Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
MIlé snažilky i těhulky ,mám na Vás dotaz,vy které jste podstoupily screening v 1,trimestru s výsledkem negativní,necháte si delta i trriple testy v 16 tydnu?muj doktor mi rikal,ze je to zbytecne,tak jen at vim,dekuji,pekny vecer
ahoj já si ho pak nenechala dělat,když to bylo o.k. přeju krásné těho a hladký porod
Ahoj,
já měla pozitivní, takže jsem podstoupila odběr placenty, pak vše Ok. Další testy jsem si už dělat nenechala, je to zbytečné. Screening v 1. trimestru má pravděpodobnost 95%, triple test jen 60%, takže proč ho dělat, že?
Ahoj, tak já jsem měla screening v 1. trimestru negativní, na tripple test jsem šla a byl pozitivní
Takže jsem nakonec skončila na odběru plodovky. Ale po pravdě neznám nikoho, kdo by to měl jako já.
Tak ja jsem byla u prvního pozitivní, a dokonce jsem šla na amniocentezu
u druhého pozitivní a další neg.(ne to bylo třetí), druhe oboje neg.,čtvrte neg. a ted taky.Dr. mi rikala že tam nemusim když první vyšlo, ale moje hematoložka to chtela mít dokompletu tak jsme šla.
já screening v prvním trimestru vůbec neměla (v kolikátým týdnu vám ho dělali??..mě teda brali krev v prvním trimestru- ale nevím přesně na co)- každopádně v 16tt jsem věděla že jdu na biochem.screening (tripple test) a hlavně jsem k tomu musela jít i na 3D ultrazvuk- potom krev..a naštěstí tripple test dopadl dobře…pravděpodobnost cca 1:3000..tak snad se na to můžu trochu spoléhat?.. ![]()
no mě ho dělali v 14 ýdnu,moje gynkoložka ho chtěla taky ten tripl test ,ale pan doktor Břečtak jí tam něco písnul a pak už ho nechtěla.
Janah neboj ,když to bylo o.k. tak bych se nebála to by tě honili ještě po doktorech ![]()
lucka25 píše:
no mě ho dělali v 14 ýdnu,moje gynkoložka ho chtěla taky ten tripl test ,ale pan doktor Břečtak jí tam něco písnul a pak už ho nechtěla.Janah neboj ,když to bylo o.k. tak bych se nebála to by tě honili ještě po doktorech
u Břeštule jsme byla taky ![]()
je to moc fajn doktor nás měl nastarosti do 5 měsíce a pak mi bylo upně líto,že už k němu chodit nebudem .to byl uplně jiný přístup než od ostatních ![]()
lucka25 píše:
je to moc fajn doktor nás měl nastarosti do 5 měsíce a pak mi bylo upně líto,že už k němu chodit nebudem .to byl uplně jiný přístup než od ostatních
Ja tam byla na těch UZ jen, fakt to dopodrobna popisoval i krev tekoucí mi ukazoval,mozek taky.
ahojte…jsem poprvé těhotná (8 týdnů) a všude čtu o screeningu…Může mi někdo napsat, co to vlastně je? ![]()
Moc děkuji
slovo screening znamená v lékařství plošné vyšetřování za účelem vyhledávání různých chorob, v případě těhu hlavně DOwnův syndrom a další těžké poškození plodu. Dnes asi nejspolehlivější je screenung v 1. trimestru, ketrý se skládá z odběru krve a pak podrobného utz, kde se mj. zkoumá šíjové projasnění (NT) či přítomnost nosní kůstky. Utz a výsledky krve dají dohromady riziko možného postižení, pokud je to pod 1:300, je cloveku doporučena amniocentéza nebo jiný invazivní vyšetření, pokud nad 1:300 je to označeno za negativní!
pak se ještě provádí, i když dle většiny doktorů zbytečně - kvůli časté falešné pozitivitě, biochemický screening v cca 16. týdnů - triple test. hodně štěstí při screeningu i v celém těhu!