla si město, obchody, šla o knihovny, dokázala jsem takto zabít třeba i 4-5 hodin.
Hodně se to zlepšilo, jak šla malá do školky, hned jsem se seznámila s místníma maminkama:-).
Chci říct, bude líp, ale je třeba nesedět s rukama v klíně. Na hřiště klidně běž, i když dítě nesedí. Tak bude spát v kočárku a ty s sedneš na lavičku a budeš koukat, no… Nevím, odkud jsi, ale myslím, že nějaké dětské centrum tam být musí, přinejmenším v nejbližším městě. U nás je ve vedlejší malinké vsi, ve městě (20.000 obyvatel) taky. Ale přiznám se, že tam jsem nikdy nebyla:-), nemám herny a podobná zařízení moc ráda…
Udělala bych si průzkum, jaké jsou možnosti okolí, co se kde pořádá, kde se co děje apod. Vyraž klidně sama, autem či busem.
Zakladatelko, a nemohla bys jet k mamince i tak? Přece nemusí být doma:-). Stačí, když budeš mít kde být a udělat si vlastní program. Nevím teda, kde bydlí, ale na pár dní změnit prostředí, vyrazit jinam, na kafe i s dítětem atd. Jako pokud bydlí na malé vsi, tak to je asi z bláta do louže, ale ve městě já jsem s miminem byla ve svém živlu… dokud byla v kočárku, dá se tolik věcí:-). Zvlášť v létě - zahrádky, venkovní akce, procházky atd…
Zkrátka, neseďte doma na zadku a nečekejte, že se stane zázrak.
A zakladatelko, v Havlíčkově Brodě určitě je spousta aktivit pro maminky s dětma. Máš auto? Jezdí tam od Vás autobus? Náhodou vím, že je tam boží knihovna:-).
Ve Světlé je mateřské centrum Rolnička, kulturní zařízení Kytice, to mi neříkej, že se tam nedá vybrat něco, kam bys mohla i s dítětem:-), třeba ty farmářské trhy… Taky bych třeba jednou za měsíc poprosila muže o to, aby hlídal malého a sama si zašla nebo zajela na nějakou kulturní akci (já jsem teda nikdy neměla problém s tím jít sama do kina nebo divadla). Nemáte nějakou sousedku, co by malého pohlídala, že byste třeba šli i spolu? Něco jiného než stavění baráku a být doma. Ono to hodně nabije. Nebo se prostě, jak budete mít volno, seberte a jeďte všichni tři na výlet. Spojte to s restaurací, 15 měsíční nechodící dítě je super, usadíš ho do židličky a je klid:-). Nedávno jsme byli s mužem v restauraci Bistrot de Papa, parádní francouzská restaurace, jeli jsme i s dcerkou, mě se to taaaak líbilo, že ještě teď z toho čerpám:-). Je to cca 60km od Vás.
Musíte si umět říct, že holt někdy je třeba dát přednost zábavě a odpočinku než práci na baráku apod.
Přeji hodně zdaru, ať se Ti daří. Jsem taky z Vysočiny, ale od Vás daleko. Druhý konec:-).
@Fazulina píše:
I pro zakladatelku.Ahoj, já jsem se po porodu přestěhovala na malou vesnici. Cítila jsem se hrozně, pocházím z velkého města, kde mám všechny kamarádky a známé a taky mamku. Jak to šlo, vrátila jsem se do práce tak, že jsem pracovala z domu a 2× týdně v kanceláři. tedy jdem každý týden od 3 měsíců malé jezdila do města za mamkou, kde jsem trávila pár dní, byla jsem v práci (mamka hlídala), posedávala po kavárnách s kamarádkama, atd. Na vesnici jsem si nemohla zvyknout. Nyní, po 3,5 letech, se trochu začínám usedávat:-), zapojila jsem se do místního dění, převzala obecní knihovnu, pořádám akce pro místní děti, na dva dny v týdnu stále dojíždím do práce atd. Když nejde Mohamed k hoře, holt musí hora…
Tím chci říct, musíš tomu jít naproti. Máš auto? Co se děje v nejbližším městě? Světlá nad Sázavou není tak malá, ne? Je tam knihovna? Nějaké dětské dění? U nás je i ve vedlejší vesnici klub maminek… Nečekej, že někdo dojde za Tebou. Buď aktivní. Já jsem třeba v době největší nouze o sociální kontakt vzala malou do kočárku, jela našeho většího města, co máme nejblíž, šla do kavárny na kafe a dortík a prošla si město, obchody, šla o knihovny, dokázala jsem takto zabít třeba i 4-5 hodin.
Hodně se to zlepšilo, jak šla malá do školky, hned jsem se seznámila s místníma maminkama:-).
Chci říct, bude líp, ale je třeba nesedět s rukama v klíně. Na hřiště klidně běž, i když dítě nesedí. Tak bude spát v kočárku a ty s sedneš na lavičku a budeš koukat, no… Nevím, odkud jsi, ale myslím, že nějaké dětské centrum tam být musí, přinejmenším v nejbližším městě. U nás je ve vedlejší malinké vsi, ve městě (20.000 obyvatel) taky. Ale přiznám se, že tam jsem nikdy nebyla:-), nemám herny a podobná zařízení moc ráda…
Udělala bych si průzkum, jaké jsou možnosti okolí, co se kde pořádá, kde se co děje apod. Vyraž klidně sama, autem či busem.
Zakladatelko, a nemohla bys jet k mamince i tak? Přece nemusí být doma:-). Stačí, když budeš mít kde být a udělat si vlastní program. Nevím teda, kde bydlí, ale na pár dní změnit prostředí, vyrazit jinam, na kafe i s dítětem atd. Jako pokud bydlí na malé vsi, tak to je asi z bláta do louže, ale ve městě já jsem s miminem byla ve svém živlu… dokud byla v kočárku, dá se tolik věcí:-). Zvlášť v létě - zahrádky, venkovní akce, procházky atd…
Zkrátka, neseďte doma na zadku a nečekejte, že se stane zázrak.
K mamce zajet můžu, ale je každý den v práci. Nemá dané přesně, kdy skončí, až obstará všechny pacienty, pak má volno. Navíc mám ještě bráchu, kterému je jedenáct, má cukrovku, takže mamka má povinnosti i vůči němu a nejen k práci. Mám v místě bydliště mamky i babičku, je jí skoro sedmdesát, ale prostě to nefunguje. Věř, zkoušela jsem to, ale nejde to jinak. Babička se radši stará o nejstaršího bráchy syna (je u ní pečený vařený a ona se v něm vidí). U mě je problém zajít na hoďku na nákup. Jednou jsem jí ho nechala hlídat a šla jsem ke kadeřnici, a po hodině už volala, kde jsem, ať chvátám za malým. Malý je hodný, nezapláče, ale je aktivní, pořád musí něco dělat( to asi odpozoroval ode mě a od partnera
)Posadit ho do židličky je taky hezká představa, je sice suprový strávník, ale jen u jídla mu musím dávat pořád něco do ruky, aby jedl. ![]()
Jinak to, že je ve Světlé MC jsem zjistila pár dní zpátky. Jsem rozhodnutá tam zajít. Jen mám trochu strach, že mě ty maminy mezi sebe nevezmou. Nebo, že to tam bude samá super matka.
Tak nějak jsme postupně vytvořili režim, kdy já stíhám mít naklizeno, nažehleno, navařeno. Látkuju, stále nažehleju. Ale ta kamarádka, mi prostě chybí. Mít si s kým popovídat.
Nechci, aby to vypadalo, že jen hledám výmluvy, proč to nejde. V rámci svých možností se tomu snažím jít naproti. Proto jsem i napsala sem, aby mi někdo objektivně poradil, co dál, protože já už nevím. Doprošovat se "kamarádům, kteří mají jen výmluvy už mě nebaví. Mrzí mě, že člověk má velký dům, se zahradou a není sem koho pozvat, s kým tu posedět a popovídat…
Jinak řidičák mám, s malým chodíme na procházky, i na hřiště na houpačky, ale nikoho jsme tam ještě nikdy nepotkali. s malým jezdím na nákupy, buď pěšky nebo autem. Ale pořád je to jen já a malý, žádný kontakt. Nevím, jestli mi někdo rozumí…
Chápu. Já jsem to myslela k té mamce tak, že prostě dojedeš k ní a pár dní pobudeš, ale ne, že Ti bude hlídat dítě. Že si uděláš program s ním. Když spí v kočárku, tak alou s kočárkem na zahrádku do kavárny na dobré kafe a dortík s knížkou. Co já se jednou rukou nahoupala a druhou napila kafe:-). Třeba jen tak chodit s kočárkem po městě, nakouknout do obchodů, jít na výstavu atd… Jen využít té možnosti, že je kde přespat:-). Pokud bude mít mamka zrovna čas, tak to bude jen bonus navíc, že třeba hodinku pohlídá… Prostě změnit ovzduší, vypadnout z domu. Chápu, že to neřeší problém s kontaktem s jinými lidmi, ale třeba to dodá energii a vědomí, že život není jen omezen na 4 zdi baráku…
Tam, kde bydlí mamka a babička nemáš žádné kamarádky? My se třeba sešly párkrát v dětské čajovně.
