šišlání

160
1.4.08 09:05

šišlání

Ahoj, poradí mi někdo, jak slušně a důrazně upozornit tchyni,aby mi na dítě nešišlala? Taky nesnáším, když ukazuje hodiny a říká jim „tikťaky“. To jsou sakra hodiny a ne nic jiného. Ještě že je Tomášek tak malinký a zatim tomu moc nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
78
1.4.08 09:13

Ahoj, já bych to řekla přesně tak jak píšeš, slušně a důrazně bych požádala tchyni, aby mluvila na mé dítě normálně, že je to důležité pro vývoj řeči. Máš na to právo, vychovávat dítě podle svého, měla by to respektovat. Co na to manžel? Asi byste měli být zajedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
1.4.08 09:26

Manžel je naštěstí na mojí straně. Taky to nesnáší. A když někdo u nich řekne 2leté neteři,aby ukázala na tikťaky (neví,co jsou to hodiny!!!),tak obrací oči v sloup :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
1.4.08 10:10

Ahoj, já bych „využila“ pomoc Jakuba, který je starší a mohl by tchýni opravovat on :lol: , myslím, že ho to bude bavit a tchýni za chvíli otráví - děti jsou vytrvalé a poslouchat to opravování pořád dokola . . . . Děti milují úkoly jako je tento - poučovat dospělé :D

Jo a případně bych mu ještě poradila nějakou reakci jako:

„Proboha jaké Tikťaky? Tikťaky jsou bonbóny v krabičce, tohle jsou hodiny.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.4.08 10:26

A jak často se s ní vidíte? Já bych ji nechala být, jsou horší věci :-)

Lasička

• Citovat
  • Upravit
160
1.4.08 10:36

Nemám k ní moc vřelý vztah,tak moc často ne,ale moje děti chce vídat často. Když vidím,jak je od ní neteř zblblá a ve 2 letech skoro nemluví,tak mám fakt strach,že to postihne i Tomáška. (Jakub je z 1.manželství, když ji poznal,tak už byl na šišlání velký- naštěstí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4419
1.4.08 10:45

Potvůrko, ani nevíš jak moc tě chápu. Měla jsem něco podobného se svoji tchýní, i když uznávám, že moje je jinak skvělá babička :wink:

Ze začátku to bylo taky ňuňání, fiflání. Tak jsem jí řekla narovinu, že ať se prosím neurazí, ale že se mi nelíbí tohle ňufňání, že chci, aby na něj mluvila normálně a neblbla ho. Nejdřív mi oponovala, že na děti se musí jinak. Tak jsem jí řekla, že s ní sice souhlasím, že nemůžu na děti jak na dospělé, ale že nechci, aby na něj ňuňala. No chvilku jí to přešlo, Honzíkovi jsou tři roky a začíná to dělat zas, i když ne v takové míře. Takže jsem jí minule opět řekla, ať na něj už neňuňá, že se mi to fakt nelíbí. No tak to už nedělá, pro změnu když ho vidí, tak zapiští jako ahooooj a u toho ten hlas tak zpiští, no hrůza :roll: . Ale jinak žádné chození kolem horké kaše, říct to HNED a NAROVINU, jinak se z toho kolotoče nedostaneš. Opravdu vím, o čem mluvím. A jestli bude argumentovat, tak jí řekni, že se ti to NA SVÉM dítěti nelíbí a bohužel to musí ona tolerovat. A musí, je to tvoje dítko :wink: .

Držím palce, ale určitě to zvládneš, ale fakt jí to řekni co nejdřív a žádné brblání :lol: , hezky tak jak si to myslíš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
1.4.08 14:15

Já jsem tchýni na férovku opravovala … páč moje dítě nebrmbalo, nedělalo brm brm )to dělá auto víte?), nebumbalo ale pilo a to bu´d čaj nebo prostě pití.Nemáme čičinku a čičinečku, ale prostě kočku, Micku, nemáme pejsánka či pejsánečka ale psa.
Ostatně, také si myslím že se dítku líp řekne jednoslabičný nebo dvouslabičný výraz, než dlouhá zdrobnělina(auto - autíčko, kráva-kravička,pes-pejsánek,dům-domeček)
V tvém případě bych automaticky řekla hodiny, dělají tik tak tik tak :). A pak bych z kapsy vytáhla tic tac bonbonky a staršímu dítku nabídla - nechceš tiktaky?? :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
160
2.4.08 08:21
andela píše:V tvém případě bych automaticky řekla hodiny, dělají tik tak tik tak :). A pak bych z kapsy vytáhla tic tac bonbonky a staršímu dítku nabídla - nechceš tiktaky?? :lol: :lol:

Výbornej nápad :lol: :lol: To by byl pro mě asi rozsudek smrti, dělat si legraci z tchyně :lol: :lol: Něco na ten způsob ale zkusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
2.4.08 15:28

