Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
apropo nejsi hrozna matka … v mych ocich je hrozna matka ta co mysli na sebe vprve rade , nedopreje ditku nic ..chodi spinave nenajedene roztrhane nevenuje se mu a radej nekde posedava v putyce …coz ty nejsi … jsi STAROSTLIVA MAMA a to je velky rozdil
![]()
kalimerko píše:
kasli na chlapami anicka spadla dvakrat poprve pri prebalovani …najivne sem si myslela , ze se jeste nepretoci natahla jsem se pro ciste plinecky a bac byla dole … pak za nejakou dobu zas to jsem ji mela u sebe na letisti obdelanou perinama (uz si je prelezla a skoncila na zemi vysmata ) a vlastne jednou jeste to jsme leeli tak po ranu v pelechu i s pritelem opirala se o nej ruckama a perovala na nozkach a najednou hop odrzila se a preskocila ho a uz lezela na zemi zas
takovych padu bude … a pribudou jeste i skrabance a modriny
njn ted to teprve zacne
bude prozkoumavat svet vse chtit videt na vse si sahnou vse ochutnat
ale neboj nez se vda tak se vse zahoji
![]()
![]()
to je pravda,pádů bude! u nás se teď padá ze židlí a můžu pořád říkat „pozor ať nespadneš“ ![]()
a pockej az ti zacne lozit po ctyrech to teprve bude duhove celo .. koukej na nas
ale uz to andulina vychytala
celo ji hralo vsema barvama a odreny nos k tomu ![]()
Vidím to stejně, tohle se fakt stane skoro každé mamině. Holt je to poučení pro tebe pro příště, že ji musíš jistit
Mě malej spadnul z botníku, asi z metru přímo na hlavu, taky to byl zlomek sekundy. Byl tedy už starší, posadila jsem ho, nandavala mu boty a nevím jak to dokázal, ale v mžiku byl na zemi. Od tý doby jsme měli pádů bezpočet, ale to už si udělal sám
Nevyčítej si to a na chlapa se vyprdni ![]()
Ahoj,nejsi hrozná matka,děti prostě padají
Naše malá spadla třikrát z postele na parkety,jednou jí dokonce tekla krev z dásničky a zrovna předevčírem hodila šipku z postýlky na koberec
Ne Tvého chlapa taky dojde to se neboj
taky přijde čas kdy neuhlídá a pak sám uvidí ![]()
Ahoj, napíšu to samé co holky přede mnou ![]()
Radši ani nebudu psát náš výčet zranění, opravdu bude mnohem hůř. Mě Tomas spadl z gauče dvakrát, jednou z postele, pak často zakopával a spadl vždy tak že si rozrazil zuby horní ret, krve jak z vola…Jednou zakopl doma a vrazil čelem na topení, museli jsme hned na pohotovost na šití. Zatím asi nejhorší bylo když zakopl v tělocvičně, spadl na pusu a zlomil si jedničky v půlce ![]()
Jo a labůžo je taky když v záchvatu vzteku tloukl vší silou čelem do podlahy nebo zdi… ![]()
Neboj, fakt bude mohem hůř ![]()
Ahoj,tak manžel to třeba nemyslel zle,ale v tu chvíli je jasný jak reagoval.Ale myslím že tohle potká téměř každou z nás,že žádná nejsme dokonalá.My máme holčičku 9.měsíců a taky už měla boulý a odřenin ![]()
Ahoj,nic si nevyčítej,toho ještě bude
hlavně že se nic nestalo,mě spadne taky a vždycky když je u toho chlap a pak mě řiká jak jí nedokážu uhlídat jenže to na ni koukám a šup už je někde rozpláclá…
já jí zas někdy dám pořádně na zadek(2roky 4měs)a pak mě to hrozně mrzíí a nejradši bych dala sobě tak se ted chodim uklidnovat za dveře abych se tomu vyvarovala ale občas mi to stejně ujede
no jo hold nejsme neomylní a chybama se člověk učíí.přeju co nejméně pádů ![]()
Tohle znám a dovedu si dobře představit, jak se asi te'd cítíš. S prvním synem se mi nic takového nestalo. On byl celkově klidnější i chodit začal když si byl stoprocentně jistý a málokdy spadnul. Jenže jeho bráška to je drak. Poprvé mi spadnul z gauče (přibližně stejná výška jako u vás) cca kolem sedmi měsíců. Měla jsem z toho hrozné výčitky a pořád ho objímala a sledovala jestli nemá zvětšené zorničky apod. Pak spadl ještě jednou (někdy se to vážně uhlídat nedá) asi na těch osmi a to jsem ho hned vzala a zajela s ním na chirurgii. Choval se sice úplně normálně, ale pro klid duše. Neodpustila bych si, kdybych něco zanedbala. Tam ho doktor prohlídl, šel i na rentgen. Všechno bylo naštěstí v pořádku. Říká se, že jakmile takhle spadne, tak je důležité pokud hned začne brečet a dál sledovat ty zorničky, sledovat jestli není moc spavé a když už usne, sledovat ho a to i v noci po dvou hodinách. Někdo doporučuje i budit, ale to mi přijde drastický v noci pokud klidně spí a předtím se choval úplně normálně.
