Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Většina gynekologů má v ordinaci UTZ a používá ho ![]()
2)jak mi řekl můj doktor, tělo si samo řekne, co mu neudělá dobře. Já jím a piju všechno, ale některý holky to hrotí a nejí např. měkký sýry atd…
Cauky- prosimte screening mohou delat jen nektera certifikovana pracoviste, takze v Praze napr. U Apolinare, V Podoli atd. Vim, ze hodne gynekologu neco podobneho dela na svem ultrazvuku a rikaji tomu screening, protoze je to pomerne draha zalezitost a jim se to samozrejme hodi pak nauctovat pecku pojistovne. Ja bych teda odmitla s tim, ze bych se pokusila sama na rychlo objednat jinam. Ve kterem jsi tydnu? Ta krev se fakt odebira driv a na utz se moc nenosi. Porovna se utz a vysledky z krve. Zavolej si k Apolinari a zeptej se, zda by ti to neudelali tam (pokud by se to dalo stacit - me odebirali krev myslim v 11 tydnu a utz byl ve 12 tydnu a vyritovala jsem si to taky sama).
V tehotenstvi by se nemely jist vyrobky z nepasterizovaneho mleka (napr. hermelin), jatra, syrove maso (jakekoli), nedostatecne omyta zelenina. Muzes v klidu smazeny hermelin. Nemela bys pit bylinkove caje, pokud se neporadis na gynde. Nektere mohou vadit. Urcite to chce hodne ovoce a zeleniny.
Vysetreni by te mela cekat tato: screening ve 12 tydnu (krev a ultrazvuk), screening v 16-17 tydnu (tripple test - protoze vychazeji hodne blbe, muzes odmitnout. To bude delat tvuj gynekolog a je to jen odber krve). Screening ve 20-22 tydnu (vysetreni ultrazvuk - vrozene vady a rozstepy). Screening ve 30 tydnu /ultrazvuk - tzv. biometrie/ - merenim se urcije vaha mimca.
Jinak pokud absolvujes ten prvotrimestralni napr. U Apolinare, automaticky si te objednaji na ten dalsi ve 20 tydnu. Ten ve 30 tydnu pak muzes zajistit taky sama v porodnici, kde budes chtit rodit.
V poradne by te mel jen vazit, merit tlak a kontrolovat cipek a moc. Na vsechno by ti mel dat zadanku, pokud neni vybaveny sam v ordinaci velkym ultrazvukem a nema certifikaci k provadeni screeningovych vysetreni…/ale vis jak - lidi nevedi a tak se to da nazvat jako screening, i kdyz to oficialne je vysetreni obycejny/.
Bacha - pokud jsi z Prahy, vetsina porodnic registruje k porodu jen ve 14+0! Pak uz nemas sanci. tak si to ohlidej.
Příspěvek upraven 12.01.13 v 15:33
@JaniceB píše:
Cauky- prosimte screening mohou delat jen nektera certifikovana pracoviste, takze v Praze napr. U Apolinare, V Podoli atd. Vim, ze hodne gynekologu neco podobneho dela na svem ultrazvuku a rikaji tomu screening, protoze je to pomerne draha zalezitost a jim se to samozrejme hodi pak nauctovat pecku pojistovne. Ja bych teda odmitla s tim, ze bych se pokusila sama na rychlo objednat jinam. Ve kterem jsi tydnu? Ta krev se fakt odebira driv a na utz se moc nenosi. Porovna se utz a vysledky z krve. Zavolej si k Apolinari a zeptej se, zda by ti to neudelali tam (pokud by se to dalo stacit - me odebirali krev myslim v 11 tydnu a utz byl ve 12 tydnu a vyritovala jsem si to taky sama).V tehotenstvi by se nemely jist vyrobky z nepasterizovaneho mleka (napr. hermelin), jatra, syrove maso (jakekoli), nedostatecne omyta zelenina. Muzes v klidu smazeny hermelin. Nemela bys pit bylinkove caje, pokud se neporadis na gynde. Nektere mohou vadit. Urcite to chce hodne ovoce a zeleniny.
