Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky mám prosbu, při minulé poradně u dětské lékařky jsme dostali letáček o novém šetrném očkování ktetrá se skládá s více kombinovaných vakcín, měly by se ušetřit tři vpichy a je to prý šetrnější a méně bolestivé ale stojí to 1600,– Kč. Máte s tím některá zkušenosti a jaké? Mně nejde o peníze ale zdá se mi, že na jednu očkovací dávku tam je obsaženo moc těch vakcín a že ikdyž se ušetří tři vpichy tak v ten moment je to pro ten malý organizmus velká zátěž a kamarádka to absolvovala, zaplatila a její holčina od druhého dne plakala a plakala, byla nevrlá a tak si říkám MÁ TO VŮBEC CENU??????????????
Ahoj
J se taky bála, že v jednom očkování tolik věcí nemusí být pro mimčo jednoduché.
Kamarád je lékař a tak jsme se ho na to ptala, řekl rozhodně ano. Je hodně opatrný a vždy nám dobvře poradí, tak jsme dali na jeho radu a vzali jsme tu dražší vakcínu.
Reakci jsme neměli žádnou, přišlo mi že byla po očkování ten den i následující úplně stejná jako jindy.
Na víc jsme si od dokotry nechali předepsat homeopatika (před a po očkování) pro zmírnění případných vedlejších účinků.
Já ji doporučuju
Ahoj, určitě vždy záleží i na mimču, některé může mít reakci i po šetrné vakcíně (jsou tam usmrcené kmeny), jiné snese bez problémů klasickou. Moje dcera měla klasiku (říkala jsem si, že když se to desetiletí podávalo a děti to snášely, zkusím první a jen kdyby měla reakci, pak koupím tu šetrnější). Vždy jsem jí dávala po příchodu od doktorky a na noc Panadol - ani ne tak jako prevenci reakce, ale spíš na bolest, myslím, že vpich bolí i u šetrné i u klasické. Všechny tři zvládla takto úplně bez problémů. Katrin.
Ahojky,
absolvovali jsme už 3 očkování šetrnou vakcínou Infanrix hexa.První očkování řval jak tur(u v pichu),druhou jen chvilinku a třetí vůbec.Vždy byl mírně nevrlý ale pouze v den očkování.
Takže srdečně doporučujeme!!
Gabule
Ahoj Táni,
nevím jestli jsem ti to náhodou už nepsala, ale Viky přesně tuhle absolvovala, probrečela odpoledne a pak se celou noc budila po 1 hodině a naříkala, pak téměř tři týdny v noci vyváděla, tak si říkám, jak by proboha reagovala na tu obyčejnou. Těžko říct, třeba lép. Víš je hodně mamin, které jedou v obyč a jsou spokojené. Naše aktivka je dost temperamentní, první dva měsíce doslova prořvala, takže patří spíš k dráždivějším dítkům, ale jestli je Vojtík pohodář, takse ani té obyč neboj.
Jestli prašulky nejsou problém (přece jen je hooodně nákladná záležitost, alespoň u nás), tak jdi do šetrné.
Teda, to jsem ti asi neporadila
![]()
Ne vážně, co mamina to názor, jednu výhodu to má, u šetrné máš o tři očkování míň ![]()
tak pa a Vojtíkovi pohlazení ![]()
Světlana
Ale víš co já nevím co je to to hemofilové onemocnění typu b na co to jako je ona doktorka mi to bude ve čtvrtek sice podrobně vysvětlovat ale malej vždycky tak vyvádí když ho váží že ji moc nevnímám a hlavně........... má určitě body z toho , že to maminám nabízí a ony si pak pro to musí na recept do lékárny tak to bude vychvalovat a vychvalovat. Mě hlavně zajímá, jestli je tam něco navíc než při klasické trojkombinaci které byly za našich kluků a zdá se mi, že ten hemofil je něco nového. Jinak vím, že reakce je u každého mimi různá ale mně jde právě o to, je li tam něco jakoby navíc díky a pozdravuju Viktorku.
Jó, tak to jsem tak nějak nestudovala
, brala jsem to, že proti těmhle nemocem se prostě ze zákona očkuje, ale víš co? Zkus k nám do Květňátek 2005 poprosit Kkatuš o radu, je to doktorka,nevím přesně zaměření, ale možná ti poradí.
pa Světlana
a co tví „chlapi v chalupě“? Už jsi je trochu zapřáhla? ![]()
Ahoj Táňo,
opisuju z letáku k Infanrixu Hexa: Haemophilus influenzae typu b - infekce nejčastěji způsobuje zánět mozku (otok). Ten může být doprovázen vážnými komplikacemi, jako jsou: duševní zaostalost, mozková obrna, hluchota, epilepsie nebo částečné oslepnutí. Infekce mohou také vyvolat zánět v krku, který může výjimečně vést až ke smrti udušením. (atd.)
