Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Shein se ted hodně sabotuje / kritizuje, ale i tak má obrovský obrat
a tipuju, že brzo ho převálcuje Temu, který nabízí ještě více a v USA už dosahuje mega obratů.
Výrobní podmínky a eko stopa Sheinu není košer, ale pochybuju, že se člověk opravdu dozví o riziku. Nedělají si hlavu s autorskými právy, ani s pracovními podmínkami. Bych řekla, že pokud nebudeš mít alergickou reakci, tak se nic nedozvíš.
@Anonymní píše:Úplně si myslím, že pokud kupuješ evropské/americké tak stejně šijou v Číně/Bangladéši/ Pákistánu…jediný rozdíl bude, že asi dodržují víc pravidel než Shein
Ze Shein mám pár kousků, které vytáhnu jednou nebo dvakrát ročně (dlouhé plesové šaty, šaty, které na sebe vezmu pouze na koncert), takže jsem bezpečnost až tak neřešila.Teď ale koketuji s myšlenkou objednat si letní šaty, které bych chtěla vynosit podstatně více.
Zároveň se ale bojím bezpečnosti materiálů, četla jsem spoustu článků o tom, že jsou toxické nebo karcinogenní.Víte o tom někdo víc? Jaký máte pohled na tento obchod?
Vím, je to fast fashion a pracovní podmínky jsou tam nejspíš hrozné. Většinu věcí mám kvalitních a vyrobených mimo Asii. Tady jde opravdu o výjimky. Kvůli hormonální léčbě jsem hodně přibrala a doufám, že to není trvalé. Levné šaty podle představ jsem nesehnala a investovat do nich nechci, chci zhubnout. Tak prosím bez moralizování.
Jako chemickejma hnusama to napuštené bude…většinou stačí pořádně vymáchat…
Na otázku jak to má Shein neodpovím, jelikož nikdo z nás nebyl v továrně. ![]()
Ale třeba jeden velký český výrobce oblečení si na kvalitu potrpí a do továren jezdil.
Neni problém v tom, že to je třeba dělané v Asii, ale co si zákazník objedná.
Takže přední český výrobce řek co chce a co ne. Jinak je to prý masakr. A z některého oblečení ty hnusný NIKDY nedostaneš. I kdybys to vyprala 50×.
Jenže tohle není jen Shein. Ale i značkové oblečení. Pokusím se někde dohledat testy oblečení a budeš koukat.
Jenže víš co… To bys nemohla nic. Podlaha je karcinogenní, koberec je totálni chemická laboratoř, lepidla co nejsou na vodní bázi v matracich, nábytku atd. tak to samé. ![]()
U Sheinu je to podle mě i kus od kusu. Občas přijde něco fakt špatného co neodpovídá fotce a někdy fakt super. Ale už se objednávání odtamtud radši vyhýbám po tom jak se v poslední době řeší.
Shein, ale i Primark, dokonce H&M, Zara atd vše šité v bůhvíjakých podmínkách
Určitě hned vyprat..Jestli máš FB, najdi si Natalia Pazicka, ta se touto problematikou dost zabývá ![]()
…i cesty do továren nejsou zárukou. Nedávno na takovou cestu do své továrny, pozval Shein youtubery. Fake továrna, kde bylo vše suprovní, nadšení veliké, ale realita je často jinde, protože Shein a další většinou využívají „civilní“ objekty, často budovy v dezolátním stavu nebo budovy určené k jinému účelu (nikoli klasické, registrované továrny) pro výrobu, takže asi nebude lehké cestu oblečení vyhledat.
@axlpol jj, mají vždy jednu továrnu na oko a ty pravé neukážou, ty děti a ženský si nevidělají pomalu ani na jídlo a pracují xx hodin denně bez odpočinku ![]()
@Ťarbík01 Háčkuju se do diskuze. Na ty testy ráda mrknu, jestli někde dohledáš.
Též se háčkuji, občas tam něco koupím, tak mě tahle tématika zajímá.
Já mám odtamtud oblečení na cvičení. Cvičím v něm a zatím žiju
materiál je úplně stejný jako třeba myprotein oblečení - mám taky. Jen je to 5× tak levnější no
poslední objednávka byl náramek na hodinky a brýle na kolo/běh - takové ty zrcadlovky. Ty vypadají levněji, ale na ten můj sport stačí, nechtěla jsem dát dva litry za značkové brýle od nás. I když je mi jasný, že možná ty od nás budou chránit oči líp, ale vidím v nich dobře při sluníčku a to mi stačí ![]()
@axlpol ta česká firma má každý rok několik cest do továren. Nedělají to na oko. Já znám 2 lidi, co právě v té továrně měli jednu z náplni práce, právě jezdit do továren.
Je to o tom, co si zákazník přeje. Takže pokud firmě nevadí, že se tam narvou všelijaky toxický látky, tak to továrna vyrobí.
Nicméně tato Česká firma si to dost hlídá a proto několikrát do roka její zaměstnanci jezdí do továren.
Nedělají si žádnou reklamu. Dělají to pro sebe.
A na teickach to na 100% poznáš. Pár lidi v mém okolí si od nich oblečení koupilo a poznali po XX vypráních rozdíl.
Neni to jak obleceni z obchodů (např. Ga.., Sin… atd.) Nepiši schválně žádné nazvy, jelikož nechci, aby se diskuze změnila v reklamu a nebo lincovani obchodu s oblečením.
Jdu dohledat ty testy. Někde jsem to měla uložené.
@Barevné klubíčko @pet p
https://cs.insterne.com/…i-a-koberce/
Zatím. Dávám jen co nacházím v mobilu.
@Barevné klubíčko "@pet p
":https://www.emimino.cz/profil/pet-p/ https://www.energiezivota.com/…icke-chemie/
Ze Shein mám pár kousků, které vytáhnu jednou nebo dvakrát ročně (dlouhé plesové šaty, šaty, které na sebe vezmu pouze na koncert), takže jsem bezpečnost až tak neřešila.
Teď ale koketuji s myšlenkou objednat si letní šaty, které bych chtěla vynosit podstatně více.
Zároveň se ale bojím bezpečnosti materiálů, četla jsem spoustu článků o tom, že jsou toxické nebo karcinogenní.
Víte o tom někdo víc? Jaký máte pohled na tento obchod?
Vím, je to fast fashion a pracovní podmínky jsou tam nejspíš hrozné. Většinu věcí mám kvalitních a vyrobených mimo Asii. Tady jde opravdu o výjimky. Kvůli hormonální léčbě jsem hodně přibrala a doufám, že to není trvalé. Levné šaty podle představ jsem nesehnala a investovat do nich nechci, chci zhubnout. Tak prosím bez moralizování.