Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj teď v druhém těhu utz v pořádku ale, špatná krev díky tomu v šedé zóně… Tzn riziko na Down syndrom 1:300 doporučili mi odběr plodové vody… Nevím proč ti neřekli jak se bude dál postupovat. Mě rovnou řekli že amc aby byla jistota že je v pořádku. Každopádně vzhledem k tomu že utz byl v pořádku a jen vyšla špatně krev jsem si nechtěla nechat píchat jehlu do brucha. Podstoupila jsem placený test z krve harmony. Stál 15tis a vše je ok. Určitě bych chtěla znát své možnosti a Teda co bzde následovat protože většinou když je šedá zóna dr hned posílají na amc.
@Ufinka87 no sestřička mi nabídla ten test který stojí 10 tisíc, ale já jsem po ivf geneticky vyšetřené emryo tak si říkám, že prostě přece to musí být snad v pořádku. Říkala mi akorát, že vlastně je to negativní, jen mě chtějí vidět za ten měsíc znova plus znovu krev. Ale jsem z toho fakt jelen 🙈
@Dobii Plodovka se bere až nějak 16tt, proto tě chtějí vzít až za měsíc. Ale být tebou, tak bych si tam zašla a vyžádala si zprávu, kde budeš mít napsáno riziko na ty tři vady 1:xxx. A dle toho se rozhodnout, jestli nebudu dělat nic, podstoupím plodovku nebo si zaplatím ten krevní test. Ta praxe volání výsledků je šílená, já šla napřed na krev, o nějakých deset dní později na utz, kde už byly výsledky z krve, vše se hned dalo do programu, doktorka mi vše vysvětlila a nastínila možnosti. Já měla riziko DS 1:470, hned ten den jsem si nechala vzít krev.
Jo pardon, nevšimla jsem si, že to riziko DS víš. No tak tam záleží na tobě, co budeš dělat, u plodovky je prý riziko potratu 0,5% a mně osobně přišlo nepatřičné podstupovat vyšší riziko, než je riziko postižení (tzn. 1:200). Ale zase jsem to nechtěla nechat plavat, tak jsem investovala do testu, který sice není narozdíl od plodovky 100%, ale rozdíl je zanedbatelný a věděla jsem výsledky mnohem dřív, než bych vůbec odběr absolvovala.
@Dobii no znova krev to bude zřejmě na trippl test. Pikud už jsi měla teď špatné výsledky vz krve tak ten triple vyjde tajy špatně a po ženou tě ba amc… Já měla v prvním těhotenství hraniční krev na 1 screningu a tripple byl pozitivní oak na Down 1:15! Hnali mě na amc nešla js3m ake strach celé těhotenství jestlu je dcera zdravá. Teď na prvním screningu už krev špatná tak jsem ani na tripple nečekala protože by to dopadlo stejně katastrofálně.. Takže js3m zaplatila raději těch 15tis… Záleží na vás ja byvh chtěla mít jistotu že zo bude ok
Sestra říkala, že je tam pouze nějaká odchylka že, norma je 1:856 a já mám 1:808. Říkala, že to neznamená, že by bylo mimčo nemocné, ale jen upozornění, že si mají dat pozor, ale na co to mi už neřekla 😀
@Dobii píše:
@Ufinka87 no sestřička mi nabídla ten test který stojí 10 tisíc, ale já jsem po ivf geneticky vyšetřené emryo tak si říkám, že prostě přece to musí být snad v pořádku. Říkala mi akorát, že vlastně je to negativní, jen mě chtějí vidět za ten měsíc znova plus znovu krev. Ale jsem z toho fakt jelen 🙈
No geneticky Ok embryo bohužel neeliminuje downa úplně. Tam dochází ke špatnému dělení někdy i v pozdějším stadiu. Nicméně pokud. My utz ok, tak bych si hlavu nelamala. Já měla krev 1:280 a kombinovaný s utz 1:790. Utz ukázkový a nikam dal jsem nesla. Srdíčko, průtoky a další věci už mi doktor konroloval v 18tt hodně podrobne jestli prave nebyla špatná krev kvuli nějakým srdečním vadam. Stále me hlida. Na poslední kontrole 30tt zase vše Ok. Jasno bude až vyleze.
@admin
prosím o prověření @Miroslaw45 z důvodu neoprávněné reklamy.
A ty Mirku se styď! Ne jen že spamuješ nerelevantní diskuze, ale cpát tenhle tvůj odkaz do vláken kde se řeší zdraví nenarozených dětí je hnus ![]()
My jsme byli v šedé zóně s Edwards syndrom 1:320. Ultrazvuk ok, krev spatna (hcg i papp-a nízké). Plodovku jsem odmitla, zaplatili jsme si Trisomy test. Vyšel nám pozitivni na Turner syndrome. Teď 28tt a miminko vypadá ok vcetne srdíčka, takže možná je to mozaika, to nám presne reknou až z pupecnikove krve po narození.
Příspěvek upraven 14.04.22 v 15:19
@lilith123 já se asi zeptám blbě, možná mě někteří odsoudí, ale pokud půjdu až v 16 týdnu na další krev a potom po případně na plodovku a vyjde to pozitivně a já to dítě nebudu chtít dá se to ještě vůbec vzít?
@Dobii píše:
@lilith123 já se asi zeptám blbě, možná mě někteří odsoudí, ale pokud půjdu až v 16 týdnu na další krev a potom po případně na plodovku a vyjde to pozitivně a já to dítě nebudu chtít dá se to ještě vůbec vzít?
Do 24tt lze podstoupit ukončení.
@Dobii píše:
Ano, dá.
Dobrý den,
všem děkuji za nahlášení trola, příspěvky z diskuze jsem smazala, profil zablokovala a smazala.
Pěkný den,
Viki ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat zda nemáte někdo zkušenost, nebo vlastně co to vůbec znamená. Byla jsem na prvním screeningu podle ultrazvuku všechno v pořádku. Na druhý den mi volali výsledky krve a že jsem v šedé zóně, ale že je to negativní. Jen mě objednali za měsíc znovu. Mám se něčeho obávat, že je něco v nepořádku? Omlouvám se za anonym