Tomu našemu už je 13 měsíců, naučil se chodit (i když občas ještě leze) a kdybych měla počítat jeho pády nebo to, že se někde praští, nedopočítala bych se. Snažím se tomu předcházet, ale teď už je to mnohem těžší. Naštěstí je ale i opatrnější. Na těch osmi měsících se pak sám naučil na gauč lézt i ho slézat stejně tak u schodů. I tak jsem ho ale pozorovala, teď už to co se týká toho gauče není potřeba, zvlášť když mi jeho bráška dává hlášení jakmile se mu nelíbí, co Filip dělá, bonzák. ![]()
Klid, nejsi špatná máma !
Mě oba kluci taky spadli. Starší spadl z postele (taky kolem půl roku) , ty výčitky apod. jsem měla taky a zařekla se ,že to se mi už nesmí stát..No druhej nespadl z gauče,postele ani ničeho jinýho,ale zato jsem ho v půl roce vyklopila z lehátka (vyklouzlo mi jedno poutko z ruky)..sice byl připoutanej,ale stejně se trochu bouchl hlavou o zem ![]()
Pádů ještě bude, čím jsou starší,tím je to snad horší ![]()
Tobi např. nedávno vypadl z postýlky, byl to mžik..kupodivu se rozplácl na čtyři a do hlavy se vůbec nebouchl…On je takovej hroznej horolezec,na chvíli se otočím a už někam šplhá
![]()
Samozřejmě i já jsem doma dostala sprďáka jaktože jsem ho neuhlídala. Ať si to ti chlapi občas zkusí sami a uvidí, že se to může stát i jim.
A hrozná matka určitě nejsi, už kvůli tomu, že si to vyčítáš a děláš si starosti. ![]()
Kamarádky mladší dcera měla být kluk. Už ve školce se jí podařily věci, které by nevymyslel ani kluk. Na čele jizva - spadla na klavír, když se honili. Dovedete si představit - jak??? Ona samá už jako batoel byla samá modřina, jak když jí máma bije. Chudák kamarádka, manžel jí jebal za kčou tu modřinu, že nedává pozor, že se jim dítě někde zabije … až když hlídal on a ještě dva dospělí. Byli metr od ní a nezabránili tomu - aby si zlomila ruku.
Ještě jeden můj příběh - kluk seděl na ždili, já vedle kojila mladšího. Nejsem chobotnice - spadl a odvezla ho houkačka s otřesem mozku.
Samozřejmě hlídat děti musíme a předcházet úrazům, ale … 100% jim prostě nezabráníme. To fakt nejde.
Nejsi hrozna..
Ja jednou byla svedkem, jak novorozene vypadlo z kocarku pri nastupu do autobusu.. Je mi z toho spatne doted, kdyz si vzpomenu..
Hm, chytrákovi, co by na mě za téhle situace začal řvát, bych něco pěkně od plic pověděla. Jinak moje dítě prvně spadlo na zem ve 3měs a to jsem u toho byla (odkoplo si postýlku, stojící na koberci a zabržděnou na všech 4kolečkách od postele a mezerou propadlo, naštěstí rošt byl nejníž = ve stejné výšce jako postel a byl tam ten koberec.) Krve by se ve mě nedořezal, volala jsem hned dětské a rozhodně jsem z toho měla větší „trauma“ než mimino, které bylo naprosto v pořádku
Dneska už to moc neřešim, hodně hlídam, ale všechno nezmůžu. A kde vidim, že si neublíží, pouze slovně upozorňuju…„nelez tam, spadneš…nelez tam, spadneš…nelez tam, spadneš“ BUM a řev…„já ti to říkala, že spadneš“ ![]()