Vysetreni by te mela cekat tato: screening ve 12 tydnu (krev a ultrazvuk), screening v 16-17 tydnu (tripple test - protoze vychazeji hodne blbe, muzes odmitnout. To bude delat tvuj gynekolog a je to jen odber krve). Screening ve 20-22 tydnu (vysetreni ultrazvuk - vrozene vady a rozstepy). Screening ve 30 tydnu /ultrazvuk - tzv. biometrie/ - meri a vazi se mimco.
Jinak pokud absolvujes ten prvotrimestralni napr. U Apolinare, automaticky si te objednaji na ten dalsi ve 20 tydnu. Ten ve 30 tydnu pak muzes zajistit taky sama v porodnici, kde budes chtit rodit.
Bacha - pokud jsi z Prahy, vetsina porodnic registruje k porodu jen ve 14+0! Pak uz nemas sanci. tak si to ohlidej.
Přesně, někteří gyndaři „se pokouší“ dělat screening na svých utz, dělají je jako že sami. Do toho bych nikdy nešla.
@dani24687 No je to peknej pruser, kdyz na obrazovce 20×25 cm meri sijove projasneni…to bych rozdavala facky…pak se ti o „downa“ predpokladam starat gynekolog nebude, takze tak…
@Anonymní píše:
Ahoj, sem těhotná poprvé a nějak ve všem tápu. Mohli byste mi pár věcí vysvětlit??
**1. sem objednaná na krev a hned týden po tom na UTZ- ale ke svému gynokologovi, jedná se tedy o screening? Mám na ten UTZ si vzít sebou prý i moč. Je tedy možné že UTZ dělá gyndař?2. Jaké potraviny jsou „zakázané“ v těhotenství?
3. Jaká všechna vyšetření mě čekají ještě do budoucna?**
Pro informaci, jsem v 10tt
Děkuji za odpovědi
Napiš odkud jsi.
screening většinou dělají odborná pracoviště, ale dnes je již plno soukromých gynekologů, kteří na to mají certifikát. Takže ano, je možné, že jde o screening, ten se provádí od 12 -14 tt.
Jíst - jez všechno, co ti chutná, hlavně zeleninu, ovoce, zařad´ryby, prostě pestře, akorát nechlastej alkohol první ligu a nekuř.
Do budoucna - ještě test na cukrovku, na AIDS, některé přenosné nemoci, ke konci ještě vyšetření, zda nemáš v pochvě stafilokoka.
Příspěvek upraven 12.01.13 v 15:38
@JaniceB píše:
@dani24687 No je to peknej pruser, kdyz na obrazovce 20×25 cm meri sijove projasneni…to bych rozdavala facky…pak se ti o „downa“ predpokladam starat gynekolog nebude, takze tak…
Kamarádka bydlí na vesnici a ani netušila, že by mohla jet na screening někam jinam než ke svýmu gyndaři a ten jí to ani neřekl a nakonec zanedbal dost výraznej problém. Vše dobře dopadlo, ale jestli to stálo za to… My si platili 1500,– a byli jsme v Prediku ![]()
@dani24687 No ja zavolala k Apolinari a vzali me bez problemu a platila to pojistovna. Protoze mas narok na 4 ultrazvuky za tehotenstvi…nevim, do toho se asi nepocita ten ultrazvuk na obycejne gynde - ke zjisteni tehotenstvi.
Od toho je prave ale dobrej internet, ze tu vsechno najdes a muzes si sama urcit, kam pujdes…doktor ti jen napise zadanku a basta. Nikdo te nemuze NUTIT, aby jsi si to nechala delat buh vi kde a jak…
@Anonymní píše:
Ahoj, sem těhotná poprvé a nějak ve všem tápu. Mohli byste mi pár věcí vysvětlit??
