Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem
Jsem nastávající mamina a na gynekologické prohlídce mi byl nabídnut Screening ve 13.tt. Chtěla jsem se Vás zeptat, jak vyšetření probíhá? Jaký to byl pro vás zážitek? Klidě se rozepište detailně, tím líp
Jak dlouho trvá? Může ho provést i osobní gynekolog nebo se musí navštívit specializované pracoviště? Díky moc ![]()
Ahoj, absolvovala jsem před 3 týdny, určitě doporučuju. Je to vyšetření, které slouží ke zjištění pravděpodobnosti Downova syndromu a myslím i těch dvou dalších. Je přesnější, než tripple testy. Nejdřív miodebrali krev a cca za týden jsem šla na UZV, který byl delší, cca 10-15 min. A dělal mi ho jiný dr než můj, ačkoli můj je z nemocnice a dvouatestovaný.. Takže na tohle vyšetření musí mít ten dr speciální přípravu. Výsledky UZV se poslaly spolu s výsledky krve do genetické laboratoře, kde je posoudili komplexně, započítali ještě věk matky a stanovili pravděpodobnost postižení DS.
Je to utz a pak krevni odber a je to spolehlivejsi nez tripl test, ktery hradi stat. Screening mas zadarmo jen kdyz ti Dr da zadanku. Vetsinou to delaji v nemocnici nebo lepsi gyn centra. Zazitek to moc neni, ale pro prvorodicku asi jo
A vem sebou i partnera, at se pokocha co stvoril. Cilem vysetreni je odhalit vrozene vyvojove vady.
@Johanka.9 tyjo, tak koukám, že se mnou byl dr hotový rychle
Ale možná jsem ten čas jen špatně odhadla, nedívala jsem se na hodinky.
@klarka133 Co vím odtud, tak nekteří gynekologové ho dělají, nekteří ne, takže musíš jinam.
Je to trošku stres, protože se bojíš, jak to dopadne, ale je úžasné, že dnes můžou spoustu věcí diagnostikovat tak brzy a můžou se řešit.
Jinak mezi 10. - 12. tt. ti vezmou krev (mně brali až přímo před UTZ ve 14. tt) a ve 13. - 14. tt se dělá ultrazvuk. Lékař mimi komplet prohlídne. Z tohoto screeningu se dají rozpoznat vrozené vývojové vady a postižení.
Můžeš si nechat udělat fotku a za sebe doporučuji i video, s přítelem jsme zůstali v úžasu, jak miminko už kopalo a mávalo ručičkama. A někdy už jde rozpoznat i pohlaví.
Byli jsme tam max 10 minut.
@klarka133 byla jsem u obou deti. Krome toho ze je to velmi presne vysetreni vrozenych vad ke to i nejkrasnejsi utz za cele tehotenstvi. Rozhodne bych navstivila specializovane pracoviste. Prece jen cim vic utz ten doktor dela tak tim vic vidi
@Johanka.9 profema je super, doktorka sympatická, pečlivá, ochotná, samá pozitiva
chystám se tam v 21 týdnu zase ![]()
Díky moc za odpovědi
Na screening se mnou jde i můj bývalý přítel, tak uvidíme, třeba ho to ještě obměkčí a vrátí se k nám ![]()
Ahoj…
zvažuji zda jít na screening, nebo ne… můj gyndař se specializuje na to, tak mi to doporučil. ale já nevím
, furt váhám, Jak to probíhá? Něco hovořil o odběru placenty, ale všude jsem se dočetla že je to jen odběr krve, tak teď nevím. Také říkal, že je tam riziko potratu (možná myslel že hrozí potrat při odběru placenty)… když o tom mluvil, tak jsem ho moc nevnímala, byla jsem rozčarovaná z toho že jsem těhotná
na rozhodování mám ještě 9 dní… ![]()
@Šmoulina_x Je to odběr krve a asi za tři týdny na to podrovný ultrazvuk (přeměří miminko a zkontrolují, zda má všechno co na konci prvního trimestru má mít). Zkombinují výsledky v počítači a dostaneš riziko na Downův a ještě další dva syndromy.
Pokud je riziko vysoké, nabízí se další metody vyšetření (povětšinou již invazivní).
Zdravím ![]()
Já s prvním screeningem nemám bohužel dobré zkušenosti. Ale zřejmě to bylo střediskem, ve kterém mi ho dělali. I po opakovaném upozornění, že tlak na břiše mě bolí (a tělo se pak začalo bránit tím, že jsem dostávala záchvat smíchu, kdy mi svaly na břiše tvrdly) na mě doktor zíral jako na debila. Prý je to normální. Mě to normální nepřišlo. Pak mě zbytečně vyděsili nějakými gen. vadami, ale do screeningu napsali „negativní“, sestřička mě pak dorazila svou „diagnózou“, kterou si ona osobně myslí (neptala jsem se na ní). Jela jsem pěkně vystreslá, klepala jsem se, ráno mě odvezli do špitálu s krvácením (prasklý hematom). Já bych na něj už znova nešla, ale může to být pouze blbým výběrem lékaře
. Navíc mi nedokázali ani říci, v jakém týdnu jsem. Tedy se „vařilo z vody“, že je mé dítě nějak retardované (DS). Změnila jsem lékaře, kde krev i vyšetření proběhlo zatím dobře
)..
@Šmoulina_x píše:
Ahoj…
zvažuji zda jít na screening, nebo ne… můj gyndař se specializuje na to, tak mi to doporučil. ale já nevím, furt váhám, Jak to probíhá? Něco hovořil o odběru placenty, ale všude jsem se dočetla že je to jen odběr krve, tak teď nevím. Také říkal, že je tam riziko potratu (možná myslel že hrozí potrat při odběru placenty)… když o tom mluvil, tak jsem ho moc nevnímala, byla jsem rozčarovaná z toho že jsem těhotná
na rozhodování mám ještě 9 dní…
Screening se dělá z krve a ultrazvuku, to co popisuješ Ty, je amniocentéza. Ta se dělá pro vyloučení gen. vad, pokud předchozí výsledky z krve a ultrazvuku nebyly moc „sdílné“, nebo je tam nějaké podezření. Co jsem slyšela, prý to nebolí. A procento možného potratu je okolo 1%.
Teda, alespoň tak mi to bylo vysvětleno
) ![]()
Taky jsem do toho šla..ted v pondělí mi brali krev u mé doktorky a příští čtvrtek jsem objednáná do nemocnice na UTZ, takže jsme sama zvědavá. Ale myslím si, že je to určitě dobrá věc. Tak snad nám to všem dopadne dobře.. ![]()
Můžu se zeptat kolik stojí to cdčko s natočením ultrazvuku? taky bych měla zájem pokud mi to nabídnou. nabídli to všem? díky
@pegink Ahoj
spíš se zeptej, nenabízí Ti to jako součást vyšetření. A v Brně v Prenatalu to stojí 500 Kč. ![]()