Očkování proti hemofilovým infekcím se dnes provádí i mimo hexavakcínu, prostě mrně by tu injekci dostalo stejně, ale přednost hexavakcíny je v tom, že dítě je očkováno méně často, šetrněji a „mrtvými“ kmeny, prostě reakce na toto očkování jsou méně časté, než u klasického. Mně ho všichni doktoři pro Aničku vřele doporučovali, zatím dostala 1. dávku, vpich ji ani nebolel, nelituju, že jsem se tak rozhodla. Dávky jsou 3, cena vakcíny se v každé lékárně liší, v Brně lze sehnat dávku i za 1500, někdy navíc probíhá akce 3. dávka zdarma. Já jsem všemi deseti pro investování do dobré věci.
Světlana (taky od Květňátek) + Anička
My jsme taky koupili Hexavakcínu a malej byl úplně v pohodě. Přemýšlela jsem o tom jestli to má vůbec smysl a našla jsem podobnou diskuzi na rodine.cz. Vesměs tam maminky psaly, že je je opravdu šetrnější v tom smyslu že třeba děti kdteré měly po 1. normálním očkování reakci ji pak po další šetrné dávce neměly (to ovšem taky mohlo být tím, že už pro ně přeočkování nebyl takový nápor). Hlavně mě přesvědčilo, že se hexavakcína automaticky dává nedonošeným dětem, tak snad existují nějaké seriózní výzkumy, jestli je opravdu šetrnější. Najdou se děti které budou mít reakci i na ni ale věřím tomu že jich bude méně. A vzhledem k tomu, že nikdy dopředu nevíme jak by děťátku bylo po normální a jak po hexa, rozhodla jsem se raději připlatit za šetrnější. A taky záleží na finančních možnostech, 3tisíce jsou pro někoho příliš pro někoho ne.
Věrka
Od roku 2006, alebo 2007 (neviem presne) bude uz tato vakcina preplacana poistovnou a povazovana za „standardnu“ - info od pediatricky. Preto budeme aj my urcite ockovat hexavakcinou. To co bolo dobre pred par rokmi, nemusi znamenat ze je to dobre stale, teda dobre mozno, no zdaleka nie najlepsie. A ked je moznost, isla by som do toho. Tod moj nazor ![]()
Ahoj,
my investovali do hexavakcíny, jsme naprosto spokojeni a příště bych se rozhodla určitě zaplatit znovu. Máme za sebou 3 očkování, u prvního očkování Lukášek kňournul, večer měl teplotu, na kterou zabral jeden čípek a vše bylo v pořádku. U dalších dvou očkování jsem na malého mluvila a on ani nevěděl, že se očkuje a reakce vůbec žádná.
Na toto téma tu bylo již hodně diskuzí, dokonce i ohledně ceny - holky tady psaly, kde se dá koupit za levněji. Taky pozor na převoz - pokud injekci koupíš v jiném městě, do určité doby by měla být rychle uložena v ledničce. Tak se podívej do starších diskuzí, najdeš tam toho spousty.
Jinak od příštího roku by to snad měla hradit pojišťovna všem dětem, ale to už asi nestihnete.
Ahoj
Ahoj,
taky se připojuji k pozitivním názorům na Hexavakcínu. Byli jsme už 2× a nepociťovali jsme žádné reakce. Vojta jen trochu víc spinkal. Moc ji doporučuji, do toho se vyplatí investovat.
Lenka
Rozhodně se neboj, že toho je v injekci moc najednou. Jak bylo zmíněno, mimčo by stejně všechno dostalo v injekci. Klasická kombinovaná a žloutenka se píchají buď postupně (např. náš dr nejdřív odočkuje kombinovanou a pak pokračuje žloutenku), nebo je lékaři píchají najednou (jedno očkování = 2 injekce) a pak ještě dostávají děti na lžičku obrnu. Výhoda hexavakcíny je, že dítě za 18měsíců (plus mínus) místo 7 očkování projde pouhá 4, což je pro dítě znatelný rozdíl. Hexavakcína totiž všechna tato povinná očkování zahrnuje v 1 injekci. To mě přesvědčilo, protože já sama je nesnáším.
Vedlejší účinky nebyly, moje malá je uřvaná i bez injekcí.
GaB
Ahoj,
připojuji se ke spokojeným maminkám. U nás proběhlo očkování vakcínou Infanrix Hexa a také bez reakcí. Malá celou dobu povídala, při vpichu lehce znejistila, kňourla, ale po vytažení jehly už zase debatovala s paní doktorkou. Byla úplně v pohodě, žádné zatvrdlinky ani zčervenání v místě vpichu. Teplotka nejvyšší 37,2, a to snad ani není teplotka. Panadol baby jsme dali pouze na noc preventivně na radu dr., aby nezačala bolet nožička, na to je tetan prevít… ![]()
Kamarádka oočkovala svého chlapečka též a taky bez reakcí…
Mirri
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na to samé jako Tandaavojta
… takže Vám také děkuji za rady. Doktorka se mě v úterý v poradně ptala, jestli budu chtít hexavakcínu, že mi před očkováním vystaví recept. Já jsem však nevěděla, v čem je jiná a lepší - jen jsem si v čekárně přečetla z plakátu, že nahrazuje 3 očkování a je šetrnější. Jsem ráda, že se tu ozvaly mamky, které s ní mají zkušenost … pujdu do toho, teď už o ní vím víc. ![]()