Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla jsem se poradit. Mám 13-ti měsíční holčičku a do teď jsme měli klasiku-ráno kojení a kousek pečiva, v 10 přesnídávka, okolo poledne oběd, ve 4 svačina-jogurt, pečivo, pudink, koláč…a večer kaše a kojení. Dcerka spí docela dlouho, snídani dostává okolo půl 9, tak to má pak nacpaný. Myslíte že vynechat přesnídávku? Do kdy se dávají dopolední svačiny? Myslím, že by jí snídaně a pak až oběd stačily, začala bych snídaně dělat sytější.Ale pak nevím kdy dávat ovoce, odpoledne se moc jíst nemá a k snídani je lepší pečivo ne? Přesnídávky má moc ráda, ale posklední dobou mi přijde že čím dál tím víc snídá ráno a pak po hodině přesnídávka mi přijde zbytečná. Dík moc za info, jak to máte vy, do kdy jste měli dopolední svačinu.
Ahoj. Mája to má podobně, akorát já dávám oběd až po spaní, takže třeba i v půl 4. Ráno snídáme kolem půl 9, kolem 11 dávám svačinu (ovoce), pak jde spát a po spaní má oběd. Když je polívka, tak ji dám před spaním, ale to míváme málokdy, většinou vařím právě až když spí. Zato pak často vynecháváme odpolední svačinu a má pak až večeři
. Mája ale pije celkem dost mlíčka (během dne), takže si myslím, že to nevadí.
my měli dlouho oběd taky až po spaní, kolem druhé hodiny
záleží na tobe, pokud spíte dlouho, tak bych asi taky dala snídani, pak svačinu (třeba ovoce), a oběd kolem druhé, třetí
až byli prcci trochu větší (snad kolem roka) jsme přešli na běžný obědvací režim: ráno snídaně (vstáváme brzo, jíme kolem půl sedmé), svačina po deváté (ovoce), před spaním kolem půl dvanácté dám polévku a po spaní pak druhé jídlo, tím pádem pak máme menší odpolední svačinu (kolem páté třeba jogurt, ovoce), večeříme kolem osmé
Ahoj,
taky jsme to tak meli a mame.
Nechapu, proc nemuze ovoce odpoledne? ![]()
Když moje dcera byla maličká, tak vstávala kolem půl sedmé až sedmé na mlíko, pak kolem deváté měla snídaní, kolem půl dvanácté oběd a odpolko jedla 2× něco lehčího, než byla večeře.
Tak ja bych zrusila pecivo ke snidani a presnidavku - misto te bych rozhodne davala ovoce,ktereho moc nema,vlastne vubec podle tveho popisu.Kdyz ji nastrouhas jablko s namackanym bananem,do toho treba trochu kukuricnych lupinku,mas bezva snidani a urcite lepsi,nez presnidavky,ktere moc vitaminu nepobraly.
A proč nedávat to ovoce kdykoli během dne, když ho má tak málo??
Stačí přece po troškách - když jste venku na procházce nebo na hřišti, nebo při hře …
My když jdeme ven, dám do krabičky jablko, hrozen, mandarinku, cokoli… a děti zobou v kočárku nebo v autě apod… Myslím, že lepší než křupky, sušenky apod ![]()
Kluk mi snídá mezi 9-10h, dlouho spí. Pak mu dát před 12h svačinku a jde na 2-3 hodinky spát. Mezitím uvařím a jakmile se vyspí, tak mu dám obídek. Druhou svačinku má kolem 18h a večeři kolem 21h než jde spát.
Malý mi sice vstává nejpozději v 7,ale i tak žádnou dopo svačinu nemá. A ani nikdy neměl-max.když jsem potřebovala posunout oběd
snídá v 7 stále mléko s kaší (sunar a do toho lžíce nemléčné kaše),pak oběd mezi 11 a 12hodinou. Poté jak se podaří ho uspat tak spánek. Mezi 4 a 5 svačina (jogurt,přesnídávka-syrové ovoce nemá rád,jedině banán…) A mezi sedmou a osmou večeře. Už takto stejně jedem tak možná i třičtvrtě roku a vyhovuje…Nechala jsem si ze začátku malého ať si určí sám kdy chce jíst a dopadlo to takhle ![]()
Jestli spíte dlouho a obědváte brzo a malá nemá tudíž mezi tím hlad, tak bych se nestresovala, tím „jak to má být“, ale dala bych jak ty cítíš a dcera má hlad. Klidně dát snídani, pak oběd a odpoledne ty svačiny 2, vždyť zase to odpoledne máte dlouhý, když jde spát brzo po obědě.
hkac píše:
Ahoj. Mája to má podobně, akorát já dávám oběd až po spaní, takže třeba i v půl 4. Ráno snídáme kolem půl 9, kolem 11 dávám svačinu (ovoce), pak jde spát a po spaní má oběd. Když je polívka, tak ji dám před spaním, ale to míváme málokdy, většinou vařím právě až když spí. Zato pak často vynecháváme odpolední svačinu a má pak až večeři. Mája ale pije celkem dost mlíčka (během dne), takže si myslím, že to nevadí.
lulje píše:
A proč nedávat to ovoce kdykoli během dne, když ho má tak málo??Stačí přece po troškách - když jste venku na procházce nebo na hřišti, nebo při hře …
My když jdeme ven, dám do krabičky jablko, hrozen, mandarinku, cokoli… a děti zobou v kočárku nebo v autě apod… Myslím, že lepší než křupky, sušenky apod
Mám to stejně, ale odpoledne - obědvá po spaní. Chodí spát ve 12 a to už je většinou mimo, oběd by byl horor. Obědvá tedy obvykle mezi 2-3hod. Sváču má tedy už tak hodinku a půl až dvě po obědě, večeři po šesté, takže je to naštosované. Svačinu odpo dávám, ale malou - nějaké ovoce. Pokud fakt spí dlouho a obědvá po 3:, svačinu vynechám. Tak nějak operativně.
hm, jak tak koukam, tak to mame uplne jinak
malymu je teda jen 10 mesicu a jeste kojim, ale ji kolem 8 rano - mlicko, dvanacta maso zel. prikm, 3. ma jogurt nebo ovoce a pak kolem 6 mlicko a pak 8 nebo 9 zase mlicko…a pak v noci klidne kazdy dve hodky…
![]()