Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proč divné, my jsme velmi rozvětvená rodina mám dohromady 25 bratranců a sestřenic, takže shody jsou poměrně časté, sestřenka se jmenuje stejně jak já, pak máme další 5 párů stejně pojmenovaných
Holt naši, tety a strejdové měli stejný vkus. Ničemu to nevadí.
My se jmenujem všeci jinak, ale nás není moc… U manžela, pokud vím, tak taky.
Líbí se mi jméno na holčičku, které dala manželova sestřenice - moc s ní nebýváme (třeba teď jsme ji neviděli asi 2 roky), ale bývá s ní pochopitelně zbytek rodiny, tak taky nevím, jestli to není blbé
Příjmení by bylo pochopitelně jiné…
Ja jsem naopak chtela dat jmeno, ktere neni v rodine ani v okoli a vadilo by mi, kdyby dal nekdo stejne jmeno. Tot muj nazor.
Mě by se to taky nelíbilo.třeba se mi líbily jména Tomáš,Kačenka,Jakub…všechny máme v rodině)z obou stran) takže smolík pacholík ![]()
Nelíbí se mi ani dávání jmen po rodičích a prarodičích.Za mě tedy tak ![]()
U nás se jmenují všichni jinak.
U manžela všichni stejně.
![]()
Záleží, jak to cítíš ty.
Jinak mrkni na naše jména, ty se fakt nikde neopakují. ![]()
Tak my sice nejsme nijak extra rozvětvená rodina, nicméně můj bratr má syna Tomáše, sestra má syna Tomáše a my máme Tomáše. Naštěstí holčičky se jmenují každá jinak ![]()
Ještě jsme měli výběr Daniel. To se pro změnu jmenuje syn manželovy sestry
Řešili jsme dlouze, bohužel když se na jiném jménu s manželem neshodneme, ač z pohledu ostatních příbuzných pro rozlišení není jednoduché mít tři Tomíky, jinak to nešlo…
Dítě mojí sestřenice, které je zhruba o půl roku starší než já, se jmenuje stejně.
Máma měla docela vztek, ale holt to bylo a je dost frekventované jméno.
Tak ze strany mého muže je příbuzných hromada a bratranců a sestřenic má Vítek dobře 15.
Z mojí strany nikoho nemá, takže prvenství mám já.
Divné mi to nepřijde, prostě když by se mi to jméno líbilo, tak proč ne, možná bych se zeptala rodičů jestli jim to bude hodně vadit.
DMartina píše:
Tak my sice nejsme nijak extra rozvětvená rodina, nicméně můj bratr má syna Tomáše, sestra má syna Tomáše a my máme Tomáše. Naštěstí holčičky se jmenují každá jinak
Ještě jsme měli výběr Daniel. To se pro změnu jmenuje syn manželovy sestryŘešili jsme dlouze, bohužel když se na jiném jménu s manželem neshodneme, ač z pohledu ostatních příbuzných pro rozlišení není jednoduché mít tři Tomíky, jinak to nešlo…
Týý jo
A co na to babi s dědou?
Zak.
No… my jsme se tedy ptali bráchy i ségry, jestli s tím mají problém, ale neměli (bráchova švagrová, tj. sestra jeho ženy, má navíc taky Tomáše
…), rodiče jsme až tak neřešili… Problematický to je, ale ne zas tak hrozně. Sestra nežije v ČR, takže o jejím Tomovi se příliš nebavíme
, a i kdyby, tak jak on tak i bráchův jsou starší (i když samozřejmě Tomíci a Tomíšci jsou to všichni
…).
Takže se prostě řekne „náš“ Tomáš nebo „Nováků Tomáš“ a tak…
DMartina píše:
No… my jsme se tedy ptali bráchy i ségry, jestli s tím mají problém, ale neměli (bráchova švagrová, tj. sestra jeho ženy, má navíc taky Tomáše…), rodiče jsme až tak neřešili… Problematický to je, ale ne zas tak hrozně. Sestra nežije v ČR, takže o jejím Tomovi se příliš nebavíme
, a i kdyby, tak jak on tak i bráchův jsou starší (i když samozřejmě Tomíci a Tomíšci jsou to všichni
…).
Takže se prostě řekne „náš“ Tomáš nebo „Nováků Tomáš“ a tak…
Zachránilo Vás aspoň to, že jste dvě sestry a jeden bratr - tudíž všichni jiné příjmení
A jak to vnímaj „Tomíšci“ ? těm je to nejspíš jedno a řeší to jen dospělí co?
Zak.
no já bych dala klidně stejné jméno, pokud by dotyčný měl jiné příjmení. Ale radši vymyslím něco originálního…
Tak v naší rodině je nás také hooooodně, ale nevím jestli je nějaká shoda pokusím se vyjmenovat všechna jména
Já Michaela mamka Štěpánka, otec Vojtěch, otčím Pavel, sestra Kateřina, bratr Daniel, bratr Jakub,můj syn Samuel, babička Helena, děda Karel, babička Růžena,její sestra Věra, děda Vojtěch(shoda s mím otcem), praděda karel(shoda s dědou) strejda Martin , teta Renata , sestřenice Evelína , sestra babičky Jiřina , sestra dědy Blanka ,jeji manžel Jaroslav , jejich dcery Jitka a Lenka , manžel Lenky Jan jejich syn Lukáš, dcera Jiřiny tereza , její manžel Pavel (shoda s mím otčímem) a jejich dcery Štěpánka****(shoda s mou mamkou), Anička , Ivanka . Prarodiče Samuela Alena a petr a jejich dcera Eva .Rodiče otčíma Marta a karel(další shoda s dědou a pradědou) jejich dcera Eva(shoda se ,,švagrovou,,) A syn Karel(4.shoda) Zemřelí :Můj Pavel (stejné s mím otčímem a vzdáleným strýcem) prababička Anežka , prababička Jiřina (shoda se sestrou babičky Heleny), bratr dědy Karla Milan , žijící manželka Marie a syn Petr(shoda s dědou Samuela)
Takže abych to shrnula tak v rodině se jména shodují v 6ti jménech ![]()
Tak tohle moje rodice asi neresili, a prislo jim to „in“ Ja jsem Monika po mame, a braska Pavel po tatovi ![]()
Ahoj, když už je tu tolik diskuzí se jménem, taky se zeptám. Pojmenovali jste někdo dítě (nebo se sám jmenujete) jako bratranec či sestřenice? Není to divné? Díky