Schizoafektivní porucha

Anonymní
18.2.24 20:20

Schizoafektivní porucha

Dotaz ohledně dlouhodobé léčby schizoafektivní poruchy, chci se zeptat dokáže takový člověk žít samostatně?
Jde o mého bratra, vždy cestoval, pracoval, nic mu nebylo a teď cca 15 let se léčí na tohle, není schopný nic, léky má injekčně i něčí bere několikrát byl v psychiatrické léčebně měsíc, dva, pak má stavy, že normálně má elán do života vše pak zas padne, jde o to🤔,že bydlí s mojí matkou, která z něj dělá mimino, ale jako extrém, stará se o ně jakoby mu bylo 5let a pořád ho lituje, myslím si, že tohle není vůbec dobrý přístup, navíc matka je totálně vyhořelá, ale to byla vždy věčná stěžovatelka na vše jak ona má vše nejhorší a dělá z bratra totální trosku, jde o to jestli by nebylo lepší, aby bratr bydlel sám, má svůj byt, někdy mě přijde, že využívá pomoc matky, že on nemůže, ale já si myslím, že prostě může 🙄 denně posloucháme jak je na tom špatně (od matky) přitom normálně chodí s kamarády ven, nevím čeho se máme chytit s rodinou, protože matka je stará, nadává, jen bratr je nejlepší a on je největší chudák, půjčuje nebo spíš si bere (dává mu ) matka peníze na kraviny nějaké novinky co on si najde na netu, projektory, koloběžky, nechává se obsluhovat a když řekneme mamce, že to není normální, vždy nás územní tím, že je hrozně nemocný a že my to nechápeme, pořád(třeba když ona kde někde pryč na pár hodin) nám píše ať ho jdeme zkontrolovat, přitom leží na mobilu a diví se co jako chceme atd..
Jak funguje tahle nemoc, asi to fakt nechápu, ale mě to přijde jako vychcanost…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65674
18.2.24 20:32
@Anonymní píše:
Dotaz ohledně dlouhodobé léčby schizoafektivní poruchy, chci se zeptat dokáže takový člověk žít samostatně?
Jde o mého bratra, vždy cestoval, pracoval, nic mu nebylo a teď cca 15 let se léčí na tohle, není schopný nic, léky má injekčně i něčí bere několikrát byl v psychiatrické léčebně měsíc, dva, pak má stavy, že normálně má elán do života vše pak zas padne, jde o to🤔,že bydlí s mojí matkou, která z něj dělá mimino, ale jako extrém, stará se o ně jakoby mu bylo 5let a pořád ho lituje, myslím si, že tohle není vůbec dobrý přístup, navíc matka je totálně vyhořelá, ale to byla vždy věčná stěžovatelka na vše jak ona má vše nejhorší a dělá z bratra totální trosku, jde o to jestli by nebylo lepší, aby bratr bydlel sám, má svůj byt, někdy mě přijde, že využívá pomoc matky, že on nemůže, ale já si myslím, že prostě může 🙄 denně posloucháme jak je na tom špatně (od matky) přitom normálně chodí s kamarády ven, nevím čeho se máme chytit s rodinou, protože matka je stará, nadává, jen bratr je nejlepší a on je největší chudák, půjčuje nebo spíš si bere (dává mu ) matka peníze na kraviny nějaké novinky co on si najde na netu, projektory, koloběžky, nechává se obsluhovat a když řekneme mamce, že to není normální, vždy nás územní tím, že je hrozně nemocný a že my to nechápeme, pořád(třeba když ona kde někde pryč na pár hodin) nám píše ať ho jdeme zkontrolovat, přitom leží na mobilu a diví se co jako chceme atd..

víš, že existují i věty. A ano, někdy dokáží žít sami, někdy ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9302
18.2.24 20:41
@Anonymní píše:

Ahoj, asi těžko říct, co je nemoc a co už jeho pohodlí, ale každopádně schizoafektivní porucha závažná je. Ale i lidé s touto poruchou se někteří mohou osamostatnit a fungovat. Existují například různá chráněná bydlení, podpora samostatného bydlení… Nevím, odkud jste, ale určitě bych se obrátila na nějakou neziskovku, například Fokus je v ČR hodně rozšířený a často nabízí i chráněná bydlení.

Existují komunitní bydlení s vyšší mírou podpory a pak byty, kam třeba sociální pracovník dochází 1-2 krát týdně. Já sama bydlela před několika lety 2 roky v chráněném bydlení a bylo to pro mě docela přínosné.

Jinak během tohoto bydlení lze zažádat třeba o sociální/magistrátní byt, kde může mít také podporu sociálních pracovnic.

Jinak přímo se schizoafektivní poruchou mám jednu kamarádku, sice bývá hospitalizovaná, bere léky, ale bydlí normálně s manželem a dítětem a domácnost zvládá. Pak mám kamarády se schizofrenií, kteří bydlí/bydleli v chráněném bydlení a pak se osamostatnili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí