Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Doe_Jane píše:
fakt? chápu správně že druhý screening obsahuje tripple testy, nebo to se tak nebere?
Pochopila jsem, že jde o ultrazvuk. Ale to nevadí, neznám ve finále ani nikoho, kdo by následně odmítl ty tripple testy.
@Doe_Jane píše:
proč to píšeš?
Protože to chtěla. Lidi si neuvědomují, co všechno se mohou dozvědět, když neustále googlují informace.
@Tereza0807 píše:
Ono u dvojčat je všeobecně vše trošku jiné. Nepotřebovala jsem vědět diagnozu a už vůbec tímto způsobem. Nicméně děkuji za podělení se ze svou zkušeností.
Tak se potom nemáš ptát, když nechceš vědět, co se může stát.
@Doe_Jane píše:
proč to píšeš?
nemá smysl tohle řešit, prostě to tak je
…
@Janina81 píše:
Tak se potom nemáš ptát, když nechceš vědět, co se může stát.
Mě skutečně nezajímala tvá přesná diagnoza, stačilo se zmínit, že něco takového je. Je mi líto co se ti stalo, ale tímto způsobem je asi lepší, když se do tohoto příspěvku nebudeš vyjadřovat vůbec.
https://www.emimino.cz/…ydnu-289712/
Tady máš odkaz na diskuzi. Samozřejmě, že se to může stát, sice vyjímečně, ale může. I v papírech mnohých pracovišť v dnešní době je napsané, že žádné vyšetření nezaručí porod zdravého dítěte.
Nevidím důvod, proč to sem zakladatelce nedat, není negramotná, informace si může vyhledat sama. Pokud to nechce číst, nemá se pídit.
Samozřejmě přeji narození zdravého miminka ![]()
Dokonce existuje IUFD - smrt plodu v děloze těsně před porodem, riziko stoupá k termínu a po termínu. Často bez zjištění příčiny. Někdy se příčina zjistí, ale nelze ji žádným vyšetřením předem detekovat. A potom SIDS - náhlé úmrtí dítěte do jednoho roku(ze zahraničních zdrojů i později, ale u nás se to už nepočítá do statistik),největší riziko je mezi 2. a 4. měsícem.
Také to pro mě je a bylo strašákem, ale nemá cenu se před tím schovávat, prostě to existuje
,je potřeba to vzít na vědomí, hlídat pohyby a uvědomit si, že jsou věci, které člověk prostě neovlivní ![]()
@Jana206
Děkuju za zastání, proto jsem se jí na začátku ptala, jestli to opravdu chce vědět. Většina lidí při googlení a zakládání diskuzí podobného typu chce akorát ujištění, že to tak není.
No je.
@Tereza0807
Chtěla jsi to vědět, když bys nechtěla, tak se neptáš.
@Jana206 píše:
https://www.emimino.cz/…ydnu-289712/Tady máš odkaz na diskuzi. Samozřejmě, že se to může stát, sice vyjímečně, ale může. I v papírech mnohých pracovišť v dnešní době je napsané, že žádné vyšetření nezaručí porod zdravého dítěte.
Nevidím důvod, proč to sem zakladatelce nedat, není negramotná, informace si může vyhledat sama. Pokud to nechce číst, nemá se pídit.
Samozřejmě přeji narození zdravého miminka
Dokonce existuje IUFD - smrt plodu v děloze těsně před porodem, riziko stoupá k termínu a po termínu. Často bez zjištění příčiny. Někdy se příčina zjistí, ale nelze ji žádným vyšetřením předem detekovat. A potom SIDS - náhlé úmrtí dítěte do jednoho roku(ze zahraničních zdrojů i později, ale u nás se to už nepočítá do statistik),největší riziko je mezi 2. a 4. měsícem.
Také to pro mě je a bylo strašákem, ale nemá cenu se před tím schovávat, prostě to existuje,je potřeba to vzít na vědomí, hlídat pohyby a uvědomit si, že jsou věci, které člověk prostě neovlivní
Děkuju za info a odkaz. Zatím klepu vše je v pořádku. Dle doktorů máme dost aktivní miminko a během dne i po večer mám možnost se té „párty“ v břiše účastnit
![]()
@Tereza0807 píše:
Ahoj holky,ve čtvrtek mě čeká II. screening, chtěla jsem se zeptat na zkušenosti, při první, který mi dopadl negativně bylo vše v pořádku. Zda se zde ještě může vyskytnout nějaká vrozená vady myslím tím Down. syndrom apod. či zda by bylo již znatelné na prvním? Moc děkuji za info.![]()
Screening v 1,.trimestru je přesnější, než ve 2.trimestru. V 1. trim. se vyhodnocují vyšetření z krve plus ultrazvuk.
Ve 2. trimestru se vyhodnocuje jen krev, výsledky bývají častěji zkreslené, např. věkem.
Další větší podrobnější ultrazvuk je až kolem 20-22tt a pak ve 30tt. Mně třeba gynekolog ultz na každé kontrole nedělal.
@Janina81 píše:
@Jana206
Děkuju za zastání, proto jsem se jí na začátku ptala, jestli to opravdu chce vědět. Většina lidí při googlení a zakládání diskuzí podobného typu chce akorát ujištění, že to tak není.No je.
@Tereza0807
Zřejmě jsi nepochopila můj dotaz. Mě nezajímá tvá osobní zkušenost. Věci se dají komunikovat naprosto jinak možná si přečti např. informaci od @Jana206.
@Janina81 píše:
@Jana206
Děkuju za zastání, proto jsem se jí na začátku ptala, jestli to opravdu chce vědět. Většina lidí při googlení a zakládání diskuzí podobného typu chce akorát ujištění, že to tak není.No je.
@Tereza0807
Taky jsem to tak měla, hlavně v prvním těhotenství. Ale postupem času jsem se smirila s tím, ze určitá rizika jsou az do konce a ani potom starosti nekončí.
@Tereza0807 píše:
Děkuju za info a odkaz. Zatím klepu vše je v pořádku. Dle doktorů máme dost aktivní miminko a během dne i po večer mám možnost se té „párty“ v břiše účastnit![]()
Držím pesti, ať je vše v pořádku
Nestresuj se, rizika jsou fakt malá.
@leryl píše:
Screening v 1,.trimestru je přesnější, než ve 2.trimestru. V 1. trim. se vyhodnocují vyšetření z krve plus ultrazvuk.
Ve 2. trimestru se vyhodnocuje jen krev, výsledky bývají častěji zkreslené, např. věkem.
Další větší podrobnější ultrazvuk je až kolem 20-22tt a pak ve 30tt. Mně třeba gynekolog ultz na každé kontrole nedělal.
Děkuju moc, já mám při každé kontrole UTZ. Teď mi právě lékařka říkala, že bude podrobnější, že budeme zjišťovat velikosti orgánu a jak se vše od I. screeningu vyvíjí. Tak uvidíme ![]()
@Tereza0807 píše:
Zřejmě jsi nepochopila můj dotaz. Mě nezajímá tvá osobní zkušenost. Věci se dají komunikovat naprosto jinak možná si přečti např. informaci od @Jana206.
Tak proč se do… ptáš? Když tě to nezajímá. Jsem jediná, kdo ti dal určitou zkušenost, zažitou z vlastního prožitku.
Jany příspěvek jsem si přečetla, dobře napsané, píšu jinak, možná i proto, že mám jinou zkušenost.
2. screening cca ve 22 týdnu nejsou tripple testy, ty se berou v 16.tt a je to krev. 2. screening je spíše na kontrolu orgánů, srdíčka, zda má prstíky na rukou i nohou. Byla jsem s manželem a bylo to naprosto úžasné. Na Tripple bych nešla. A ve 30 už jsem byla sama, to manžel nemohl, ale to už nebylo tak super. Těš se, uvidíš mimčo na velké obrazovce a mohli by už ti upřesnit pohlaví, pokud jej chceš vědět ![]()