Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Navli Jak si může dovolit někdo cizí vykládat ditěti, že ho maminka nemá ráda?
Já bych ho hnala.
Vidím, že se mám ještě na co těšit.
@Anonymní píše:
No, tak my jsme na to opravdu sami jen my dva, manžel má tři směny ranní, odpolední, noční po týdnu a já pružnou přes den, ale 8 hodin, zkrátit mi nedovolili. Je to opravdu na palici a super náročné. Ani moc raději nemyslím do budoucna jestli se z toho nezcvoknem oba dva. Ale tak nějak doufám, že mě čeká ještě jednou MD a pro mě to v tomto případě bude oddych.
Můj manžel dělá dlouhý a krátký týden 12 hodin a já všední dny 6 hodin. A máme babičku a dědu, kteří pomáhají. Stejně se tu střídáme jak na střídavé péči
Máte to teda ještě mnohem náročnější
Pokud bych byla Tebou a měla na to, mít druhé, tak jdu „do toho“ asi hned
Pokud Tě práce baví a chceš se tam vrátit, tak bych to zkusila „nějak“ rok „přežít“. Držím moc palce. Sama nevím, jak se ve školce chovat, aby to bylo jen lepší.
Držte se ![]()
@BohunkaP píše:
Nemám hlídací babičky, nejsem na RD a mé tříleté dítě ve školce také musí zůstávat - a občas pláče. Přesto mluvím takto - nic jiného mi nezbývá. Pokud budu já sama nervózní, nešťastná, nejistá, stejně nic nezměním a tyhle negativní pocity jen přenesu na dítě. Máma je ta, která musí být přesvědčená o tom, že i pláč je čas od času v pořádku - a v tomto duchu mluvit i s dítětem. Nejde o to, aby dítě nikdy neplakalo - jde o to, aby vědělo, že je normální být smutný a že se to zase spraví.
A já si právě myslím, že i to je důvodem smíšených tříd. Méně tříleťáků - jako jeden z důvodů proč by měli dostávat i skoro maximální citovou podporu. Většinou jich ve třídách bývá 5-7 co jsem zjišťovala a to každý den se tam sejdou tak 3-4. Takže asi tak můj názor. Když se chce, jde všechno. Samozřejmě jsou extrémy a ty děti to nezvládnou, ale není jich drtivá většina.Není v silách učitelek zajistit těm tříleťáčkům vždy a za všech okolností citovou podporu - můžeme být naštvané, ale konkrétně s tímhle těžko něco naděláme.
@omites píše:
@Navli Jak si může dovolit někdo cizí vykládat ditěti, že ho maminka nemá ráda?Já bych ho hnala.
Vidím, že se mám ještě na co těšit.
Jo bohužel může… jsou to takový rádoby vtipný hlášky. Typu - maminka ti ještě nedala nic jiného krom prsa… ty chudáčku malej. Ty jsi chudinka, že maminka zakázala jíst… už jsem tu dost psala… Prostě ano chce to občas hodně rychle reagovat a nenechávat být - já to pustit z hlavy nedokážu a zbytečně se užírám.
Anonymní: nevím, jak ve Vaší školce, ale u nás smíšené třídy nejsou. Jsou rozdělené podle věku. Syn chodí do třídy, v níž je tříletých dětí 90%… Takže ne, v tomto případě skutečně nelze zajistit citovou podporu všem. 2 učitelky + 2 pomocné pracovnice se nemohou roztrhnout, ani kdyby stokrát chtěly.
A já, jako matka, nemám možnost toto ovlivnit - nemohu žádat přeřazení tříletého syna do třídy starších, aby se mu tam mohli věnovat individuálněji. Musím pracovat s ním, věnovat se mu o to víc, připravovat ho a kompenzovat mu to, co ve školce postrádá.
Příspěvek upraven 21.10.12 v 10:52
@BohunkaP píše:
Anonymní: nevím, jak ve Vaší školce, ale u nás smíšené třídy nejsou. Jsou rozdělené podle věku. Syn chodí do školky, v níž je tříletých dětí 90%… Takže ne, v tomto případě skutečně nelze zajistit citovou podporu všem. 2 učitelky + 2 pomocné pracovnice se nemohou roztrhnout, ani kdyby stokrát chtěly.
U nás jsou právě smíšené a tříleté chodí pravidelně tak 4, jsou to holčičky. Sama mi učitelka říkala, že pokud se dceři pořád věnují, tak je v pohodě a spokojená, pak asi smutní. Trochu si myslím, že je pro ně i náročná, ale to já nezměním.
