Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
poraďte mi prosím, jaké výhody či nevýhody mají sep. pl. Anička. Jedna výhoda je mi jasná hned - nízká cena, ale jak je to s kvalitou při porovnání např s Popolini?
Ješte by mě zajímalo, jak sep. pl. perete - přepíráte v ruce, nebo v pračce s velkýma plínama a na jakou teplotu?
Děkuju předem. B.
Já jsem separačky Anička používala, ale jenom jako jednorázovky. po použití jsem je vyhodila. Musím se přiznat, že dávat je opakovaně mě ani nenapadlo.
Babeto, stručně řečeno, jsou k ničemu. Od separaček Popo nebo BM se ličí hlavně tím, že jsou z plastu a to je jejich hlavní problém. Celulózová separačka je ze stejného materiálu, jako papír, takže se dá normálně i s obsahem spláchnout (nebo zkompostovat). Ale co s plastovou? Nějak si to neumím představit ![]()
Jinak mrkni do diskuze „bavlnene plinky“, tam se o tom už určitě psalo.
Co bych s ní asi tak dělala? Normálně ji vyhodím stejně jako teď jednorázovky.
Aha… no to bude tím, že já používám bavlněné a mám potřebu všechno třídít - plasty zvlášť a ehm.. hovínka taky zvlášť ![]()
Aha tak až tak daleko to já neřeším. Hledám ty nejrychlejší varianty jak vše zvládnout.
No nevím, Aničky jsem měla, ale ujížděly mi v pleně, takže pokaždé nějaké hovíno stejně skončilo na plenách, tak už to neřeším, Aničky nekupuju a hovínka stáhnu přímo do WC kusem toaletního papíru. Dalísek se rád kouká. ![]()
Jakz takz se daj pouzit az po zavedeni prikrmu, na ridky kakani jsou uplne nanic. Koupila jsem je, nez jsem znala Popoliny, tak je davam, vzdycky kdyz mi Popo dojdou a nez objednam dalsi a ted je davam, protoze kadime 6× za den a to je mi Popo skoda. Ale jak psala Maxik, vzdycky trochu sklouznou a pokud je hovina vic, tak je stejne na pline.
Takze ve shrnuti, nejsou nic moc, ale podle me lepsi nez nic.
já je zas naopak dávala prvního půl roku - než se dítko začalo víc hýbat..Jakmile totiž malá začala lézt, tak se vždycky někam shrnuly a byly na nic (jsou totiž dost úzké a nejdou zahnout okolo plenky). Ještě mi dva balíky zbyly, tak je na nové mimi asi dopoužívám, ale pak už jedině Popo nebo BM - jednak jsou příjemnější na používání, dají se použít víckrát a ještě ke všemu jsou eko ![]()
(jo a ty Aničky jsem do příkrmů házela normálně do koše - naše kojené mimi nijak výrazně nesmrdělo)
Klaris
Taky jsem kdysi Aničky zkoušela, ale použili jsme jich jenom pár. Byly takový umělý a kluzký. Dneska používáme buď Popo nebo BM, srovnat se to nedá. A hlavně tyhle dvoje jdou házet do záchoda nebo kompostu.
Ahoj Babeto,
my jsme s Anickama zacinali nekdy v pul roce a nam vyhovovaly. Jen jsou trosku mensi nez treba popolini nebo BM. Ale stacily. Splachovala jsem je normlane do zachoda, nevim, na kolik je to ekologicke, ale nikdy se nic neucpalo. Konec koncu toaletni papir taky neni rozlozitelny a splachujeme ho, ze jo. Prepirala jsem je v ruce, protoze po vyprani v pracce se jejich kvalita hoooodne zhorsila. Ted mam rozdelane baleni popolini, jsou o hodne lepsi, ale taky drazsi. V pohode se daji vyprat v pracce a jsou o kus vetsi nez Anicky. V jednom detskem obchode jsem nasla separacky od Canpoll babies. Stoji asi o 3kc vic nez Anicky a velikostne jsou skoro jako Popolini. Rekla bych, ze je to dobry kompromis.
Holky, chtěla bych se zeptat, kde ty jiné (Popo, BM) separačky kupujete - přes internet? Nebo se to dá i nějak jinak?
A ještě - podědila jsem dost látkových plínek a taky svrchní kalhotky z Jitexu, mám jich habakuk, ale vím, že jsou neprodyšné kvůli vrstvě z PVC, tak z nich mám trochu strach. Hrabala jsem se včera půl odpoledne v diskusi Bavlvněné plínky, ale to bych zešedivěla, než bych to dočetla
.
Tak se chci zeptat, byla jste některá schopna tyhle kalhotky používat bez opruzenin
. (Už mám totiž těch jednorázovek plné kecky, zas mi to v noci proteklo … no ale bojím se, že tohle proteče jakbysmet
).
Lentil, zkus dát bavlněnou a místo těch PVC kalhotek to přebal jednorázovkou. Já jsem to tak dělala a spotřebovala jsem asi 2 - 3 za den a dovnitř jsem dávala jen jednu bavlněnou s tou separačkou.
Sati - no já nevím, jestli to není z bláta do louže, ta jednorázovka taky parádně „dýchá“
, ale díky za tip
.