Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Dobii v případě vážných chromosomalnich vad, které jsou potvrzené plodovou vodou, to lze myslím do 20. nebo 22. týdne, nebo 24.? Ty další testy se právě dělají tak, aby to ještě bylo zákonem povoleno… ale
1. už je to regulérní miminko, zadne embrio, je to vaše miminko. Také už můžete cítit pohyby v době „ukonceni“
2. Ani odběr plodove vody, ani krevní NIPT testy za těch 15tisic nejsou 100%. Je to pořád jen urcene riziko. Porad zůstává vzacna sance, že miminko je zdravé a chyba je jen v placente…
3. Budete rodit, miminko už je prostě miminko, neni to nějaký " abstraktní potrat", je to opravdový porod
@lilith123 Moc ráda čtu že se vám daří dobře a že srdíčko holčičky se zdá v pořádku. Četla jsem vaše diskuze když jste na postižení přišli a moc vám držím palce ať má dcerka co nejméně problémů! ![]()
@Gracetheworld díky! Vypadá to moc dobře. Srdicko je úplně ok, holcicka je o týden větší než by měla být podle termínu, zadne problémy nejsou. Porad mam různé obavy, nicméně tešíme se na ni čím dál víc
@lilith123 Ahoj, taky se pridam ke @Gracetheworld, byla jsem na plodovce nekdy v podobnem terminu jako ty a tak jsem cela vystresovana sledovala snad uplne vsechny diskuze, kde se tohle tema aktualne resilo, a tedy jsem cetla i tve diskuze. Jsem hrozne rada, ze vse vypada jak ma a mala prospiva nad ocekavani, drzim palce, at se to tak vyviji uz naporad a at jste vsichni co nejvice v poradku ![]()
@aannnnaa děkujeme
, pořád je to velký stres, aby se něco nepředvídatelného nestalo, ale zároveň se teď těším se z každého jejího pohybu a prevaleni a dobrého ultrazvuku.
Dobrý den,
jen tady chci nechat komentář hlavně pro maminky, které budou ve stejné situaci jako jsem byla já. Naše holcicka se narodila v létě, presne v termínu, měla 4kg a byla zcela zdravá. Genetické testy provedene ve 2 mesicich primo z její krve nám na začátku listopadu potvrdili, že ŽADNOU genetickou vadu (Turneruv syndrom ani jinou) NEMÁ.
Turner byl rozeznan v 17tt z mé krve na základě NIPT testu (u mě konkrétně Trisomy test). Genetici řekli, že to je validní na 99,9%. Plodovku jsme odmítli. Tedy sance, že Turnera mít nebude byla 0,1%.
Celé tehotenstvi bylo pak náročné, jelikož odborná literatura uvádí, že sance na zive narozené dítě je v takovém případě cca 2% (bohužel az po porodu jsem pochopila, že to je hlavně tam, kde je hydrops plodu a další vady, protože u dětí, které mají ultrazvuk ok, se syndrom diagnostiku často až třeba v pubertě)
Řešení by u nás nebyla ani plodova voda (kterou jsme prostě nechtěla riskovat), pravděpodobně az jistě by byl výsledek stejný. Takže buď selhal primarne NIPT test, nebo placentarni mozaicismus (tedy geneticka vada v placente a zdravé miminko, což se může vyskytnout u jakékoli!!! genetické vady).
U mě spíše druha možnost, jelikož po porodu konstatovali přebytek plodove vody, upon pupecniku na obalech místo placent, abnormální placentu…
Co z toho pro mě plyne? Bojujme za sebe i za nase - byt ještě nenarozené, - děti. Zázraky přijdou. (Anemusi mít pak nutné stejnou podobu jako u nás.)
Naší dceru bychom milovali jakoukoliv, věděli jsme to než se narodila a když jsme jí spatřili, bylo nám už úplně u prd*le, co má nebo nemá za „vadu“.
Modlím se za vás za všechny, kdo potřebujete viru, naději a lásku, protože na tuto část naseho příběhu nikdy nezapomenu a vím, jak těžké to je.
P. S nějaké zdravotní potíže řešíme teď obě, ale ultrazvuk by nám je rozhodně neukázal
@lilith123 Ahoj, musim rict, ze jsem si na vas cas od casu vzpomnela a premyslela, jak jste vlastne dopadli a jak se mate. A tohle teda naprosto predcilo veskere me ocekavani!!
Mam z vas OBROVSKOU radost a dekuju, ze jsi se podelila i o tuto cast vaseho pribehu 🙏🏻 Hlavne hodne zdravi vam obema a mejte se nejkrasneji, jak jen to jde
![]()
@aannnnaa to je od Vas velmi mile. Děkujeme. Teď už prostě budeme žít dál, co život přinese. Ještě jednou díky za milá slova.
@lilith123 Moc děkuji že jsi sem dala update! Hrozně jsem vám fandila už od první diskuze kterou jsi tu zakládala a kde jsi podle mě dostala hrozně nezaslouženou sodu.
Moc jsem vám přála zdravou holčičku, a to že se turnerův syndrom po narození neprokázal je úplný zázrak a moc vám to přeju ![]()
Ať holčička zdárně prospívá a dělá vám jenom radost ![]()