Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Iveta89 podle me to s balenim moc nesouvisi, je to proste dite od ditete. Dcera mela ortezu, do te doby jsem davala latkove pliny. U druheho snad pujdeme driv a budu asi zase latkovat, kdybych nelatkovala, tak bych plinku davala normalni, jen si ty kycle nechala zkontrolovat driv.
u nas se ukazalo, ze siroke baleni by bylo stejne k nicemu. Slo tam o jiny uhel.
Podle mě je zastaralé tvrzení, že se má balit na široko preventivně, to možná je ještě z dob, kdy se ty kyčle nekontrolovali utz, takže drobnější odchylky se nepoznali hned, v současné době už od toho ortopedi zjevně ustupují.
Ani jedno dítě nemělo preventivně široké balení a obě získali okamžitě hodnocení na kyčlích, že je mají jak ze žurnálu.
Já vidím smysl v používání těch „opravdových“ pomůcek jako jsou ortopedické kalhotky, třmínky atd., ale široké balení, které maminkám kolikrát ani nikdo nevysvětlí, dávají třeba plínu pod bodýčko, ta se dítěti mezi nohama různě schmoustá, tam fakt nevidím nějaký výrazný účinek na kyčle ![]()
Dneska se preventivne nasiroko balit nema. Ma se pockat na tu prvni kontrolu u ortopeda a ten nasledne posoudi, jestli balit ano, nebo ne. Muj laicky nazor na to je, ze pokud budes ten prvni mesic balit nasiroko, tak by potom ortoped nemusel poznat, ze se neco vyviji spatne… ale rikam, tak nejak jsem si to prebrala ja.
Jinak jsem o tom cetla, ze balit nasiroko je zejmena „nase“ specialita, protoze se to spatne vyvijeni kycli jaksi zacalo objevovat hlavne v nasi „zakarpatske“ oblasti. Proto se trebas nikde jinde ve svete baleni na siroko nikdy nepraktikovalo, protoze na to proste netrpeli.
Takze shrnuto, preventivne bych nebalila a pockala si na nazor ortopeda.
My jsme měli dávat, nedávali, a vše se nám spravilo do půl roku
@74paja jojo, taky jsem četla, že my slovani máme k těm vadám kyčlí větší sklony, proto ten celoplošný skríning.
my jsme meli davat…dokonce dostala i perinku v porodce..nedavali sme nic a v pul roce bylo vsechna jak ma byt…
Tak já u prvních 2 dětí dávala široké balení preventivně 3 měsíce.Ale jim už je 20 a 18 let a dřív se to tak prostě dělalo.Teď u malý jsem nedávala,pak jsme byly v 6ti týdnech na kontrole,řekl,že to má v pořádku,ale stejně máme dávat široké balení preventivně.Asi týden jsem dávala,pak se na to vybodla a dávám jenom na noc.Ve středu jdeme na kontrolu,tak uvidím.
@Gladys @74paja my jsme chodili ke specialostovi v nemecku, i na latkovky tam koukali „divne“ a vysvetlili nam, ze v nim ma dcera ty nozky vic roztazene a ze potrebuje je mit v pravych uhlech. Takze orteza.
tady se taky ty kontroly delaji docela pozde, ale v porodnici se nas ptali, jestli byly v rodine nejake problemy. To by nam dali zadanku driv.
@suik tady taky někteří orotpedi na látku moc nekoukají pěkně, radí dávat jednorázovku a na ni čtverce na široko, přijde mi to trochu prdlý
Když dám dítěti třeba vázačku disanu, tak bude naprosto perfektně naširoko, nevím, proč by mělo mít nutně jednoráz ![]()
@suik no já bych řekla, že nikde (až na prodyšnost
), ale někteří podle všeho zkrátka cpou ty jednorázovky, už jsem tu potkala pár maminek, co chtěli látkovat a kvůli širokému balení prý „nemohli“, protože doktor řekl tak a tak ![]()
Široké balení je přežitek, není třeba, jenom u odchylek. To mám od doktorů z dětské ortopedie z Bulovky
Ahojte, prosím o názor, v porodnici na kontrole kyčlí řekl doktor, „široké balení preventivně, jadérka nejsou ještě úplně dotvořená“, jinak jaký konkrétně máme nález to nevím, malá už má měsíc a široké balení jsem dodržovala, ale už bych se na to nejradši vyprdla, přijde mi to hrozně nepohodlný, říkám si jestli to nevadí páteři když má ten zadek kvůli tomu přizvedlej, a navíc mi začala trpět na prdíky, tak myslím že bez toho balení by to mohlo být lepší. Myslíte že v našem případě je fakt tak nutné to dodržovat?
@karwen mě taky řekli při druhé kontrole, že jadérko na levé noze ještě není úplně dotvořené, takže pleny preventivně, zeptala jsem se, jestli to stačí dávat třeba na noc a dr řekl, že jo, to bylo zrovna léto a vedra, tak jsem byla ráda, že to v noci stačí no a ani jsem to každou noc nedávala, spíš jen obden a na kontrole ve 3 měsících vše v pořádku
Ale ve výsledku záleží jen a jen na tobě, jde o nožičky tvého dítěte ![]()
Ahoj,zajímalo by mě jak jste na tom vy?U prvního syna jsem dávala široké balení,ale jadérka se mu udělala až ted 16 měsíců,ve středu jsem tam sním byla.Rozhodla jsem se že druhému synovy je dávat nebudu a byli jsme na kontrole a v pořádku.Nechápu to,jinak sou okolo mě holky co to taky nedávali a vypadala jsem docela jak exot
jde my ted spíš o nějakou anketu,jak to vydíte vy?Dávat či nedávat?