Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásné odpoledne ![]()
Chtěla jsem se zeptat, jestli je normální, že náš malej Jenda už v 5 měsících sedí. Občas se teda ještě svalí, ale jinak sedí krásně. Vím, že když danou věc (jako chození apod.) dělá dítě samo, že je to v pořádku. Ale občas mám obavy, aby pak neměl nějaké problémy. Třeba s páteří. ![]()
Přikládám fotku ![]()
Jestli ho posadíš a on drží sed, tak je to špatně a zádům to rozhodně neprospívá. Správné sezení je až tehdy, kdy se dítě dokáže posadit samo - moji kluci seděli až kolem 9-10 měsíce.
Záleží jak se do toho sedu dostal-jestli sám tak je to dobrý,jestli ho vy posadíte a on drží tak je to blbě.Ale můj mladší taky začal sám sedat po 5.měsíci
Náš malej se přitahuje do sedu čehokoliv už někdy od 3 měsíců, a od těch 4,5 - 5 taky sedí. Podle dr. je na všechno spousta času a mimino má prostě jenom ležet, ale tak ho nebudu přivazovat k posteli, že jo.
Jak píšeš, pokud se samo cítí dostatečně silné na nějaký ten pokrok, tak ho zvládá. Ono je každé dítě jiné, jinak svalově vybavené, takže potom podle mě nejde koukat na tabulky, kdy by co mělo/nemělo. ![]()
Pokud se do sedu dostane z lehu bez přidržování, tak je to prostě jenom rychlík a tělo už je na to připravené, pokud se do sedu dostane přitažením, není to dobrý, nemá dost osvalená záda a může mu to způsobit potíže.
Naše malá byla motoricky celkem rychlá, plazila se v pěti měsících, stála v sedmi a sama chodila v devíti, ale posadila se právě až v době, kdy si stoupala.
Jestli se do téhle pozice dostane sám v prostoru z lehu, tak sedí sám. Jestli ho takhle posadíš ty, tak to není samostatný sed a nedělej to. Já jsem byla kritizovaná i za to, že se mi malej posazoval sám v kočárku tak, že se rukama přitáhl za bočnice. Zvládl to sám, ale v prostoru si ještě nesedl.
Tak pritahovani zrovna dvakrat dobry neni, zapojuje jiny svaly, nez by mel. Ale nedovedu si predstavit, jak mu v tom ted zabranis
Zkus mu posilovat zadovy svaly, dobry je treba na brise na mici…a vubec, davat hodne na bricho.
Když ho dáme do autosedačky, prostě se zvedne a sedí. V kočáře to samé. Prostě se chytí a přitáhne. Dala jsem ho vždy dolu, ale prostě udělá to znovu. I na rovném to udělá.
Tak v autosedačce je připoutaný, tam si sednout nemůže, ne ![]()
Já malou vozila v kočáře na břiše, to řešilo hodně. Ale ona stejně nebyla kočárová, já hlavně nosila.
@EllMattress píše:
Když ho dáme do autosedačky, prostě se zvedne a sedí. V kočáře to samé. Prostě se chytí a přitáhne. Dala jsem ho vždy dolu, ale prostě udělá to znovu. I na rovném to udělá.
Na rovny plose, treba uprostred mistnosti, kde nema za co se pritahnout? Sedne si z lehu do sedu primo pres brisaky? Tohle umi deti snad az ve 4 letech
No kazdopadne posilujte ty zadovy svaly, jinak ma zadelano na potize, trochu preskocil par etap ![]()
@mag píše:
Tak v autosedačce je připoutaný, tam si sednout nemůže, ne
Já malou vozila v kočáře na břiše, to řešilo hodně. Ale ona stejně nebyla kočárová, já hlavně nosila.
Než ho samozřejmě připoutáme ![]()
@asha píše:
Na rovny plose, treba uprostred mistnosti, kde nema za co se pritahnout? Sedne si z lehu do sedu primo pres brisaky? Tohle umi deti snad az ve 4 letechNo kazdopadne posilujte ty zadovy svaly, jinak ma zadelano na potize, trochu preskocil par etap
Nene, jde jakoby z polohy, když je na bříšku, podepřen rukama. Tak se jakoby v mžiku otočí do sedu. Sakra, nevím jak to popsat, snad vám ho natočím ![]()
No jestli si sedne z polohy na bříšku sám, tak by to už měl být samostatný sed.