Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lebambule píše:
No jooo, to bude nejakej vtipnej kus asi
ano, pro mou dceru je celý svět jedna velká herna a sranda
Klid. jestli tě to uklidní, tak kámoška si při škole přivydělávala jako chůva, měla profil i na hlídačky. cz nebo kde… no a „hlídala“ dítě, to dítě v době, kdy ho ona hlídala přejel autem jeho vlastní otec, při couvání. zlomený ruky nohy, otřes mozku myslím, sranda to nebyla. Kámoška jim dítě hlídala i nadále
![]()
nějaky pastilky proti kašli, jsou oproti tomu k smíchu.
@Lama Lama píše:
@stinga sim tě a jak to děláš v noci?
@stinga píše:v noci jsem každý druhý týden v práci
v noci teda kupodivu spí a nic nevymýšlí, na wc jde sama - máme světlo se senzorem na pohyb
NO a ten každý první den?
No, nevymýšlí, ale podle té logiky by něco vymyslet mohla, ne? Skočit z okna…
@BohunkaP Asi máme na věc rozdílný názor. Předpokládám, že nějaká pravidla si s rodiči zakladatelka nastavila. Já bych osobně ocenila, že situaci řešila, hned volala a z toho, jak je ze situace sklíčená, bych věřila, že se to nebude opakovat a dá si příště pořádně bacha. Bylo by to pro mě jistější než další neznámý brigádník
A mít dítě neustále na očích nejde, navíc když spí v jiné místnosti, což je taky v souladu s požadavky rodičů.
@Lama Lama no prostě dcera spí v noci hezky a nic nevyvádí, ale za bdělého stavu ji teda musím pořád mít pod dohledem, nechce se hrát sama, tak většinou jsem s ní v dětském pokoji - má 3 r 3 měsíce
co bydlíme s přítelem, okna jsou vysoko, nemůže na ně tak jednoduše vylézt a ani ji to nenapadne a navíc jsme v přízemí
ale když jsme bydlely u rodičů v 1. patře, kde okna začínají 80 cm nad zemí, tak to na okna lezla často a snažila se je otvírat s odůvodněním, že potřebuje líp vidět ven
i teď, když je u babičky, tak na okna leze a prostě se na ni musí dávat pozor pořád
@Aotearoa no nejsem dokonalá, a ty druhé si to o sobě asi také nemyslí
ale tak jinak - kdyby učitelka ve školce odešla na 8 minut a děti nikdo nehlídal? už to tu jedna diskutující zmínila, ale nikdo na to nereagoval
@stinga píše:
@Aotearoa no nejsem dokonalá, a ty druhé si to o sobě asi také nemyslí
ale tak jinak - kdyby učitelka ve školce odešla na 8 minut a děti nikdo nehlídal? už to tu jedna diskutující zmínila, ale nikdo na to nereagoval
- dobré? v pohodě? ať jde učitelka pryč, však 4leté a starší děti už přece ví, jak se mají chovat, ne?
NO, mě by to nevadilo.
@Lama Lama píše:
NO, mě by to nevadilo.
nic jiného jsem ani nečekala
a kdyby mezitím jiné děti ublížily tvému dítěti?
@stinga píše:
nic jiného jsem ani nečekalaa kdyby mezitím jiné děti ublížily tvému dítěti?
No tak samo… Jako těžko budu psát, že já sama nechám dítě 10 min samotné a budu buzerovat učitelku, že to udělá ona?
Je fakt, že souhlasím s Bohunkou, že je něco jiného vlastní dítě a cizí dítě. Přeci jen ho člověk nezná. Ale tak já obvykle s rodiči těch ostatních dětí mluvím, ptám se co a jak. A kdyby po mě chtěli, abych dítě 4 roky měla furt na očích, tak to zkrátka odmítnu, u mě na hlídání nebude. U čitelky je jasné, že to takto fungovat nemůže a nezbyde jí nic jiného, než je fakt mít na očích nosnstop. Ale je mi v tomto ohledu těch učitelek líto. V podstatě mi přijde, že odnášejí to, že si rodiče nedokážou dítě vychovat tak, aby bylo schopné bez toho přímého dohledu fungovat.
