Škodlivý polystyren a zateplení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3436
7.6.16 20:09
@kire píše:
To nic nedokazuje. Bohužel, když se zatepluje, musí se s tím počítat už „s tužkou nad projektem“. Vidím to spíš na tepelní mosty, nesprávně navrženou tloušťku zateplení a celkově fušeřinu, bez urážky.
O tom jak se barák potí prosím tě nezačínej, je to nesmysl. Děkuji

ok, prostě já bych si takový šmejd nedala, můj tata je zedník, ten taky ne, ale kdo chce kam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
7.6.16 20:10
@kire píše:
@mirecekblbecek Cihla je prvek stavební, nikoli izolační. Moderní stavební systémy (značky z pochopitelných důvodů psát nebudu, nejsou důležité) už počítají alespoň s minimální vrstvou izolace, ať je to polystyren, nebo vata, proto je jejích tepelní odpor nižší, záměrně protože se tak můžou zlepšit ostatní vlastnosti.
Jak se zvyšují nároky na energetickou (ne)náročnost novostavby, je potřeba počítat s tím, že v dnešní době už bez izolace nezkolaudujete a bude to už jen „horší“. Dělat si starosti s něčím co se údajně (!) vylučuje do ovzduší z izolace…no přijde mi to zvláštní, když dnes a denně dýcháme i horší věci. Tak ruku na srdce, kdo aktivně využívá, nebo využíval třeba mikrovlnní troubu? Wi-fi doma máme asi většina, že? :roll:

To je teda snůška…

1. Cihla je prvek izolační. Např. Porotherm T profi, heluz má taky svojí řadu.
2. Moderní stavby s izolací spíše nepočítají. Zkušenosti z Něměcka, kde se od zateplených krychlí upouští. Jen u nás to díky nesmyslné státní podpoře raší.
3. To s kolaudaci je taky kravina.
4. Co je špatného na wifi či mikrovlnné troubě? Fakt zase pověry a kraviny. S mikrovlnnou technikou jsem 8 let pracoval, fakt babský fámy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.6.16 20:32
@kire píše:
Koukám že jsem tady rozpoutal docela peklo :) to jsem vůbec neměl v úmyslu, šlo mi jen o to možná naznačit, že jsou mnohem škodlivější i jiné věci, které někdo považuje za úplně běžné a že skutečný důvod na takový „poplach“ může mít úplně jiný záměr.
O tom že izolace obsahuje škodlivé látky se ví už celkem dlouho, minimálně mezi lidma co se tím živí (ježiši to zas zní divně :D ), ale proto že zejména polystyren se využívá jako vnější izolace a z obou stran na něj přijde vzduchotěsná vrstva, nepřichází s ní člověk tak často a v takovém množství do styku, jako třeba s formaldehydem v levnějším nábytku.To souhlasím, ale najít někoho kdo v dnešní době „rychlostaveb“ bude tahat příčky plnou cihlou, aby to bylo aspoň podle oka rovně a za rozumný peníze (které se ušetřené při stavbě z „rychlejších“ a přesnějších materiálů určitě využijí jinde a mnohem líp) je celkem těžký úkol. Nicméně, kdo chce kam… :nevim:

jo, to máš pravdu. My bydlíme ještě ve staré, poctivé prvorepublikové stavbě, podsklepené a samozřejmě z klasických cihel - ale s podobnou už by se dneska nikdo nemazal. Vůbec mi přijde, že navzdory technologickým pokrokům jsou stavby čím dál méně kvalitní a šizené oproti tomu, co za krásná díla vytvářeli za lopotných podmínek naši předkové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.6.16 20:37

@kire jj, o problému nasákavosti miner. vaty jsem slyšela :think: ale nejsem stavební technolog, podrobnosti neznám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.6.16 20:39
@AlphaOmega píše:
To je teda snůška…1. Cihla je prvek izolační. Např. Porotherm T profi, heluz má taky svojí řadu.
2. Moderní stavby s izolací spíše nepočítají. Zkušenosti z Něměcka, kde se od zateplených krychlí upouští.Jen u nás to díky nesmyslné státní podpoře raší.
3. To s kolaudaci je taky kravina.
4. Co je špatného na wifi či mikrovlnné troubě? Fakt zase pověry a kraviny. S mikrovlnnou technikou jsem 8 let pracoval, fakt babský fámy.

proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.6.16 20:41
@kire píše:
To nic nedokazuje. Bohužel, když se zatepluje, musí se s tím počítat už „s tužkou nad projektem“. Vidím to spíš na tepelní mosty, nesprávně navrženou tloušťku zateplení a celkově fušeřinu, bez urážky.
O tom jak se barák potí prosím tě nezačínej, je to nesmysl. Děkuji

ale neprodyšnost polystyrenu je realita. U mnohých se po zateplení domu začnou tvořit plísně…jak jinak bys to vysvětlil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
7.6.16 22:24
@pe-terka píše:
proč?

Protože pomalu začíná vítězit zdravý rozum. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
7.6.16 22:30
@pe-terka píše:
ale neprodyšnost polystyrenu je realita. U mnohých se po zateplení domu začnou tvořit plísně…jak jinak bys to vysvětlil?

Vysvětlení, proč pod izolací vznikají plísně, může být spousta.

• Snaha ušetřit a užití nevhodného, difůzně uzavřeného, zateplovacího systému (např. ten klasický polystyren).
  • Špatný návrh izolace, kdy se zateplením rosný bod posune na povrch zdiva a dochází ke kondenzaci.
  • Zatékání za izolaci.
  • Narušení izolace vegetaci nebo živočichy…

atd…

Prostě nad cihlu není ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.6.16 22:34
@kire píše:
Bylo by možný trochu to vítězství zdravého rozumu rozepsat?

taky bych ráda nějaké upřesnění :think: @AlphaOmega

btw. ty jsi tedy pro klasickou plnou cihlu a už ji nijak nezateplovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
7.6.16 23:11
@kire píše:
Bylo by možný trochu to vítězství zdravého rozumu rozepsat?

No to by byl velice dlouhý elaborát. Zkusím zkratkovitě a zkuste mě nekamenovat.

Napřed si je nutné uvědomit, že české stavebnictví se se zpožděním veze za německým. Co se objeví tam, je za pár let tady. No a Německo rozjelo, na přelomu tisíciletí kdy ve vládě byli zelení, naplno zelené šílenství. Snaha šetřit energií za každou cenu, daleko za hranicí lidského chápání. Zelení totiž slíbili zavřít 23 německých jaderných reaktorů a vláda se navíc snažila zvýšit nezávislost na Rusku. Takže vznikla vlna státní podpory tohoto šílenství. Navíc po Fokušimě ty reaktory doopravdy zavřeli (a docílili tak nejvyšších emisí CO/kWh v Evropě, třeba FR je mají 10×! nižší).

Češi se k tomu přidali (např. zelená úsporám), protože průmysl a stavebnictví nebylo proti (proč by taky odporovali zákonům, které lidem nutí od nich kupovat technologie, které nikdo nechtěl).

No a tak se v rámci zeleného šílenství rozjížděli akce typu solární elektrárny na které budeme všichni doplácet ještě 20 let. Biosložky do nafty a benzínu, ze kterých má Babiš miliardy z našich kapes. Dále lze zmínit právě tu Zelenou úsporám.

Ta v podstatě nařizuje použití konkrétních technologií, aby bylo dosaženo určitých parametrů. Jako příklad uvedu tepelnou rekuperaci v rámci umělého větrání (která je v nové Zelené úsporám přímo požadována). Jak tohle někdo může namontovat do stavby, ve které chce žít nepochopím nikdy.

Ale zpátky k tématu. Vlády pomalu přestávají chtít subvencovat tyhle nevratné investice a investoři je přestávají v důsledku požadovat, protože bez dotací nemají smysl.

Navíc došlo k technologickému vývoji a dnes je možné z cihly postavit pasivní (fuj to je výraz) domy. To ještě před 5 lety nebylo moc možné. Z vnějšku nezateplená cihla vítězí v mnoha parametrech a díky technickému vývoji nezaostává ani délkou výstavby - dnes například zdění může probíhat bez malty suchou cestou. Jediná nevýhoda je pak vyšší cena než u polystyrenové kostky. Ale to v Německu zas takový problém není a investoři racionálně reagují na technologický vývoj.

Takže třeba u Porotherm 44 T Profi je součinitel prostupu tepla bez omítek Uext [W/m2K] 0,17 (s omítkou bude ještě menší) což stačí dle normy na pasivní dům. A beztak polovina tepla vyletí oknem v nejlepším případě. Často ještě více, protože francouzské okno dnes musí mít prostě každý.

Takže ani zlobované zákony nejsou dnes důvodem oblepovat si barák umělou hmotou. Technologie vítězí nad byrokracií a zdravý rozum se, doufejme, vrátí do obytné výstavby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
8.6.16 03:54
@AlphaOmega píše:
No to by byl velice dlouhý elaborát. Zkusím zkratkovitě a zkuste mě nekamenovat.

Napřed si je nutné uvědomit, že české stavebnictví se se zpožděním veze za německým. Co se objeví tam, je za pár let tady. No a Německo rozjelo, na přelomu tisíciletí kdy ve vládě byli zelení, naplno zelené šílenství. Snaha šetřit energií za každou cenu, daleko za hranicí lidského chápání. Zelení totiž slíbili zavřít 23 německých jaderných reaktorů a vláda se navíc snažila zvýšit nezávislost na Rusku. Takže vznikla vlna státní podpory tohoto šílenství. Navíc po Fokušimě ty reaktory doopravdy zavřeli (a docílili tak nejvyšších emisí CO/kWh v Evropě, třeba FR je mají 10×! nižší).

Češi se k tomu přidali (např. zelená úsporám), protože průmysl a stavebnictví nebylo proti (proč by taky odporovali zákonům, které lidem nutí od nich kupovat technologie, které nikdo nechtěl).

No a tak se v rámci zeleného šílenství rozjížděli akce typu solární elektrárny na které budeme všichni doplácet ještě 20 let. Biosložky do nafty a benzínu, ze kterých má Babiš miliardy z našich kapes. Dále lze zmínit právě tu Zelenou úsporám.

Ta v podstatě nařizuje použití konkrétních technologií, aby bylo dosaženo určitých parametrů. Jako příklad uvedu tepelnou rekuperaci v rámci umělého větrání (která je v nové Zelené úsporám přímo požadována). Jak tohle někdo může namontovat do stavby, ve které chce žít nepochopím nikdy.

Ale zpátky k tématu. Vlády pomalu přestávají chtít subvencovat tyhle nevratné investice a investoři je přestávají v důsledku požadovat, protože bez dotací nemají smysl.

Navíc došlo k technologickému vývoji a dnes je možné z cihly postavit pasivní (fuj to je výraz) domy. To ještě před 5 lety nebylo moc možné. Z vnějšku nezateplená cihla vítězí v mnoha parametrech a díky technickému vývoji nezaostává ani délkou výstavby - dnes například zdění může probíhat bez malty suchou cestou. Jediná nevýhoda je pak vyšší cena než u polystyrenové kostky. Ale to v Německu zas takový problém není a investoři racionálně reagují na technologický vývoj.

Takže třeba u Porotherm 44 T Profi je součinitel prostupu tepla bez omítek Uext [W/m2K] 0,17 (s omítkou bude ještě menší) což stačí dle normy na pasivní dům. A beztak polovina tepla vyletí oknem v nejlepším případě. Často ještě více, protože francouzské okno dnes musí mít prostě každý.

Takže ani zlobované zákony nejsou dnes důvodem oblepovat si barák umělou hmotou. Technologie vítězí nad byrokracií a zdravý rozum se, doufejme, vrátí do obytné výstavby.

přesně tak, nejlépe cihla bez zateplení, drevená okna, rekuperaci nikdy, se sklepem, to je ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
8.6.16 06:32
@kire píše:
Moc pěkný, akorát že mě zajímal ten zdravý rozum a taky prosím odpovězte na otázky, které tady již zazněly…Jen ať je v tom jasno, Porotherm 44T Profi pro mě není „klasická“ plná cihla, nýbrž něco na co se další izolace opravdu už nelepí, protože ta izolace, která nadělá tolik problémů je částečně uvnitř.

Nemám co bych dodal, pro více informací šáhněte po technických specifikacích a zkuste získat zpětnou vazbu od investorů. Nejlépe soukromých, kteří staví pro sebe a rozhodují na základě kvality a ne ceny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
8.6.16 07:13

Nechtela jsem rozdmychavat emoce… Jenom me prekvapila veta v Respektu, ktery povazuju za docela seriozni casopis. Doted jsem si myslela, ze polystyren je - nevim, jake slovo pouzit - snad inertni - proste neni skodlivy pro okolni prostredi. Protoze mame dum pomerne nove zatepleny a chystame se stavet druhy, masivne zatepleny polystyrenem, zajimalo me, jak to tedy je.

Moje profese je na hony vzdalena stavebnictvi, takze jsem o tomhle problemu doted nevedela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
8.6.16 07:19
@mirecekblbecek píše:
přesně tak, nejlépe cihla bez zateplení, drevená okna, rekuperaci nikdy, se sklepem, to je ok.

Ja myslim, ze hlavne musis mit postaveno kvalitne. Na dum byl pred opravou presne takovy, jako pises - cihla 50 cm, okna, kteryma tahlo, sklep… a stejne tam byla plisen :(. Ted po rekonstrukci plisen zmizela mame zatepleno polystyrenem, okna drevena, ale nova:-), nova izolace…

Ten novy stav se mi zda lepsi:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
8.6.16 07:49
@olga1975 píše:
Ja myslim, ze hlavne musis mit postaveno kvalitne. Na dum byl pred opravou presne takovy, jako pises - cihla 50 cm, okna, kteryma tahlo, sklep… a stejne tam byla plisen :(. Ted po rekonstrukci plisen zmizela mame zatepleno polystyrenem, okna drevena, ale nova:-), nova izolace…Ten novy stav se mi zda lepsi:-)

no, já ti řeknu, švagr neměl polys. řekl si, že zateplí, ušetří a ona se mu udělala masívně plísen a musel opravovat, ho to stálo x takže kdyby topil slušně nemusel investovat půl mega do oprav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí