Shoda jmen

Napsat příspěvek
Velikost písma:
570
12.1.11 19:25

No prostě zmatek to někdy bývá..... když se člověk nehlídá a mluví o Tomášovi, tak si občas musíme po telefonu dodat „náš Tomáš, váš Tomáš“…
V podstatě se vídáme my a brácha, jejich Tomáš to odlišit dokáže, protože je to velký desetiletý kluk (i když jen asi o hlavu větší než ten náš :-)…).
Spíš na napomenutí staršího reaguje náš mladší (jako „nemusíš sníst všechny křupky sám…“ a ten náš chuděra nechápavě kouká, že se jich přece ani nedotkl :-)…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
12.1.11 19:51

u nás v rodině má téměř každý jiné jméno, ale manžel má bratrance skoro stejně starého a ten má stejné jméno i příjmení. přišlo mi to hodně divné, ale jim to nevadí a mně už to teď taky nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
12.1.11 19:55

Já se přiznám, že nejsem zastánce dávat jména po rodičích a tak i tohle by mi vadilo. Když v rodině a okolí vidím, jaké zmatky to působí, tak si říkám, že v kalendáři je jmen, že si vyberu jiné. Měli jsme taky tenhle problém, v příbuzenstvu dali jméno, které jsme měli vybrané a zrovna s holčičím jménem jsme měli problém, tak jsme zas horko těžko vymýšleli jiné, ale dobře jsme udělali, holky se potkávají často, jsou stejného věku, tak by se mi to nelíbilo.
Jinak třeba kamarád si stěžoval, že mu táta pravidelně otevírá výpis z účtu a přitom on účet v té bance nemá, jen to chodí /pravidelně/ na „jeho“ jméno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
12.1.11 20:12

Ahoj, tak já taky nechtěla žádný jméno z rodiny a okolí, takže jsme dali Aleše, protože jsem žádnýho neznala a neznám. Jinak u nás v rodině je oblíbený jméno Václav, takže se tak jmenuje děda, máma a její brácha (můj strejda) a moje ségra (Václava).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
12.1.11 20:43
DMartina píše:
Tak my sice nejsme nijak extra rozvětvená rodina, nicméně můj bratr má syna Tomáše, sestra má syna Tomáše a my máme Tomáše. Naštěstí holčičky se jmenují každá jinak :-)
Ještě jsme měli výběr Daniel. To se pro změnu jmenuje syn manželovy sestry :-) Řešili jsme dlouze, bohužel když se na jiném jménu s manželem neshodneme, ač z pohledu ostatních příbuzných pro rozlišení není jednoduché mít tři Tomíky, jinak to nešlo…

ty vago tak to čumim :mrgreen: to bych v životě nedala, já mám bráchu Tomáše a přítele taky Tomáše, čekáme druhého chlapečka a přítel zrovna včera řikal, že by chtěl aby se malej jmenoval po něm. Řikám ani náhodou, za 1. nelíbí se mi dávat jména po rodičích, 2. jmenuje se tak i můj brácha, 3. mezi kamarádama máme už několik Tomášků. V kalendáři je jmen dost, stačí si vybrat :-) Jinak první syn je Samuel a druhý bude Simon, v široký rodině zatim nikdo nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
12.1.11 20:49

Já nejsem zastáncem jmen po rodičích, ale nedat svoje oblíbený jméno jen proto, že někdo porodil dřív, mi přijde zbtečný. To bych neřešila. A kdyby se někdo nechal inspirovat našima jménama, tak mě to spíš potěší

• Citovat
  • Upravit
704
12.1.11 20:56

jménp

Ahoj,
mě to tedy divné vůbec nepřijde, mám sestru i sestřenici
Kateřinu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
13.1.11 10:58
Anonymní píše:
Ahoj, když už je tu tolik diskuzí se jménem, taky se zeptám. Pojmenovali jste někdo dítě (nebo se sám jmenujete) jako bratranec či sestřenice? Není to divné? Díky