Ahoj, tak moje malá musela začít chodit do školky taky hned od 3let. A hned od začátku září na tvrdo do odpoledne - protože jsem nastoupila na plný úvazek a má práce jen odpolední. Takže 3× v týdnu musela být až do půl pátý. Ale ty dny chodila až před obědem či na vycházku. A největší problém u nás bylo odpooledne, v září nenechali ve školce ze začátku tyto malé děti spát. Takže první týden tam zůstávala sama
jedno dítě-jedna učitelka. Malá je hrozně společenský typ, a jakmile kolem sebe neměla žádné dítě, tak to nesla hůř. Takže v tu chvíli se jí začalo stýskat a občas i plakala. Taky jsem řešila, jako jestli jí nemůžou teda hodit vedle na třídu mezi ostatní děti. No ale podstata - občas si posteskla, ale nějak se vždy zabavila. Problém zase byl, když ve čtyři odešlo poslední dítě, a ona byla poslední-sama. Bylo přesně vidět která učitelka tam s ní byla a co dělali. Vždycky přinesla hromadu namalovaných obrázků, nebo něco postavený, vyrobený… a byla tam jedna mladá učitelka, a pravidelně, na to nezapomenu, ty komentáře když jsem vyzvedávala. Jako no konečně, a ten pohoršenej pohled
jako ta chudinka tu musí být poslední, a jak se jí stýskalo a plakala. No jednou jsem se neudržela a řekla jí, že je její práce to dítě zabavit a ne sedět za stolem a koukat na něj. Že nikdy jindy nebrečí než když je tam ona ![]()
Bohužel mají ve školce smůlu, já jsem taky učitelka, a komu VŠ mateřiny. Takže vím jak co kde chodí, nechodí… Vím sama jak někteří rodiče dokážou být fakt zbytečně hysteriční atd… spoustu věcí neřeším. Ale i tak jako rodič jsem několik důležitých věcí řešit musela, dokonce se 2× u těch 3-leťáků pohádala, když po nich a nás chtěli něco NEPEDAGOGICKÝHO - a ubližovali tím jen dětem. To jsem se za to postavila a řešilo se to téměř až na ředitelsví. POdruhé to bylo když mi učitelka do očí lhala ![]()
Je pravda že od tý doby si dávají některé učitelky pozor. Ale když vím jak to má být a oni prostě nedělají, tak pokud se to týká mého dítěte, vždycky budu bojovat. Od té doby mám zatím druhým rokem klid a nic zas tak závažnýho řešit nemusím.
Ale taky se mě stalo že se mnou (nejen se mnou) ředitelka jednala jak s nějakým smradem, když neodešli platby v září na školném, jako jak jsme nezodpovědný že jsme to nezaplatili, a že se na schůzce rodičů říkalo že se to musí osobně ne trvalým příkazem. Tak se rodiče shodly, že se o tom paní ředitelka asi na té schůzce, co si myslela zapomněla zmínit. Navíc já se jen zmínila že jsem se kvůli tomu byla ptát ve školce 1.září, a bylo mě řečeno že pokud mám trvalák, tak se nemám o nic starat. Takže jsem byla za blbce já, že jsem si to vlastně vymyslela
tímto jednáním u mě ředitelka teda docela klesla
@Anonymní píše:
U nás jsou právě smíšené a tříleté chodí pravidelně tak 4, jsou to holčičky. Sama mi učitelka říkala, že pokud se dceři pořád věnují, tak je v pohodě a spokojená, pak asi smutní. Trochu si myslím, že je pro ně i náročná, ale to já nezměním.
To nezměníš - ale holt musíš akceptovat, že ostatní děti, i když nejsou tak „citově náročné“, učitelky také potřebují.
Vezmi si to z druhé stránky. Za rok, dva, bude Tvoje dcerka otrkaná, „starý mazák“. Co budeš očekávat od školky? Že ji bude rozvíjet, že ji něco naučí, že jí něco dá… nikoli, že ji čistě jen POHLÍDÁ - z důvodu, že je tam pár tříleťáčků, kteří vyžadují náročnější péči, kteří pláčí, nejsou na celodenní docházku ještě úplně zralí, ale jejich maminky holt nemají jinou možnost.
Můžu jen zopakovat - ty učitelky se nemohou rozkrájet. Nemohou vyhovět všem, ve všem a na sto procent. Tolerance a ochota vyjít si navzájem vstříc, spolupracovat, je věc, bez které to prostě nejde.
