Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, kolem narození miminka se obvykle řeší hlavně věci pro miminko, ale máte nějaké rady na šatník čerstvé matky v prvních letech s miminkem?
Jaké oblečení jste většinou využily? Jak vypadalo před porodem a jak po roce s dítětem? Každé léto se těším na svoje oblíbené šaty, ale začínám si říkat, že bude bezpečnější nechat je v šatníku a koupit si nějaké levné kousky, kterých mi nebude líto, když nepůjdou vyprat. Nebo mám příliš černé myšlenky a i oblíbené šaty mohou „přežít“ blinkající mimino?
První rok je za mě v pohodě, horší je pak když chodí a třeba ho vezmeš do náruče a hned jsi špinavá od jeho bot. A milion dalších situací ![]()
@Micilin píše: Více
Tak to je přesný.. kdyz bylo dceram 1,5r a 2,5r..byla jsem na rybářských závodech. Do teď si vzpomínám jak odpoledne lilo, a vypadala jsem jak kdybych se valela v bahně.
Nosila jsem je na rukou, a byla jsem od jejich holinek cela od bahna.
Pak jsem uklidila šaty, sukně. Nosim mini, a to v té době ohýbání fakt nešlo dohromady..
Ted uz jim je 4 a 5. A nosim zase všechno. ![]()
S prvním dítětem jsem chodila jak modelka a užíval si to. Měli jsme dost peněz, byla jsem mladá a stihla.
Se třetím už jsem ty kila nedokázala zakrýt. Byly to psychicky perné roky a k tomu covid období, tak se to na mém vzhledu podepsalo. Poprvé v životě mám v šatníku leginy pro doma…
@Furzhilda hele blinkající dítě je v pohodě. To takové šmouhy od trávy, mouru, ovoce a zeleniny všeho druhu jsou mnohem horší. Já jsem teda ale vyptala vždy vše. A to jsem chodila od roku dětí do práce, takže jsem dost často bývala na dětském hřišti v lodičkách a business oblečení (stavovali jsme se tam cestou ze školky či jeslí) a vždy vše ok. Takže v globálu asi nemusíš zanevřít na své stávající oblíbené oblečení. Ono pak jde spíše o praktičnost. Abys zvládla nakojit venku, aby sis s dítětem mohla sednout do písku atd.
Veci vyprat jde, spis ne vsechno se hodi na piskoviste nebo hrbolatou lavicku, ktera vytahuje z upletu nitky. Hned po porodu jsem nosila svoje kalhoty a tehotenske trika. Pak jsem si koupila trika na kojeni, ale v mensi velkosti a ruzne dziny. A pak podle kojeni jsem zacala nosit normalni topy, saty, halenky. Nedoporucuji schovavat kousky na dobu, az pujdu do prace. Co jde nosit, tak nosit, za tri roky se moda zmeni, veci zestarnou, budes mit chut na jine barvy a provedeni. Myslim, ze maminka nemusi mit venku na sobe leginy a tuniku, ze muse vypadat normalne. Nejvic mi chybely boty, honit mimino na podpatcich je smesny, pokud se nejedna o nejakou akci. Ale boty na klinku ksou fajn a nosit jdou i ke kocaru. Nejvice jsem unosila kecky od ecco, trekove boty. Nakoupila jsem si sportovni saty, nebo saty s polo limeckem a hlavne jsem nosila sve veci, jako pred tehotenstvim.
@Tajemnadama píše: Více
Takže mé představy zatím nejsou dostatečně černé?
Mám dvoje oblíbené lněné šaty, které stály kolem 2300 Kč a jsou to nejpohodlnější, co na léto mám, a vzhledem k tomu, že jsou vepředu na knoflíky, tak jsou i vhodné na kojení. Ale mám o ně trochu strach. Jestli je ale blinkající miminko v pohodě a riziko nastoupí až se samostatně pohybující se jednotkou, tak si možná ještě letošní léto v těch šatech užiju.
Osvědčilo se mi sportovní a pohodlné oblečení. A ve tmě reflexní prvky. Čím víc, tím líp.
Nosila jsem stejné oblečení jako jindy. Doma domácí a venku tak jako kdybych šla do práce nebo do města. Ale já nemám a neměla jsem oblečení za tisíce a značkové a nemám ani teď. Proto jsem to neřešila.
Já mám miminko teprve 4 měsíce, ale nosím úplně to stejne jako před těhotenstvím. Mám hodně košil, tak ty se na kojení hodí, ale ona zase nechce být u prsa pořád, takže nosím i normální třicka, které vyhrnu, když chce papat. Žádné speciální věci jsem na kojení krom podprsenek nekupoval. Teď v zimě toho moc vymyslet nejde, ale v létě určitě kratasky, saty.
Malá je blinkaci, ale neblinka po každém kojení a není toho zase tolik, aby to to oblečení nějak zničilo.
Když se chci vyfiknout, vyfiknu se i s batoletem, ale bacha na ty boty, @Micilin má pravdu. Nezapomenu, jak jsem se vyparádila na výlet do zoo v bílém outfitu, bylo léto, sucho. A mrně spokojeně běhalo kolem mlžítek a pak chtělo pochovat. Ze mě v tu ránu byla zebra
No co, holt jsem chodila špinavá
A jednou jsem viděla maminku v triku s nápisem: „Ráno to bylo čistý“ ![]()
S miminkem jsem speciálně koupila jen tři kojící podprsenky, jinak jsem nosila to stejné, co předtím.
@Furzhilda píše: Více
Zrovna len je na léto s miminem je ideál
já trávila na mateřské hodně času venku, takže přírodní materiály a pohodlné střihy (rozuměj lze se v tom sehnout ke kočárku) jsou nej.
Len se taky docela dobře pere, jen to žehlení no.
Já akorát nechala ve skříni hedvábné šaty a halenky - tam je větší riziko, že se někde zatrhnou při blbém pohybu.
Já si v létě pod šaty pořídila tenké šortky. Takže mi nevadí, když se někde náhodou víc předkloním a taky se mi aspoň netřou stehna. ![]()
Tak já hlavně řešila, aby se v tom dalo kojit, bylo to pohodlné a aby to nebylo bíle
Jinak jsem nosila vše možné…
@Kníže Ignor píše: Více
Bílé vůbec…pamatuji si, jak kamarádka zorganizovala swap oblečení, sešlo se nás tam asi tak 6-7? Převážně matky malých dětí…že co neudáme, odvezeme na charitu. No, věnovali jsme jim pytel bílého oblečení ![]()