Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtela jsem se zeptat, jak se projevuje tzv. Sesta nemoc? Nase mala, mela 2 dny horecky 39C)
a ted kdyz je den bez teplot, ma po celem telicku vyrazku, teda hlavne na brisku a taky i na pipince a trochu nozickach. Muze to byt Sesta nemoc???
Diky predem za Vase odpovedi ![]()
Simona&Kristynka(skoro 14 mesicu)
Ahoj, my jsme ji nastesti nemeli, ale moje sestrenka a jeji dcerka si tim prave prochazeji. Uplne stejne priznaky a doktorka potvrdila, ze se jedna o tuto nemoc. Terik
Může a nemusí (nejsem lékař). Před měsícem měla dcerka dva dny zvýšenou teplotu, a pupínky okolo uší, které jsme přičítali přehřátí (byla vedra), další den vůbec nejedla a večer byla osypaná od hlavy k patě. Protože už byla ospalá, nechali jsme návštěvu lékaře na další den. No a ráno byla veselá, bez teplot a bez vyrážky. Takže doktor už nic na ní neviděl. Podle jeho závěru to byla viróza s vyrážkou nebo právě šestá (pátá či kdovíjaká) nemoc. Lenka
Ahoj,to vypada na ni.Dcera ji mela asi pred rokem.Kdyz uz je to v tomto stadiu,tak je to vlastne za vama,ale k doktorce bych radeji zasla.Bubo
Simonka píše:
Teriku a nevis, jak se leci???Diky,
S.
V tomto stadiu uz nijak. Kdyz jsou teploty,tak pouze leky na jejich snizovani,jinak nic.Ale jak jsem psala v minulem prispevku,k Dr.bych radeji zasla.Bubo
Ahoj Simono,
takový podobný vývoj jsme měly, když pan doktor na pohotovosti prohlásil, že jde o šestou nemoc. Vyrážka byla po celém těle - hlavně břicho, záda a obličej, a po asi 3-4 dnech zmizela. Prý se celá nemoc dá diagnostikovat pouze rozborem krve. Postupně by mohlo přijít i nechutenství a odmítání pevné stravy, které jsme řešily celodenním kojením.
Naše paní doktorka se ale přikláněla k nějaké alergické reakci na jídlo - měly jsme jí v 8. měsíci a neustále přidávaly nové potraviny na příkrmy. I když je bezvadná, tak v tomto případě si myslím, že měl pravdu doktor na pohotovosti.
Každopádně pokud se stav nebude zlepšovat, tak bych doporučovala návštěvu lékaře. My jsme dostaly akorát Paralen na horečku.
Ať jste brzo v pořádku! ![]()
Pavla
Ahoj Simonko,
prave jsme si tim prosli. Sara mela 2,5 dne teploty (taky okolo 39). Potom se osypala, hlavne brisko a zada. Byla jsem u doktora, tam nam potvrdili, ze je to ta pata nebo sesta nemoc (ziju v Norsku a tady tomu rikaji ctvrta detska nemoc, pak se ma v tom clovek vyznat). Zadny lecebny postup neni. Mohli jsme i ven a vyrazka se ztratila do 3 dnu. Mala jedla hure, ale to se den po dni lepsilo a ted, tyden po osypani, je naprosto v pohode ![]()
Mika a Sara dnes 9 mesicu
Ahoj, naše holčička měla 6 nemoc před 2 měsíci. Měla 4-5 horečky, 39-40 a pak se osypala a do dvou dnů to bylo pryč.
Jen jí zbytečně dr posílala na ušní, krev, tak byla hrozný chudínek v teplotkách tohle prodělávat. No, ale jistota je jistota.
Iri+Mery 1rok
šestá dětská nemoc
Exantema subitum
Příčiny:
Příznaky:
Průběh:
Léčba:
Kdy volat lékaře:
zpět na obsah zpět na úvodní stranu
to jsme nasla na netu ![]()
Prave jsme dostaly daignozu Sesta nemoc
[color=r
Ahoj Simonko,
to vypadá na šestou nemoc, naše malá ji taky prodělala a neléčí se nijak
Samo to odezní.
Lenka
Ahoj holky, chci se zeptat malý měl 3dny teploty nad 38st a dneska je celý osypaný a protivný-je to 6 nemoc? U dcery si už nepamatuju jak to probíhalo
byly vaše děti taky protivné po té 6 nemoci? Možná to bude i zubama nevím
a taky v pátek šíleně řval bolestí měl asi zaražené prdy páč večer prděl o sto šest, má nějak rozhozené to zažívání asi musím koupit probiotika ![]()
Asi jo - u šesté nemoci jsou horečky, pak opadnou a dítě se osype.. Prý spíš po těle, malá teda spíš na hlavičce a na trupu.. Vyrážka by neměla svědit.. No a protivný - to bude spíš k tomu bříšku nebo k těm zubům.. ![]()
@gabriela82 No on to má i trošku na hlavičce a zdá se mi i v obličejí ale tam by to být nemělo ne? zarděnky ani spalničky to určo nebudou
byli jsme ve čtvrtek u dr a konstatovala nějaká viroza a ubou těch nemocí jsou kašel a rýma-ne? ![]()
@verunka84 no já šla k doktorce hned první den horeček.. Ona na malý nic neviděla, tak řekla, že buď vylezou zuby nebo se osype.. A že se jí máme přijít ukázat, jestli se osypala.. Tak jsme tam šly znovu za tři dny - měla to na bříšku, na hlavě a trochu i na čele a dr. potvrdila šestou nemoc.. Rýmu ani kašel neměla.. Myslíš, že patří ke spalničkám a zarděnkám? To nevím.. Jestli už nemá horečky, tak by to mělo pomalu začít mizet..