Screening kyčlí

67
14.5.14 17:12

Screening kyčlí

Maminky byla jsem dnes s mým 3,5 měsíčním synem na screeningu kyčlí a v lékařské zprávě mám napsáno: Kyčle stab.,abdukce volná, nožky norma. UZ kyčlí: dle Grafa IA bilat, jádra zatím neosifikují. Nevíte některá co znamená přesně to že jádra zatím neosifikují?? :( Děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
14.5.14 17:17

Že je to normální stav. Malé se jádra vytvořily až snad v 7-8 měsících. Dokud nechozí, tak je to OK, akorát ho nestav na nohy, což nepředpokládám, že bys měla důvod dělat. Je to jakýsi „psotavení“ těch kyčlí nebo tak nějak, přesně nevím… Jinak jestli tě to uklidní, tak malá pak v těch 7 měsících cca (přesně nevím) jedno měla a druhý ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31318
14.5.14 17:20

Neznamená to nic tragického ;)
klouby jsou po narození chrupavkovité, s věkem pak začínají osifikovat - dělá se v nich kost, ta se tvoří od prostředka, tedy „od jádra“ - nakonec osifikují úplně a je to vlastně ten velkej kulatej kloub na stehenní kosti.
Jadýrka se můžou tvořit v prvních měsících, náš malej je měl až po roce - to už jsem byla nervozní a oni mi říkali, že o nic nejde, že se s tím stejně nedá nic dělat ve smyslu jak to uspíšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sype
14.5.14 17:26

Je to normální, dcerka měla jadyrka kolem šesti měsíců.

• Citovat
  • Upravit
67
14.5.14 17:31

Tak to jsem ráda :) Děkuju Vám holky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11626
14.5.14 17:46

Že nejsou zatím jadýrka. Niky je měla až kolem 7 měsíce

• načítám...