To MC zkus, uvidíš, pokud se tam nebudeš cítit dobře, odejít můžeš vždycky. Ale úplně tě chápu, taky nemám ráda takové to hodnocení, kdo má líp a jak vychované dítě. Zase pokud tam bude víc dětí ve stejném věku, malý bude v kolektivu a bude to pro něj fajn. Třeba se i seznámíš s nějakou maminkou. A pokud máš možnost, zkus i ten HB, třeba jen jedou za čas. Já jsem byla zvyklá cestovat sama i po světě, takže mě celkem baví i jezdit na výlety sama (s dítětem), ale musím mít nějaký cíl:-).
Já Tě chápu, u nás na vsi je to stejné, na hřišti věčně nikdo není, u nás na zahradě byl někdo na návštěvě všeho všudy tak 2× (nepočítám rodinu muže). Já jsem právě ten kontakt hledala jinde, ale mám hodně kamarádek, co mají děti, ale u nás nikdy nebyla ani jedna, vždy jsem jela já za nimi (k nám je to daleko a já do města dojížděla často, takže se dal kontakt udržet). Ale hodně se to u nás ve vesnici právě zlepšilo, jak malá začala do školky a jak jsem začala dělat ty akce v knihovně. Hodně mě to baví a myslím, že místní jdou rádi, když někdo něco udělá pro děti, protože tady vyžití není žádné a na vše se musí dojíždět. Neříkám, že tady mám nějakou kamarádku, ale už došlo i k delšímu rozhovoru a návštěvě:-))). Jo a hele, naše obec má 200 obyvatel:-))). Je to totální zapadákov:-) A není nic horšího, než bezcílné procházky po vesnici, to mě fakt nebaví.
Co třeba nějaké akce v okolí? Kam by se dalo vyjet. Třeba u nás - farmářské slavnosti, letecké dny, dětské dny, karnevaly - zrovna karnevaly jsou dobrá společenská akce, letos jsme byly s dcerkou 3×, jednou u babičky ve vsi, jednou u nás a jednou u švagrové:-). S autem super, že nejsi omezená na autobusy.
Ale tu kamarádku, to vím, že je těžké. Já tady taky žádnou nemám. Všechny mám tam, odkud jsem se odstěhovala. Přítel má ale velmi rozvětvenou rodinu, která se hodně schází, takže v tomto směru je to fajn, dvě švagrové, jejich děti, babička a děda, různé sestřenice apod. Nejsou to kamarádky jako takové, ale jsou fajn a je fakt, že bez nich bych tady asi byla taky úplně izolovaná.
Hrozně moc držím palce, ať je to lepší. Zkus třeba i zde najít nějakou kamarádku, co víš. Já tu narazila na maminku z vedlejší vsi, zcela náhodně:-).
No a mrkni sem - hned 25., 26. a 27. května tak pěkný program, já bych hned šla.
http://www.kyticesvetla.cz/…eten_web.jpg
Teda nevím, jak daleko jste od Světlé.
Tak mrkni na knihovnu, určitě mají nějaké akce, tvoření apod. To bývá dobré na seznámení:-).
Máma je zdravotní sestra, stara se o stare lidi, je to zasluzna věc, ale vzdy pro ni byli na prvním miste před vlastními dětmi. Příklad: máma vola, že přijede v konkrétní den za malym, že si vzala v práci dovolenou. Vecer den předtím vola, že chudák nějaká babička, že jede misto dovolene k ni a za malym přijede jindy. A tak je to vždy. Da přednost pacientům. Řekne, ve dvanáct přijedu z prace, přijede v pět odpoledne. Vozila jsem jim malého rok. A vzdy to dopadlo takhle. Proto jsem to utnula.