Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bavorov píše: Čtu diskuzi a zaujalo mě, když je málo, dětí tak se hned třídy sloučí! A proč se teda volá po tom, že je dobré pro děti mít menší kolektiv než katastrofálních 28 dětí ve třídě? A co jako teda potom ty paní učitelky dělají? To jdou z práce domů, protože mají zrovna málo dětí? Nebo takhle mají každý týden volné hodiny na přípravy a podobně? Nechci do toho rýpat, neberte to tak, ale docela mě to zarazilo? Na jedné straně by všichni pedagogové byli rádi, kdyby ve třídě bylo do 20 dětí a na druhé straně jak je jich na odpoledne 10, tak už je honem stěhují, aby jich bylo zase 30 pohromadě? Já tomu nějak nemůžu porozumět.školka je obvykle otevřená od 6:30 do 17:30. Učitelky samozřejmě nemohou odejít z práce minutu po odchodu posledního dítěte, stejně tak přicházet současně s ptvým dítětem. Takže dvanáctihodinovou směnu z jedním úvazkem neuděláš. 2 učitelky obvykle pracují 6 hodin - jedna od začátku do 13, druhá 9-15, aby byly na nejexponovanější dobu 2. A po té třetí hodině už se slouí několik tříd a učitelky se střídají tak, aby to zvládli ze zbytku úvazku.
@Anonymní píše:
@Navli
Já jsem druhá anonymní, děkuji za reakci. Já právě čekala, že něco řekne můj manžel, když jsme tam šli tehdy oba v 6.45h. Já nyní jezdím o půl hodiny později a tak už se to nestalo, ale tohle mě dokonale dostalo. Nedokážu na to reagovat „normálně“. Netušila jsem, že se něco takového stane a hlavně ona ta učitelka už byla ve třídě a my to slyšeli z povzdálí, ale ona musela vědět, že to slyšíme. Já kvůli tomu brečela v práci, normálně jsem měla chuť tam už holku nikdy nedat
![]()
Bohužel, soukromou školku si dovolit nemůžeme a „patříme“ sem. V obci jiná není.
No já zrovna nyní docela „bojuji“ s lidmi v okolí ohledně těchhle poznámek. Nechci aby někdo mým dětem říkal něco co není pravda. Mysl. řeči typu - ty jsi chudinka, že musíš… ne moje děti nejsou žádné chudinky. Občas se něco musí a občas ne… ale jsou milované, chtěné a opečovávané…
nebo když budeš… maminka si nepřijde, nechá tě… Ne! Vždy si přijdu a vždy bude s nimi…Takže nestojím o to, aby je takhle někdo srážel a vykládal jim něco co není pravdou.
Proto pokud manžel nic neřekl, promluvila bych si s ním doma a nastalou situaci řešila.
@Navli píše:
Tříleté dítě, které ve školce zůstává až do odpoledne, je bohužel úplně normální najít ve třídě plačící.Tak zrovna tohle mi běžné nepřijde a svému dítku bych to neudělala. Pokud by něco takového hrozilo nebo již nastalo podnikla bych veškerí kroky proti tomuto.
Ne jen se smířit s tím, že jsou ještě malincí a je to prostě tak.
Naprosto souhlasím. Jak je normální najít tříleté dítě uplakané? Kde to jsme. Většina dětí, pokud se jim učitelka věnuje a ono jim stačí, když je vydrží celý den klidně jen vodit pořád s sebou a za ruku, tak to zvládnou ty děti. To vím od kamarádky učitelky, která je víc než úžasná a ta když sedí, tak má prý celé září na klíně dvě plačící děti, na vycházku chodí jen s dětma za ruku, u jídla s nimi jak to jde sedí u stolečku.
@Navli píše:
Tříleté dítě, které ve školce zůstává až do odpoledne, je bohužel úplně normální najít ve třídě plačící.Tak zrovna tohle mi běžné nepřijde a svému dítku bych to neudělala. Pokud by něco takového hrozilo nebo již nastalo podnikla bych veškerí kroky proti tomuto.
Ne jen se smířit s tím, že jsou ještě malincí a je to prostě tak.
syn chodí do soukromé školky. má tam učitelky, které se dětem maximálně věnují. ted v září mají obvykle každá z nich 2 fňukající děti, občas i další na zádech v nosítku. Sama jsem s ní domluvená, že když začne víc plakat, zavolá a já dorazím. Ale pokud bych chodila do práce, nedalo by se nic dělat. Její chyba to není, některým dětem se stýská po mamince, ikdyž je učitelka sebelepší
@Anonymní píše:
Děkuju za pochopení, je to strašné. Je mi zle den co den. Snažím se, pracuju na sobě, učitelky nejsou vůbec u nás špatné, ale druhý den, když mi tam dcerka celý den probrečela, musela jsem to zkusit vydržet, protože oba pracujeme, tak mi ještě povídá a prosím vás, chodila jste s ní někam do kolektivu??? Ona mi tady rozbrečela další tři citlivé holčičky!! Ach jo, ony si snad myslí, že to ta matka nějak ovlivní, nedej bože u nás, když se dovolí ozvat otec, tak je z toho hned jak jsem si všimla kauza.
mě je taky zle, pokud je tam ráno ta učitelka, co takto mluví a reaguje. My též oba pracujeme a mám to stejně, já to nechtěla psát, ale máme dvojčata.. NEJDE O KOLEKTIV? TO NEOVLIVNÍŠ, já to nechápu, ony jsou furt spolu, ale stejně ta jedna brečela a brečela a ta druhá méně, tak si to přeber
Tohle by mě teda rozčílilo.
Jako já „nacvičovala“, aby se uměly obléknout, najíst, na hřiště taky chodíme mezi jiné děti i kamarádky s dětmi mám, ale naše holky jsou taky asi „nezačleněné“, vystačí si sami. Chtěla jsem je tam nechávat taky do 15ti h, ale protože by tam brečely, tak vyzvedávají babička a děda po obědě a manžel, má dlouhé, krátké týdny, díky Bohu za to..
U nás nám říkali to samé, že tříleté jsou malé na to být tam celý den. Ale odpo najít svoje dítě v koutě ubrečené, to bych taky nedala a nepřijde mi to normální, teda
.
@Lama Lama, díky, přesně tak jsem to myslela.
Ostatním upřesňuji, že samozřejmě není normální nacházet tříleté dítko dennodenně uplakané. Ale zakladatelka píše, že se jim to stalo od září třikrát. Což mi skutečně připadá u takhle malých dětí úplně normální ![]()
My jsem na všechno sami s manželem, babičky nám do školky nechodí, mám pružnou dobu, když to jde beru ji hned po 14 hodině po odpočinku, pak to naddělám jak to jde, když je manžel doma. Ale připadá mi, že už to i dělám kvůli učitelkám, aby byly víc spokojené, že mají už méně dětí. Je to možné škaredé, ale já to tak cítím. Navíc dcera naštěstí se drží a druhý měsíc chodí bez přestávky, tak toho mají asi taky dost s těma tříleťákama.
@Lama Lama píše:
syn chodí do soukromé školky. má tam učitelky, které se dětem maximálně věnují. ted v září mají obvykle každá z nich 2 fňukající děti, občas i další na zádech v nosítku. Sama jsem s ní domluvená, že když začne víc plakat, zavolá a já dorazím. Ale pokud bych chodila do práce, nedalo by se nic dělat. Její chyba to není, některým dětem se stýská po mamince, ikdyž je učitelka sebelepší
Ano já to beru, že prostě to jinak nejde… a občas se stane… ale není možné, aby to bylo pravidlem a aby někdo vykládal dítku jaký je chudáček
![]()
Ještě mě napadla jedna věc. Je hrozně fajn, že někdo má možnosti brát dítě brzy a nechávat si ho co nejvíc doma a podobné názory, které jsou samozřejmě realizovatelné, ale pouze pro matky na MD, nezaměstnané nebo plně funkčními babičkami. A ti ostatní, kteří pracují se na to takhle dívat vůbec nemůžou. Ti zaměstnaní tam mají děti téměř celý den a prostě to jinak nejde, kdyby se na hlavu stavěli. Je hodně velký rozdíl být doma na MD nebo pracovat a mít dítě ve školce, i každá kategorie matek v mém okolí mluví úplně jinak a odlišně. Protože až stojí před danou svou situací, tak se na to dívají tak jak musí.
@Navli píše:
No já zrovna nyní docela „bojuji“ s lidmi v okolí ohledně těchhle poznámek. Nechci aby někdo mým dětem říkal něco co není pravda. Mysl. řeči typu - ty jsi chudinka, že musíš… ne moje děti nejsou žádné chudinky. Občas se něco musí a občas ne… ale jsou milované, chtěné a opečovávané…
nebo když budeš… maminka si nepřijde, nechá tě… Ne! Vždy si přijdu a vždy bude s nimi…Takže nestojím o to, aby je takhle někdo srážel a vykládal jim něco co není pravdou.
Proto pokud manžel nic neřekl, promluvila bych si s ním doma a nastalou situaci řešila.
Přesně tak, jak píšeš, já na to neřekla jí nic, ale byla jsem strašně rozčílená a manželovi jsem právě řekla o té učitelce sprosté slovo(ani o tom nevím)
Protože naše děti fakt žádné chudinky nejsou a normálně jim nedělalo problém vstát a jít do školky, to až pak začaly brečet a ona jim na to řekne toto
Já to prostě nedokážu, reagovat „normálně“, co jsem jí měla říct? Já v tu chvíli byla jak „opařená“. Právě, já se mám asi taky něco naučit, jako. Kolegyně v práci mi říkala, že si to beru moc osobně, když jsem jí to řekla a začala brečet
A to chodím do práce už 1,roku, ale né každý den a hlídala babička a manžel, já byla vždy naprosto v klidu, tohle jsem netušila, že nastane jako.
Navli, jak reaguješ, co řekneš? Vrátila by ses a řekla to té učitelce do očí? ona je právě hrozně chytrá, pracuje tam dlouho, ta druhá je mladší, hodná, milá, proč tam nemůže být s nima jen ta?? Ach jo. A to byly holky 14dní doma, od pondělí znova. ![]()
@Anonymní píše:
My jsem na všechno sami s manželem, babičky nám do školky nechodí, mám pružnou dobu, když to jde beru ji hned po 14 hodině po odpočinku, pak to naddělám jak to jde, když je manžel doma. Ale připadá mi, že už to i dělám kvůli učitelkám, aby byly víc spokojené, že mají už méně dětí. Je to možné škaredé, ale já to tak cítím. Navíc dcera naštěstí se drží a druhý měsíc chodí bez přestávky, tak toho mají asi taky dost s těma tříleťákama.
Jenže je to jejich práce, těch učitele, nebo ne?? Já jsem toho měla v práci taky dost, pracovala jsem jako zdravotní sestra, což teda s dětma nejde a ani se mi za ty peníze nechce
, tak jsem opět u PC a jsem spokojená, mám taky pružnou pracovní dobu a domluvených 6hodin. Naštěstí mám i mamku a taťku, kteří nám pomáhají. Ne, opravdu, pokud by chodil manžel i já na 8 hodin každý den do práce a neměli bychom babičku a dědu, tak dle mě to není možné zvládat, kor ještě ty nemoci k tomu. Pokud to někdo takhle zvládá, tak smekám, já bych to nedala.
U nas se odpoledne taky dve tridy spojuji v jednu…vetsinou si deti zvyknou..kdyz by si nezvykla tak muzes zkusit pozadat aby dcerku dali do te tridy kde se nepresouvaji…uvidis..vsechno se zvladne..chce to chladnou hlavu..a komunikovat s nimi ![]()
@Anonymní píše:
Přesně tak, jak píšeš, já na to neřekla jí nic, ale byla jsem strašně rozčílená a manželovi jsem právě řekla o té učitelce sprosté slovo(ani o tom nevím)Protože naše děti fakt žádné chudinky nejsou a normálně jim nedělalo problém vstát a jít do školky, to až pak začaly brečet a ona jim na to řekne toto
![]()
![]()
Já to prostě nedokážu, reagovat „normálně“, co jsem jí měla říct? Já v tu chvíli byla jak „opařená“. Právě, já se mám asi taky něco naučit, jako. Kolegyně v práci mi říkala, že si to beru moc osobně, když jsem jí to řekla a začala brečet
![]()
A to chodím do práce už 1,roku, ale né každý den a hlídala babička a manžel, já byla vždy naprosto v klidu, tohle jsem netušila, že nastane jako.
Navli, jak reaguješ, co řekneš? Vrátila by ses a řekla to té učitelce do očí? ona je právě hrozně chytrá, pracuje tam dlouho, ta druhá je mladší, hodná, milá, proč tam nemůže být s nima jen ta?? Ach jo. A to byly holky 14dní doma, od pondělí znova.
Pokud chceš do SZ klidně mi napiš, ale jak reaguji já… už to řeším docela dlouho skoro rok. První s tím začala tchýně a pak tak různě lidé v mém okolí.
Prostě třeba dneska - byli jsme na návštěvě a jedna paní říká synovi, že je chudáček a ta maminka jej nemá ráda. Takže já ihned otočím - a bez jakéhokoliv varování říkám. NE! Tohle není pravda, maminka tě má moc ráda, ale musíme takhle zvládnout. Ten konec je jen příklad - přesně si nepamatuji jak zněla věta.
Nebo tchýně - když jsem dceři něco zakázala - maminka tě nemá ráda…a já zase NE! Maminka tě má moc ráda, ale…
Dřív bych se asi nevrátila a užírala se vším doma jako ty. Nyní, pokud bych nezvládla reagovat ihned - což si myslím, že asi teďka ano bych si to v hlavě sesumírovala a druhý den se ozvala, že jsem vyslechla včera její rozhovor s dcerou a nepřeji si z těch… důvodů, aby jí bylo tohle sdělováno. Není to vtipné a není to pravdivé - všichni ji milujeme a snažíme se dělat maximum pro její bezpečí, pohodlí a radost.
Navíc bych poučila a domluvila se s manželem, aby v případě vyslechnutí stejného reagoval také. Bylo by mi v tu chvíli asi hodně u… co by si o mě myslela.
@Anonymní píše:
Jenže je to jejich práce, těch učitele, nebo ne?? Já jsem toho měla v práci taky dost, pracovala jsem jako zdravotní sestra, což teda s dětma nejde a ani se mi za ty peníze nechce, tak jsem opět u PC a jsem spokojená, mám taky pružnou pracovní dobu a domluvených 6hodin. Naštěstí mám i mamku a taťku, kteří nám pomáhají. Ne, opravdu, pokud by chodil manžel i já na 8 hodin každý den do práce a neměli bychom babičku a dědu, tak dle mě to není možné zvládat, kor ještě ty nemoci k tomu. Pokud to někdo takhle zvládá, tak smekám, já bych to nedala.
No, tak my jsme na to opravdu sami jen my dva, manžel má tři směny ranní, odpolední, noční po týdnu a já pružnou přes den, ale 8 hodin, zkrátit mi nedovolili. Je to opravdu na palici a super náročné. Ani moc raději nemyslím do budoucna jestli se z toho nezcvoknem oba dva. Ale tak nějak doufám, že mě čeká ještě jednou MD a pro mě to v tomto případě bude oddych.
@Bavorov píše:
Ještě mě napadla jedna věc. Je hrozně fajn, že někdo má možnosti brát dítě brzy a nechávat si ho co nejvíc doma a podobné názory, které jsou samozřejmě realizovatelné, ale pouze pro matky na MD, nezaměstnané nebo plně funkčními babičkami. A ti ostatní, kteří pracují se na to takhle dívat vůbec nemůžou. Ti zaměstnaní tam mají děti téměř celý den a prostě to jinak nejde, kdyby se na hlavu stavěli. Je hodně velký rozdíl být doma na MD nebo pracovat a mít dítě ve školce, i každá kategorie matek v mém okolí mluví úplně jinak a odlišně. Protože až stojí před danou svou situací, tak se na to dívají tak jak musí.
Nemám hlídací babičky, nejsem na RD a mé tříleté dítě ve školce také musí zůstávat - a občas pláče. Přesto mluvím takto - nic jiného mi nezbývá. Pokud budu já sama nervózní, nešťastná, nejistá, stejně nic nezměním a tyhle negativní pocity jen přenesu na dítě. Máma je ta, která musí být přesvědčená o tom, že i pláč je čas od času v pořádku - a v tomto duchu mluvit i s dítětem. Nejde o to, aby dítě nikdy neplakalo - jde o to, aby vědělo, že je normální být smutný a že se to zase spraví.
Není v silách učitelek zajistit těm tříleťáčkům vždy a za všech okolností citovou podporu - můžeme být naštvané, ale konkrétně s tímhle těžko něco naděláme.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.