Tak mně by to divné přišlo. Už proto, že manželův bratr a jeho syn mají stejné jméno. A kdybych měla kluka a měl se jmenovat jako jeho strejda a bratranec? To by bylo hooooodně divné teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
14.1.11 16:01
natálka píše:
DMartina píše:
Tak my sice nejsme nijak extra rozvětvená rodina, nicméně můj bratr má syna Tomáše, sestra má syna Tomáše a my máme Tomáše. Naštěstí holčičky se jmenují každá jinak :-)
Ještě jsme měli výběr Daniel. To se pro změnu jmenuje syn manželovy sestry :-) Řešili jsme dlouze, bohužel když se na jiném jménu s manželem neshodneme, ač z pohledu ostatních příbuzných pro rozlišení není jednoduché mít tři Tomíky, jinak to nešlo…
ty vago tak to čumim :mrgreen: to bych v životě nedala, já mám bráchu Tomáše a přítele taky Tomáše, čekáme druhého chlapečka a přítel zrovna včera řikal, že by chtěl aby se malej jmenoval po něm. Řikám ani náhodou, za 1. nelíbí se mi dávat jména po rodičích, 2. jmenuje se tak i můj brácha, 3. mezi kamarádama máme už několik Tomášků. V kalendáři je jmen dost, stačí si vybrat :-) Jinak první syn je Samuel a druhý bude Simon, v široký rodině zatim nikdo nemá

Ano, mě se taky nelíbí dávat jméno po rodičích. Potažmo se mi ani manželovo jméno nelíbí (i když je obtížné se s tím někde prezentovat…).
Myslím, že výběr klučičího jména u nás probíhal takovým způsobem, jako v mnoha rodinách ani náhodou…
Manžel je konzervativní, u něj prostě žádný Samuel ba ani Šimon neměl šanci (strohý příklad…).
Opsala jsem celý kalendář (protože bylo víceméně jasné, že jméno, které není v kalendáři, není pro manžela uchopitelné). Vyhodila jsem jména, která obsahují R a Ř. Vyhodila jsem jména, která obsahují „slav“, „mír“ apod. - Miroslav, Jaromír atd. K R a Ř mě vedly praktické důvody, k „slav“ to, že se mi tahle jména prostě nelíbí. Zbylo nic moc. Z toho nic moc jsme se na ničem prostě neshodli. Můj muž by rád Pepu, Frantu, Karla. Mě je to v podstatě fuk, ale né Pepu, Frantu, Karla :-D. Takže jediné, na čem jsme se shodli, byl Tomáš, Matěj a Daniel. Vzhledem k tomu, že nevíme, jak všelijak říkat Matějovi a Danielovi (z našeho pohledu i zkušeností nabízí Tomáš nekonečně víc možností.....), vybrali jsme Tomáše, ač nám to jméno nevyhovuje i proto, že má svátek a narozeniny během jediného týdne.....
Víte, ona jsou všechna předsevzetí o tom, jaké jméno dáte nebo nedáte strašně jednoduchá napsat. U vás je třeba prioritou nemít jméno stejné jako někdo v rodině. Pro nás bylo prioritou mít jméno, které se nám oběma bude líbit.
Myslím, že v podstatě každému je houby do toho, jak si rodiče svoje dítě pojmenují (teď to nemyslím na nás tady, ale na rodinu, která může mít tisíc problémů…). To je jejich věc. Dítě je především mámy a táty a je důležité, aby jim se dobře oslovovalo, měli k jeho jménu příjemný vztah, a ne aby byla spokojená sestřenice… Proto si myslím, že jestliže se vám líbí nějaké jméno, tak si ho prostě dejte. Co na tom, že se vaše dítě narodilo až po dítěti toho jiného příbuzného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
14.1.11 23:47

DMartino :potlesk: a naprosto souhlasím. Jméno mají v první řadě vybírat rodiče dítěte a ne dalších 30 příbuzných. U dalšího dítěte, by se měl angažovat i starší sourozenec, jeli toho schopný.
Sotva jsme oznámili, že čekáme dítě, tak už to do nás začali hustit, jak se má jmenovat. Obzvláště babbočka mého muže. Rady typu, že dítě se nesmí jmenovat stejně jako žádné dítě z rodiny, že by mohl mělo mít jako prvorozené jméno po mně nebo po mém muži a ve finále prohlásila, že bychom měli dát holčičce jméno Vlasta po přítelově matce, která před x lety zemřela.
S výběrem jména jsme se nikomu nesvěřovali, kařdýmu jsme říkali, že prostě nejsme nadobro rozhodnutí, pač když jsem někde řekla první variantu jmen, tak mě akorát každý naštval svojí reakcí, tekže konečnou variantu jsme si nechali pro sebe a dokonce ani pani na matrice při uznání otcovství to na mě nevymámila :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8384
14.1.11 23:53

ahojky, ja jsme zasadne proti davani jmen por odicich, ale po sestrenici nebo bratrancovi se mi to nezda spatny (ale jen kdyz je jiny pirjmeni) my jsme taky oooobrovska rodila mam strasne moc bratrancu a sestrenic a nejak se se vsema nevidam, takze by ot bylo celkem jedno. Lae ja chtela taky jemno originalni ktery nikdo nema nejen v rodine ale i okoli :-)..ale jinak zastavam nazor at si rodice davaj jmena jaky chteji, kdyz se jim ot libi…taky jsem ted zacla vahat se jemnem rpo malyho (Nataniel) ale jen kvuli ostatnim a pak sjem si rekla PRDIM na ostatni dulezity je co chceme my…tak se rid jen tim co chces ty vzdyt ostatnim ot muze byt fuk…kdyz se ti jmeno libi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8384
14.1.11 23:56
lleennttiillkkaa píše:
DMartino :potlesk: a naprosto souhlasím. Jméno mají v první řadě vybírat rodiče dítěte a ne dalších 30 příbuzných. U dalšího dítěte, by se měl angažovat i starší sourozenec, jeli toho schopný.
Sotva jsme oznámili, že čekáme dítě, tak už to do nás začali hustit, jak se má jmenovat. Obzvláště babbočka mého muže. Rady typu, že dítě se nesmí jmenovat stejně jako žádné dítě z rodiny, že by mohl mělo mít jako prvorozené jméno po mně nebo po mém muži a ve finále prohlásila, že bychom měli dát holčičce jméno Vlasta po přítelově matce, která před x lety zemřela.
S výběrem jména jsme se nikomu nesvěřovali, kařdýmu jsme říkali, že prostě nejsme nadobro rozhodnutí, pač když jsem někde řekla první variantu jmen, tak mě akorát každý naštval svojí reakcí, tekže konečnou variantu jsme si nechali pro sebe a dokonce ani pani na matrice při uznání otcovství to na mě nevymámila :D

Naprosto souhlasim ja chtela dat Robina vsichni me malem ukamenovali ap orad sem rikala dejte cesky jemno (k tomu kdyz se koukne kazdy na puvod jmen tak jen 35% je puvodem opravdu slovanskych) Franta, Lukáš. Tomáš..ani jedno z toho neni šeský a kazdej byl porad cyhtrej at dame uplne normalni jemno treba honzik a meli tendenci a mysleli si ze jmeno budou vymslet on…nakonec jsem vybrali uplne cizi jmeno ktere neni v kalendari a nerikame ho nikde..nenechame se zase ukamenovat co jim je po tom…dulezity je ze se libi nam a ostatni at se bodnou…
rekli sjme to jen tychni a mym rodicum a kupodivu se jim to libi a nebo se boji rict ze ne, ale rikaj ze je to nse vec a ze kazdy jmeno je hezky kdyz se vyslovi..teda to rika moje mamca , manzelovo maminka rikal zem u bude stejne rikat ja k bude chtit tak douffam (to tedaaa neee :-D) ale myslim ze si zvyknou, zatim ho teda mirne komoli ale lepsi se to :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
14.4.13 15:58

Záleží na tom, kolik by ty děti trávili společně času.. Když se vidí jednou za rok, tak to nijak překážet nebude, když spolu budou dennodenně tak bude matoucí na ně volat třeba a tak.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová