Situace v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Trvala bych na výpovědi a odstupném. Jinak se obracím na inspekci práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sepsala bych dohodu o ukončení k 29.2. s 5 měsíčním odstupnym a dala mu to podepsat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak dlouho tam děláš, kolik bys měla odstupné? Dala bych mu na výběr: buď podepíšeme Dohodu k 29.2., kde bude vyčíslená odměna ve výši 1 měsíční mzdy + X mezd (podle toho, na jaké odstupné je nárok). Nebo bych trvala na výpovědi, s ukončením 30.4. (celé 2 měsíce, tzn. pro něj skoro 3 měsíce placení) + to odstupné.
Na dohodě by jednu měsíční mzdu ušetřil (za celý měsíc výpovědní lhůty navíc) a já bych získala možnost nastoupit v klidu jinde co nejdřív.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud je fakt psychopat, tak se poraď s právníkem a snaž se mít na všechno důkaz/písemný doklad, protože je pravděpodobné, že se budete soudit - tipla bych, že pokud zjistí, že se tě nezbaví po dobrém, zkusí to po zlém (přes nějaké nafalšování porušení pracovních povinností, áčka apod.).
Jinak máš samozřejmě nárok na dvouměsíční výpověď z jeho strany + odstupné.
Přeji hodně pevných nervů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A osobně bych mu nějaké dohody nenavrhovala, protože bych nechtěla riskovat, že se z návrhu stane při jednání „moje výchozí pozice“ a budeme jednat dál. Maximálně bych mu v klidu sdělila, že pokud mi zruší pracovní pozici a dá výpověď (s tím odstupným), budu to respektovat a nebudu se s ním možná soudit, pokud místo mě přijme někoho jiného.
A pokud mi přinese nějaký návrh dohody, tak bych ho opravdu před podpisem donesla právníkovi k posouzení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jsi tam regulérně zaměstnaná? Žádný švarcsystém? Protože to u těhle šéfů-pokladů bývá dost často… Abys na to odstupné měla skutečně nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Knihomyš nikoho určitě nepřijme, snižuje stavy, protože mu nejdou kšefty.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@zrcadlo v září to byly 2 roky, smlouva na neurčito.
@Knihomyš to mi říkal otec, všechno si nahraj, chtěj odstupný…
Takže i když se dohodneme na dohodě s dvou měsíční lhůtou, tak mám nárok na odstupné?
Dohoda je od slova dohodnout se, takže když tam ukotvíte odstupné ve výši xxx, tak tam bude. Ale v případě psychopata bych jakýkoliv návrh dohody opravdu nechala posoudit advokátem.
Osobně, kdyby chtěl ušetřit jedno odstupné, bych mu možná laskavě akceptovala antedatovanou výpověď. Už jsem slyšela případ, že se na lidi, co odcházeli na dohodu (bez domluvené nové práce) při přijímacích pohovorech dívali skrz prsty. Ale je to na zvážení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Buď silná
Jinou práci hledáš? Příprav se na peklo, na odstupném bych trvala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono nejde jenom o to „všechno si nahraj“, ale třeba i o doložení faktu, žes byla v práci, nebo že ses do ní snažila dostat (když například 1.3. vymění zámky).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Knihomyš nikoho určitě nepřijme, snižuje stavy, protože mu nejdou kšefty.
V dohodě platí to, co si obě strany dohodnou. Určitě nic nepodepisuj na místě u něj. Vždy si nech čas na rozmyšlenou, např. si to vyfoť a pošli právníkovi nebo jestli znáš nějakou personalistku (nebo to vlož na emimino
). Já osobně bych se narozdíl od @Knihomyš nebránila tomu přinést mu už svůj vlastní návrh.
Kamarádka byla ve stejné situaci - měla nárok na 2,5 měsíce výpovědi + 2 měsíce odstupné, ale taky měla hodně nevybrané dovolené (o čemž majitel nevěděl, resp. si to neuvědomoval). Připravila jsem jí návrh dohody s ukončením za 0,5 měsíce a 2,5 měsíčním odstupným. Majitel podepsal, šťastný, že ušetřil 1,5 měsíční mzdu. Jenže kamarádce musel proplatit i 19 dnů dovolené (což je v podstatě další měsíc pro ni) a ona si našla do týdne práci, kam hned po ukončení nastoupila. Tzn. nebyla ani den bez práce a dostala najednou navíc téměř 3,5 násobek mzdy. Ve výsledku na tom vydělala.
Její kolegyně trvala na řádné výpovědi, dovolenou jí nařídili vybral během té výpovědní lhůty a na odstupné pak kvůli bankrotu nezbyly finance a táhlo se to hodně dlouho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že jsi v právu, a že je to blbá situace, ale co si najít od března nové místo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potřebuju poradit, nikdy jsem v podobné situaci nebyla, absolutně netuším na co mám nárok.
Předem podotýkám, že můj šéf je opravdu psychopat, kdo nezažil nepochopí a těžko se tedy leccos vysvětluje. Myslí si, že je pán tvorstva a jeho rozhodnutí jsou nad zákoníkem práce. Zatím mu to procházelo, protože nakonec se nikdo nechce dohadovat s volem. Já ovšem možná jo.
Dneska za mnou přišel, že by potřeboval, abych si našla novou práci. Ideálně prý od 1. března. Výpověď samozřejmě nepřinesl a vím, že jí ani nechce dát, protože by mi musel vyplatit odstupné, což se mu samozřejmě nechce. Jak teď postupovat? Mám mu říct, že teda ano odejdu, ale chci to odstupné? Takže přinese výpověď a já jí podepíšu.
Příbuzenstvo radí jít marodit, ale to prostě nemůžu. I když v krajním případě, když nebude zbytí…
Já prostě nevím…