Sick days

Anonymní
3.7.22 11:23

Sick days

Téma vložím anonymně, nechci, aby mě tu poznal někdo z kolegů.
V zaměstnání máme letos prvně možnost čerpat 3 dny sick days. Nikdo nám nevysvětlil, jaká jsou pravidla čerpání. Proto v tom trochu tápu.
Máme nepřetržitý provoz-nárok na takové volno je jen ve všední den? Když ho požaduji třeba jen na sobotu-protože další tři dny mám volno a do té doby již budu zdravá-tak to nejde?
Dá se uplatnit jen na super akutní stav? Mám horečku ve čtvrtek, volám vedoucímu pracovníku, že bych chtěla v sobotu uplatnit sick days, protože do další směny ve středu již předpokládám, že budu zdravá? A on sdělí, že to nejde, že to vlastně není akutní. Že akutní by bylo volat v pátek večer, že jsem nyní dostala horečku a druhý den nejdu do práce. Ale tím, že volám již ve čtvrtek, tak to není akutní a nelze uplatnit. Že si mám jen na ten jeden den-sobotu-vzít pracovní neschopnost.
A že zda se dá uplatnit či nikoli sick days je jen na rozhodnutí vedoucího pracovníka. Je to tak, nebo musí být jasně daná pravidla?
A dá se uplatnit na předem plánované vyšetření, po kterém je nutné několik dní klidový režim? To mě bylo sděleno, že nelze.
Vedoucí dělá veliké rozdíly mezi pracovníky, občas mám pocit, že mě hází klacky pod nohy víc než ostatním. Sick days už má většina kolegů vybraných-jedna dala výpověď. Tak aby o tuto výhodu nepřišla, tak prý má rýmu, nebyl problém jí ho uznat. Další kolegyně byla na výkonu, na který měla nástup za týden, volno dostala i v sobotu. Některým to zaonačila tak, že měli volna i víc, než ty tři dny.
A abych nevypadala jako ta, co je věčně nemocná doma- do práce chodím i když mě nyní dobře. Za 35 let práce jen dvě neschopenky. Jedna v těhotenství, druhá úraz.
Ráda bych věděla zkušenosti ostatních. Pro představu, jak to funguje jinde. A potom zajdu za vedením, aby mě dali jasné odpovědi. Vím, že by to mělo být ve vnitřních pravidlech, ale ty nemám k dispozici.
U nás je zásadní pravidlo-je jen na vedoucím, zda uzná či nikoli. O víkend nelze, i když víkendy pracujeme. Je to jen na věci, kdy zavoláme pár hodin předem. Nelze na zdravotní vyšetření s následným klidovým režimem.
Děkuji za jakékoli zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
3.7.22 11:29

Hele na tohle se musíš zepat své nadřízené/ho.

Zkušenosti z jakékoliv jiné organizace ti jsou na nic - není to nic, co by upravoval zákonník práce, je to nějaké vnitřní pravidlo té dané organizace.

Takže to jak to u vás může fungovat si prostě musíš domluvit tam, kde pracuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33237
3.7.22 11:29

To budeš muset řešit s vedením/personálním, jaké máte podminky. Mám zkušenost jen z kanceláře.
Soucasny zaměstnavatel má i provoz a z tohoto důvodu se sick days zuby nehty brání, protože pokud se chlapi ozerou a 2 ze 4 nepřijdou, tak se z bezpečnostních důvodů nemůže pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.22 11:43

To může mít každý zaměstnavatel nastavené trochu jinak.
My třeba máme 6 dní na rok. Děláme také nepřetržitý provoz. A jediné co nesmíme je vzít den před a den po dovolené. Také neplatí na celou směnu, jen na 8 hodin takže zbytek pak naděláváme. A můžeme vybrat jen jeden den, nelze více dní za sebou. Využití tedy spíše na jednodenní nevolnost. Ale jak můžu vědět jestli mi nebude zle i další den.. :think: To se potom tedy řeší tak, že pokud je nám stále zle, ať teplota, nevolnosti, jiné bolesti, jdeme k lékaři a ten vystaví neschopnost.
Když vím, že je mi zle o volno nedávám vědět příliš dopředu, že za dva dny chci Sick days. U nás je určen na akutní stavy, takže dáváme vědět pár hodin předem. Mezi sebou si to třeba řekneme, abychom byli případně připraveni, že musíme někoho jít zastoupit. Ale vedoucímu ne, aby nemohl zamítnout. To se mi zdá hodně divné taky, že to nepovolí. To jako by tě nechali v práci zvracet? :roll: to je hnus.
Jak říkám různý zaměstnavatel, různá pravidla. U muže mají jen pravidlo, ze nesmí kolem dovolené, to samé i u bývalé kolegyně. Jiná omezení nemají. Ale ještě jsem teda nikdy neslyšela, že by to někde někomu zamítli. :think: Nech si vytisknout pravidla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
15814
3.7.22 11:46

Jak už bylo psáno, pravidla by měl nastavit zaměstnavatel, zkušenost odjinud ti je k ničemu :nevim: jinak tedy obecně ve směnném provozu by se jakékoli volno čerpá ve dnech, kdy máš mít skutečně směnu.

jinak pokud to máte nastavené jenom na akutní věci, jak píšeš, tak to tak budeš muset respektovat a příště nemoc neoznamovat s předstihem o volných dnech, ale až opravdu těsně před směnou :nevim: u nás třeba nikdo neposuzuje, jak moc je či není záležitost akutní. jako samozřejmě, nelze si to volno nahlásit měsíc předem, aby zapadlo do rozvrhu, že. ale zase volno smíme čerpat až teprve poté, co máme vyčerpanou celou dovolenou. takže třeba já ho ještě nikdy nevyužila, protože ani celou dovolenou se mi v jednom roku nedaří čerpat a vždycky nějaký ten den převádím do dalšího roku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
3.7.22 11:50

Tohle má každý zaměstnavatel jinak. My ho nesmíte čerpat těsně před nebo po plánované dovolené. Šéf ho u nás musí vždy schválit. Do docházky ho píšeme až v den absence. Ale u nás nemáme ani problém s tím, že třeba řeknu v pátek, že se necítím dobře a nejspíš si v pondělí vezmu sick day. A můžeme celý počet čerpat najednou.

• Citovat
  • Upravit
27267
3.7.22 11:51

Můžu ti napsat, jak to máme my, ale to ti bude stejně houby platný, protože my nemáme nepřetržitý provoz.
Prostě oficiálně ráno zavolám, řeknu, že je mi blbě a beru si SD. Druhý den přijdu a vyplním si žádost os SD a odevzdám vedoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66543
3.7.22 11:52
@Svistice píše:
To budeš muset řešit s vedením/personálním, jaké máte podminky. Mám zkušenost jen z kanceláře.
Soucasny zaměstnavatel má i provoz a z tohoto důvodu se sick days zuby nehty brání, protože pokud se chlapi ozerou a 2 ze 4 nepřijdou, tak se z bezpečnostních důvodů nemůže pracovat.

A kdyz prijdou s poradnym zbytkacem, tak je to bezpečné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.22 11:54

@sagina A pokud máš celou dovolenou rozplánovanou-tzn. objednaou, zaplacenou-a nezbývají "volné " dny, tak si musíš vzít neschopenku i na jeden či dva dny? To je smutné, že má člověk sick days jako bonus, ale je zavřený vlastně v kleci a témeř neulapitelný.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.22 12:01

Zakladatelka -no mě jde spíš o to, že ostatním se uznává úplně v pohodě a mě ho uznat nechce. Vedoucí si sama vzala 6 dní volna na tři dny sick days…zavřely se oči, vykázala si jen ty tři dny a ostatní jako byla v práci. Má práci, která nejde dělat z domova-pro upřesnění. Ano, měla horečky, nebylo jí dobře a neschopenka by znamenala finanční sešup, který si nemůže dovolit. Jinak ostatní měli sick days úplně v pohodě, na cokoli. Jakkoli dopředu. A u mě se prostě šprajcla-a to důvod u mě opravdu byl, můžu donést i potvrzení od lékaře. A začala "házet " pravidla, která u ostatních neuplatnila. Proto se ptám, abych věděla, jak to funguje jinde.
Píšete, že se u vás nemůžou dny v kuse, to u nás jde. Okolo dovolené také. Až po vyčerpání dovolené se neřeší. Dle toho, jak to měli ostatní.

• Citovat
  • Upravit
15814
3.7.22 12:06
@Anonymní píše:
@sagina A pokud máš celou dovolenou rozplánovanou-tzn. objednaou, zaplacenou-a nezbývají "volné " dny, tak si musíš vzít neschopenku i na jeden či dva dny? To je smutné, že má člověk sick days jako bonus, ale je zavřený vlastně v kleci a témeř neulapitelný.

dovolená musí být vyčerpaná, ne jenom naplánovaná :nevim: ono totiž zaměstnavatel zjevně ví, že dlouhodobý plán snese hodně věcí, které pak v reálu nejsou pravda :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33237
3.7.22 12:13
@vokishka píše:
A kdyz prijdou s poradnym zbytkacem, tak je to bezpečné?

No není. Nicméně tady to bylo myšleno, že příště ve dvou nemůžou pracovat. A neschopenka „na blbosti“ se shání podstatně hůř než se čerpá sick days.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21958
3.7.22 12:18

Tak my máme 5 dní za rok a můžeme to čerpat jak neohlášeně, tedy že ráno zavolám, že mi je zle a zůstávám doma, nebo plánovaně dopředu. To si zadáváme do systému a nikdo nezkoumá, zda to máme na lékaře nebo se půjdeme opalovat k rybníku. Schvalování nadřízeným je v podstatě formalita. Nikdo nepřezkoumává oprávněnost a jak moc je člověku zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
3.7.22 13:15

U nás jsou teda sick days opravdu benefit, taky nikdo nezkoumá, na co si to bereš, každýmu to je sumak, prostě na to máš nárok a je jedno, jak to využijes. Můžeš vzít neplánovaně, i nahlásit dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2723
3.7.22 13:32

Jak píšou holky bude to chtít probrat s vedením. Protože co firma to jiná pravidla. V mé první práci (menší firma, čistě kancelářská práce na osmičky) bylo pět dní a nejprve nebyla vlastně žádná specifická pravidla. Proste člověk večer, nebo ráno dal vědět nadřízenému, že uplatňuje sickday a ten mu ho zapsal do docházky. Později se zavedlo, že se nesmí uplatnit na den před státním svátkem a den po něm. Protože se rozmohlo, že když svátek vycházel na úterý nebo čtvrtek, tak si lidi kteří si nechtěli nebo nemohli vzít dovolenou ráno zavolali a byla prázdná firma.
Jinak chápu tvé rozhořčení. Je to nějaký benefit, který ti vlastně propadne, protože vedoucí si vymýšlí důvody proč ti ho neschválit.

Příspěvek upraven 03.07.22 v 14:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat