Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Široké balení je přežitek, není třeba, jenom u odchylek. To mám od doktorů z dětské ortopedie z Bulovky
Ahojte, prosím o názor, v porodnici na kontrole kyčlí řekl doktor, „široké balení preventivně, jadérka nejsou ještě úplně dotvořená“, jinak jaký konkrétně máme nález to nevím, malá už má měsíc a široké balení jsem dodržovala, ale už bych se na to nejradši vyprdla, přijde mi to hrozně nepohodlný, říkám si jestli to nevadí páteři když má ten zadek kvůli tomu přizvedlej, a navíc mi začala trpět na prdíky, tak myslím že bez toho balení by to mohlo být lepší. Myslíte že v našem případě je fakt tak nutné to dodržovat?
@karwen mě taky řekli při druhé kontrole, že jadérko na levé noze ještě není úplně dotvořené, takže pleny preventivně, zeptala jsem se, jestli to stačí dávat třeba na noc a dr řekl, že jo, to bylo zrovna léto a vedra, tak jsem byla ráda, že to v noci stačí no a ani jsem to každou noc nedávala, spíš jen obden a na kontrole ve 3 měsících vše v pořádku
Ale ve výsledku záleží jen a jen na tobě, jde o nožičky tvého dítěte ![]()
@karwen já myslím, že potřeba není, je to jen prevence. KAždopádně, kdy máte další kontorlu kyčlí, teď někdy? Tak uvidíš, co ti dr. řekne…
Další kontrolu nevím, zatím mám domluvenou jen kontrolu u naší doktorky v 6 týdnech, asi udělám kompromis a budu dávat jen na noc
A já myslela že jde o to, aby tak ty nohy měla nonstop
@karwen no měli by ti udělat zase UTZ kyčlí. To se dělá kolem 4.-6.týdne.
Já jsem měla dávat také široké balení. Malý se narodil v červenci, byla strašná vedra a i mi to přišlo strašně nepohodlné pro takové miminko, tak jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem je dávala jenom na spaní (přes den a noc). Máme nožičky v pořádku.
@karwen Dávat široké balení kvůli jadérkům mi přijde nesmysl… starší syn neměl jadérka do cca 9 měsíců. Podstatné je, zda má postavení kyčlí v pořádku, třeba syn měl hned na prvním UTZ Ia, takže neměl doporučeno nic.
@j.a.n.i1 Já právě nevím ten nález, ale doktor neříkal nic o tom že je něco v nepořádku, jen právě o tom že to není úplně dotvořené
Taky si nejsem jistá jestli říkal jadérka, ale prostě že něco není úplně dotvořené, tak preventivně… ale myslím že říkal jadérka…
@karwen ahoj, podívej se do očkováku a tam máš záznam od nich
bude tam číslo+písmeno/číslo+písmeno a na netu si vyhledej klasifikaci nebo hodnocení kyčlí a uvidíš.. a měla bys tam mít i další návštěvu, ale co vim, tam všichni chodí povinně po šestinedělí, pokud si vás nepozvou třeba i dřív jako nás..
@stříbřenka Ve zdravotním průkazu nic takového nemám
Jsem si trubka zapoměla ofotit zprávu z porodnice, tam to určitě bylo, ale je mi blbý kvůli tomu volat doktorce, na té kontrole v 6 týdnech se jí zeptám jak to teda bude, a těch 14 dní do kontroly jí to budu dávat teda jen na noc, myslím že už tím nic nezkazím, však to nosila teď celý měsíc, a uvidím pak teda po kontrole. Když jsem se v porodnici ptala na jak dlouho to máme nosit, tak řekli že těch 6 týdnů, tak nevim jestli to mysleli jen tak preventivně, nebo právě do té kontroly a pak se uvidí…
@karwen aha
tak mi máme v očkováku vzadu razítko a tam to všechno je
každopádně být tebou, tak už to ty dva týdny vydržim dávat aspon na noc a pak se optej mudry jak to bude dál ![]()
@stříbřenka Tak nám třeba kyčle v porodnici kontrolovali pouze pohmatem a záznam o tom nikde nemáme, ale tedy hned na kontrole v tom týdnu nás pediatrička poslala na UTZ, že bysme to měli stihnout do 6 týdnů
@stříbřenka Tak pokud by se jednalo o něco závažného, tak to poznají i pohmatem… a pokud ne, tak UTZ za cca 4 týdny bohatě stačí.