Takže znovu opakuji - vím, že učitelky mít děti pod trvalým dozorem musí. Ale z pohledu mě jako rodiče - ne, sama bych to nevyžadovala.
Ublížili jak?
Pro mne je důležité, aby byl nějaký dospělák dostupný, děti věděly, kde jí vyhledat. POkud by učitelka řekla, že jde na záchod pomoct jinému dítěti, které zvrací nebo potřebuje umýt nebo jde do ředitelny, jde se sama převléct do šatny, pro pomůcky do vedlejší třídy… tak jsem s tím v pohodě.
No, pokud by se strhla nějaká rvačka, mé dítě někdo uhodil, strčil tak si řeknu, že je to pěkný hajzlík. Ale nedovedu si předtavit, že bych vinila učitelku.
S tou učitelkou v MŠ to ale přece adekvátní srovnání. 1. ve společenství ostatnich dětí je riziko ublíźení při nějaké šarvátce větší 2. učitelka je tam omezenou dobu a nehlídá děti nějakých 48 hodin. 3. učitelky jsou na třídu dvě, tak bych očekávala, že se prostřídají. 4. učitelky se strají o děti a nikdo od nich neočekává např přípravu jídla… Zakladatelka měla v kabelce jen nějaké pastilky na kašel, nebyla tam ani HA ani nic na tlak ani jed na krysy. Kdyby tomu bylo, třeba by si kabelku víc hlídala než takhle. Jak už jsem psala, osobně bych na ditě třeba po vyprovodění uklízečky mrkla, ale na druhou stranu by se to mohlo stát i po domnělém usnutí večer nebo při časnějším probuzení. Běhěm víkendu očekávám, že si taky někdy bude chtít dát např sprchu.
@Daisy86 píše:
S tou učitelkou v MŠ to ale přece adekvátní srovnání. 1. ve společenství ostatnich dětí je riziko ublíźení při nějaké šarvátce větší 2. učitelka je tam omezenou dobu a nehlídá děti nějakých 48 hodin. 3. učitelky jsou na třídu dvě, tak bych očekávala, že se prostřídají. 4. učitelky se strají o děti a nikdo od nich neočekává např přípravu jídla… Zakladatelka měla v kabelce jen nějaké pastilky na kašel, nebyla tam ani HA ani nic na tlak ani jed na krysy. Kdyby tomu bylo, třeba by si kabelku víc hlídala než takhle. Jak už jsem psala, osobně bych na ditě třeba po vyprovodění uklízečky mrkla, ale na druhou stranu by se to mohlo stát i po domnělém usnutí večer nebo při časnějším probuzení. Běhěm víkendu očekávám, že si taky někdy bude chtít dát např sprchu.
Jo, souhlasím. Jen problém je, že 2 jsou tam jen na exponované časy.
@Daisy86 píše:
Nevím, kde bydlíš a jak to u Vás funguje, ale v pražských školkách jsou dvě učitelky pouze „ve špičce“, tzn. cca 9-15:30 max. Jinak je pouze jedna a vyvstane-li nečekaná nutnost děti na pár minut opustit, dostávají se do hodně stresové situace (vzhledem k dnešní době a jejím ofiko i neofiko pravidlům).
@Lama Lama, skoro bych si troufla tvrdit, že by se mnou v tomto souhlasila většina rodičů… ale samozřejmě se nám nikomu nechce sypat zakladatelce sůl do rány více, než je nezbytně nutné. Dokud člověk nemá vlastní děti, vidí věci prostě jinak a nedomýšlí, co všechno se může stát a že na děti zkrátka neexistuje univerzální manuál ve smyslu „tady vezmi žlutý hadr a utři stůl, tady doplň papír do kopírky a tady připrav nakrájené ovoce“.
Jak jsem psala… v této konkrétní situaci bych se na ni určitě nezlobila. Jen bych si ji prostě podruhé nezavolala (pokud by šlo o příležitostné hlídání) nebo - pokud by to bylo např. hlídání z příbuzenstva, ze známosti - bychom spolu měly hodně vážnou promluvu.
No jooo, to bude nejakej vtipnej kus asi