@Navli píše:
Jo bohužel může… jsou to takový rádoby vtipný hlášky. Typu - maminka ti ještě nedala nic jiného krom prsa… ty chudáčku malej. Ty jsi chudinka, že maminka zakázala jíst… už jsem tu dost psala… Prostě ano chce to občas hodně rychle reagovat a nenechávat být - já to pustit z hlavy nedokážu a zbytečně se užírám.
já jsem se stím totiž zatím nesetkala, myslím s tím, že malého nemám ráda, tak proto se ptám. Byli tendence mluvit o něm jako o chudáčkovi. Ale to jsem zarazila. Ale říkat dítěti, že ho maminka nemá ráda, to už mi přijde jako vrchol všeho. ![]()
Já když jsem studovala, a chodili jsme na praxe, tak jsem prohlásila, že svý dítě asi do žádný školky nedám, že chci nejdřív vidět jak učitelky pracují ![]()
neboť jsem zažila takové hrůzy ![]()
V jedné třídě si děti nesměli hrát skoro s hračkama, měli panenky a všechny dražší či novější hračky na skříních. Přišla holčička se zeptat jestli by si mohla půjčit - učitelka na ní spustila že NE, že proto to je na skříni, že by to spratci nevychovaní hned rozbili
a tím začal den, perlička za perličkou a vrcholem bylo, když jsme seděli v kroužku, měli se učit nějakou básničku. Dala na zem obrázky a začala básničku říkat. Pak básničku opakovala a nějaké děti se už přidali na nějaký slova. A ona jim to zakazovala a dokonce za to dostali vynadáno
a vrcholem bylo když s holčičkou začala třást
- vše před námi praktikantkami.
Hned po dopoledni jsme podali návrh na přeřazení jinam, že pod takovým vedením nezvládneme naše povinnosti, nám zasahovala do všeho. Přeřadili nás do super třídy na jiný školce. Tato paní učitelka následně dostala výpověď.
Chtěla jsem pracovat právě u tříleťáků. Tak jsem nastoupila do třídy na praxi k nejmenším. No to jsem taky zažila, učitelka nabízela bombony těm kdo budou první najezený-protože jich bylo málo. Takže ti co nesnědli jídlo a odnesli aby byli první - dostali bonbon a ty poctivý co vše snědli, tak jim řekla máte smůlu už nejsou
to jsem přenášela špatně přes srdce. Jednou se nějaký dítě počůralo, tak tam řvala jací to jsou spratci nevychovaní a zjišťovala kdo to byl, nikdo se nehlásil, děti měli strach. Taky jednou nechala bombony na stole a řekla že na ně nemají sahat. Jeden bonbon se zmizel - no vyšetřování na půl dne, neměla důkaz - ale myslela si, tak obvinila dítě, který tak strašně ponižovala ![]()
jako na takový věci já nemám žaludek, a zjistit že takhle někdo jedná s mým dítětem - tak se postarám o to aby z tý práce dostal padáka ![]()
@IlkaV začínám se fakt bát :-/ a to jdeme do školky nejdřív leden 2014.
@IlkaV
Tohle jsi sem snad ani neměla psát.. jenže jak má tohle rodič zjistit, když tam s nima není, že jo
Jen doufám, že nic takového se „u nás ve školce“ neděje.
![]()
To je strasny cist
![]()
ja tedy za sebe muzu cestne rici, ze jako ucitelka MŠ jsem NIKDY za svou zatim 2letou praxi nemela ve skolce dite, co by plakalo v souctu denniho casu dyl, nez 15 minut( jednou do pul hodiny, cerstvy dvouletacek)a to jsem ve tride 26 deti 2-4 letych
![]()
Takze za mne:
NE, NEEXISTUJE ODPOLEDNI DELSI PLAC TRILETEHO DITETE, musi v tom byt nejaky zadrhel ze strany jeho ucitelky!
@farska píše:Škoda, že neučíš u nás ve školce místo té „naší“ učitelky.
To je strasny cist![]()
![]()
![]()
ja tedy za sebe muzu cestne rici, ze jako ucitelka MŠ jsem NIKDY za svou zatim 2letou praxi nemela ve skolce dite, co by plakalo v souctu denniho casu dyl, nez 15 minut( jednou do pul hodiny, cerstvy dvouletacek)a to jsem ve tride 26 deti 2-4 letych
![]()
Takze za mne:
NE, NEEXISTUJE ODPOLEDNI DELSI PLAC TRILETEHO DITETE, musi v tom byt nejaky zadrhel ze strany jeho ucitelky!
@Anonymní píše: Škoda, že neučíš u nás ve školce místo té „naší“ učitelky.
No jo, no… Mne to prijde neuveritelny, sedet za stolem a nevenovat se ditku, ktere tam zustalo posledni… Vzdyt to je prece prave o tom, jak ho zabavit a dat mu zapomenout na to, ze je v te skolce vlastne uz sam! Je treba mu to ukazat presne z te z druhe stranky: „Pojd, napr. Honzicku…Podivej, kolik tady mas ted mista, muzes si ted vzit tu motorku a poradne se s ni projet po tride bez obav, ze do nekoho narazis…“ Apod.
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.