**1. sem objednaná na krev a hned týden po tom na UTZ- ale ke svému gynokologovi, jedná se tedy o screening? Mám na ten UTZ si vzít sebou prý i moč. Je tedy možné že UTZ dělá gyndař?2. Jaké potraviny jsou „zakázané“ v těhotenství?
Děkuji za odpovědi
Jo a nerekla jsi, jestli to je gyndar, kam budes chodit i do poradny. Jestliti ted nebral krev jen ke zjisteni vitaminu atd…na krevni obraz. Takze by bylo asi dobre mu zavolat a primo se ho zeptat, na co ten odber byl.
Krev mi bude brát teď v týdnu. A tam budu chodit i do poradny. a říkal že dostanu i průkajdu. Tak sem z toho jelen.
Sem z jižních čech, gyndař je na menším městě. Tak nevim. ZAtim pokoždy mi dělal ultrazvuk ale nějak sem si nevšimla že by měl nějakej ještě „lepší“ utz. Snad se nic nezanedbá =(
@JaniceB když si psala játra že se nesmí, tak jednou za čas játrový knedlíčky v plívce můžu ne? =D
@Anonymní píše:
@JaniceB když si psala játra že se nesmí, tak jednou za čas játrový knedlíčky v plívce můžu ne? =D
Myslím, že jednou za čas se může všechno ![]()
@dani24687 Jasny ze jo…to jen aby se jima neladovala v prvnich 3 mesicich…nekdo to ma rad. Ja taky obcas jim tresci jatra, ale tak jednou za mesic a ne prvni tri…to jsem to fakt nejedla…ono se to nema kvuli vitaminu A, ktery v jatrech je a pak taky myslim kvuli rtuti, protoze te je tam hodne. Ale jatrovy knedlicky urcite nemuzou jednou za uherskou dobu vadit…
@Anonymní píše:
Krev mi bude brát teď v týdnu. A tam budu chodit i do poradny. a říkal že dostanu i průkajdu. Tak sem z toho jelen.
Sem z jižních čech, gyndař je na menším městě. Tak nevim. ZAtim pokoždy mi dělal ultrazvuk ale nějak sem si nevšimla že by měl nějakej ještě „lepší“ utz. Snad se nic nezanedbá =(
No, tak nedoufej a zacni patrat na netu sama, kde tam mate pracoviste, ktere dela screening. Zpravidla to byva vzdycky porodnice, takze si tam zavolej. A krev gynekolog bere na zacatku tehotenstvi na krevni obraz, aby vedel, jestli ti nechybi nejake vitaminy, takze to muze byt jen na KO. Kazdopadne necekej a ten spital si najdi, zavolej tam a nech si od nej napsat pak jen zadanku na screening do konkretni nemocnice. Ono totiz ren prvotrimestralni se standardne neprovadi…v CR se jeste nebere jako vysetreni, ktere je nutne…Takze kazdemu pak cpou a vnucuji provedeni tripple testu, ktere je na hov*o
@JaniceB píše:
@dani24687 Jasny ze jo…to jen aby se jima neladovala v prvnich 3 mesicich…nekdo to ma rad. Ja taky obcas jim tresci jatra, ale tak jednou za mesic a ne prvni tri…to jsem to fakt nejedla…ono se to nema kvuli vitaminu A, ktery v jatrech je a pak taky myslim kvuli rtuti, protoze te je tam hodne. Ale jatrovy knedlicky urcite nemuzou jednou za uherskou dobu vadit…
Jo, vždyť jo ![]()
**1. sem objednaná na krev a hned týden po tom na UTZ- ale ke svému gynokologovi, jedná se tedy o screening? Mám na ten UTZ si vzít sebou prý i moč. Je tedy možné že UTZ dělá gyndař?
2. Jaké potraviny jsou „zakázané“ v těhotenství?

Děkuji za odpovědi