Ahojky,
z těchhle věcí taky rostu, ale ještě víc z toho, když mi tchýně vypráví co malej dělal, když byl u ní. Mluví skoro pořád v množném čísle: papali jsme rýžičku, spinkali jsme, pak jsme chtěli číst pohádku, ..... Když mi jednou řekla: my jsme se táááák pokakali, tak jsem se na ni koukla a udiveně jsem řekla: oba jste se pokakali? Od té doby mám pocit že je to trošku lepší. Až na ty zdrobněliny. Ty používá neustále a nejen když mluví s malým. U ní totiž nejíme kuře a brambory, ale kuřátko a brambůrky, a k tomu je salátek nebo kompotek a pije se vodička...... Hrůůůůůůůůůza.
Modlím se, abych zavčas pochopila, že moje dítě je už dospělé a samostatné.
Mějte se M :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
9.4.08 15:21

Tak jsem byla u tchýně :lol: Vyjasnili jsme si tik ťaky, šišlání a mluvení v množném čísle. Vzala to nakonec celkem v klidu :D Snad se naší dohodou bude řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
10.4.08 14:50

Tak taky přispěju a doufám, že vás moc nevyděsím.
Jsem se svým druhým manželem 9 let. Je mu 46, mně 37, klukům 14 a 17. Moje tchýně mluví zá:,–(ně ve zdrobnělinách a zpotvořeninách.
Bambůrky(brambory), boťundy(boty), buchťák(buchta, ale i dort ), :roll: , cukrovíčko, mameládka(marmeláda), babůvky(minibábovky, který už nemůžeme ani cítit a které spolehlivě vždycky upeče) atd.
To je jen stručný výtah z jejího slovníku. Občas nevím, co vlastně chce, chtělo by to překladatele.
Přeju hodně sil do boje s větrnými mlýny! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
9.6.09 11:18

Na moje dítě nešišlá tchýně, nýbrž moje máma a to se to nebožátko ještě ani nenarodilo. Když to udělala poprvý, tak jsem se málem počůrala jsem jsem lekla. Jsme k nim přišla, ona ke mně přiskočila položila ruce na břicho a začala na něj šišlat. Děsnýýýýýý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
7.8.09 13:06

ježiš to jsem si myslela že na podobnou diskusi ani nenarazím jak já vám rozumím.

U nás je to taky tchýně - když malou vidí tak na ní achoj košiško a mě se otvírá kudla v kapse. Ze začátku jsem to říkala manželovi ten byl se mnou za jedno a opravoval jí - ona si z toho spíš dělala srandu před návštěva říkala já naní nesmím šišlat, ale šišlala si dál. Teď už to manžela nějak přestalo bavit či co a je to jen na mě.

Zrovna včera jsme o tom vedli diskusi, onmi na to řekl že nebude dělat prostředníka. TAk holt budu muset zabojovat sama. Ale jsem pevně rozhodnutá to odbourat - slušně ale jasně jí budu pořád dokola opakovat ať nešišla - mám ten názor že řeč se to malé učí už od narození a tudíž není potřeba naní šišlat. Zdrobněliny mi zatím nevadí (to asi teprv přijde) ael šišlání fakt nesnáším. Tak držte palce.

No a druhej boj je u nás s „ubližováním“ malá je hodně blinkací a občas hodně pláče jak se jí to vrací apod. a tchánovci kolem ní pořád chodí a říkají oni ti už zase ubližují, oni tě trápí a my ti to povíme jak tě trápili, to ani nemluvím o převracení na bříško a trénování zvedání hlavičky (u toho malá řve) a nebo rozcvičování hlavičky aby jí točila i na druhou stranu - takže už jsem taky zakročila - nejdřív to byly řeči jakože vždyť já to tak nemyslím tak jsem odvětila když to tak nemyslí tak ať jí to neříká, že jí může klidně říkat jak jí má ráda, nebo jak jí má maminka ráda apod., ale ne že jí někdo ubližuje. Já jsem ten poslední člověk na světě který by jí ublížil. Sama ještě občas bojuju s tím, jestli vše dělám správně, jestli jí něco nechybí apod. a tohle mi nepřidá. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.8.09 20:47

No já mám zdrobněliny ráda, ale tak s rozumem že jo, teda kočičinečka a tiktaky by mě dostali do obludnýho řehocu, aj bych si z toho cvrkla :lol: , hlavně z tchýně Mischni :-D

Fakt je, že na malýho mluvím asi k přiměřeně k jeho věku, aby to znělo i melodicky, když třeba zrovna cvičí hlasivky. Až bude začínat se slovy budu se snažit mluvit tak aby to pochopil a měl dobrý slovní základ a k tomu později patří i ty zdrobněliny, o hodně později se naučí i patvary, nářečí, no a s předstihem ve školce i ty neslušný slovíčka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová