Školka a rodiče

Anonymní
20.10.12 20:23

Školka a rodiče

Ahoj maminky a možná i paní učitelky ze školky. Mám takový dotaz. Omlouvám se za anonym, ale kdyby to náhodou třeba četla zrovna ta naše paní učitelka, nechci být hned zveřejněna. Mám dceru ve školce 3 letá. Jsme rodiče, kteří se zajímají, jestli dcera jí, jestli už je to s pláčem lepší, prostě nepovažuju za dobré tam dítě ráno dát a odpoledne vzít. Nedokážu to. Jasně nám bylo třeba řečeno, že děti budou ve své kmenové třídě do 15 hodin. Naše dcera a i jiné tříleté děti ty přesuny zvládají i s dost hysterickými pláči. Asi třikrát se stalo, že jsme přišli ve 14,45 uhonění z práce jako koně, aby jsme stíhali a dítě už bylo jinde, ve stresu, ubrečené, prostě pro nás horor. Jednou se manžel ozval, že se mu to nelíbí, proč nám neřekli aspoň ráno, že zrovna dnes půjdou pryč dřív, že by si to nějak udělal, aby jsme dceři ten nástup prostě udělali příjemnější. Výsledek byl ten, že za mnou přišla ředitelka do šatny druhý den a začala mi povídat, jak to manžel včera nezvládl, jak se s ním nedalo komunikovat, no prostě z něj udělali trochu blbce. Jemu samozřejmě nic neřekli a na mě spustili jako na malou školačku. Podotýkám, že jsme slušní a vzdělaní lidé, problémy neděláme. Chci se zeptat, chceme toho opravdu tak moc? Je tohle normální postup? Tak trochu udělat z rodičů pitomce a možná i nevychované? To víte, nervy na pochodu mám, první dítě poprvé ve školce a už jsme určitě zapsaní jako ti problémoví.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16631
20.10.12 20:35

No asi bych byla taky „problémová“ a pokud bych se nedomluvila hledala bych jinou školku a jinde. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22030
20.10.12 20:38

Není normální udělat z rodičů nevychované pitomce, to rozhodně ne. Otázkou je, jakým způsobem se tam Tvůj manžel ohrazoval - u toho jsi nebyla ani Ty sama, natož my tady. Pokud přišel uhoněný, ve stresu a naštvalo ho, že dítě už bylo jinde, možná holt on sám nezačal komunikovat nejlíp… a pak už se to vezlo.

U nás to funguje tak, že nejmenší děti zůstávají ve svých třídách a přesouvají se ty starší k nim. Je to přirozenější, protože starší děti ty přesuny už zvládají líp. Nicméně čas od času dojde k tomu, že se přesunou dřív, neplánovaně, jinak, než bylo řečeno ráno (pak se rozvěšují barevné navigační cedulky pro rodiče). Rozhodně to nikdo nedělá úmyslně proto, aby rodiče naštval - holt se občas něco semele jinak, než bylo původně v plánu a pak učitelky musejí reagovat operativně.

Pokud se to stalo od září třikrát, pak se neuraž, ale hledáš problémy, kde nejsou. Učitelky jsou jen lidi a některé věci prostě ráno nevědí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
20.10.12 20:39

No tak asi jsem taky problémová :think: já se každý den ráno a nebo odpoledne ptám jestli malej jedl, spal byl v poho co dělali a tak :think: připadá mi to úplně normální že se rodiče o svoje děti zajímají :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.12 20:44

Já se vůbec neurážím, jsem ráda za reakce. Manžela neobhajuju, chápu a věřím, že tam klidně mohl říci něco nepopulárního, ale ono na druhou stranu, když se vžiju do jeho role, jak tam hledá mezi 30 dětma své nešťastné brečící dítě, tak si taky myslím, že má právo se trošku rozlobit, ale ano, nevím a nebyla jsem u toho. Zajímá mě jen jak to máte vy, vy ostatní z celé republiky. Na paní učitelky si nemůžu říct křivé slovo, ale připadá mi, že jen do doby než se moc ptám a moc chci vědět. Na což zase na naši obhajubu musím říct, že právo mám. A zatím mi nepřijde ještě v dnešní době normální jít pro dítě a najít ho tam samotné a plačící a nešťastné, když si zrovna paní učitelky musí popovídat a předat děti.

• Citovat
  • Upravit
29350
20.10.12 20:46

V naší školce je taky běžné, že jsou děti někdy odpoledne v druhém oddělení… když chodily do školky mé starší děti, tak třeba brzo ráno fungovalo jen jedno oddělení a v pozdějších hodinách taky… nebo když bylo třeba v jednom oddělení málo dětí, tak se prostě přesunuli jinam… jako naschvály to rozhodně nevidím, a ani bych to učitelkám nevyčítala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.12 20:49

Ahoj,
raději taky anonymně. „Prožívám“ něco podobného, co vy. Máme ve školce dvě učitelky pro tříleté děti, nějak se tam různě sřídají a pak jsou tam i spolu. Ta jedna je super, ale ta druhá :pocitac: Mluví ke mně, jak kdyby mi bylo 5let, školka u nás je od 6.30h, běda nám, že jsme tam dali dítě v 6.45h, což bylo chudáček a my děsní rodiče(ještě k tomu brečela, tak učitelka jí před námi říkla, jaká je chudinka, že musí tak brzy vstávat :pocitac: ), že :zed: Spěchali jsme do práce, jezdíme s manželem stejným vlakem. Žádné jiné dítě tam ještě neměla! Když tam byla naše holčička po druhé a brečela, tak říkala, :„to jsem ráda, že konečně jdete si ho vzít domů“ 8o, úplně se mi udělalo špatně, jak malé holce před tabulí, co neumí počítat. :nevim: Na manžela si nedovolí, ale pokud tam jdu já, tak má furt nějaké hrozné poznámky, nejraději bych tam dítě již nikdy nedala, momentálně bylo nemocné 14dní a nemuselo tam, já byla v klidu v práci, jinak jsem furt na nervy, co mi řekne příště :?: :?: A hlavně mi je holky líto, že tam musí být, pokud je tam tahle učitelka. :,(

• Citovat
  • Upravit
457
20.10.12 20:53

Čtu diskuzi a zaujalo mě, když je málo, dětí tak se hned třídy sloučí! A proč se teda volá po tom, že je dobré pro děti mít menší kolektiv než katastrofálních 28 dětí ve třídě? A co jako teda potom ty paní učitelky dělají? To jdou z práce domů, protože mají zrovna málo dětí? Nebo takhle mají každý týden volné hodiny na přípravy a podobně? Nechci do toho rýpat, neberte to tak, ale docela mě to zarazilo? Na jedné straně by všichni pedagogové byli rádi, kdyby ve třídě bylo do 20 dětí a na druhé straně jak je jich na odpoledne 10, tak už je honem stěhují, aby jich bylo zase 30 pohromadě? Já tomu nějak nemůžu porozumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
20.10.12 20:53
@Anonymní píše:
Ahoj,
raději taky anonymně. „Prožívám“ něco podobného, co vy. Máme ve školce dvě učitelky pro tříleté děti, nějak se tam různě sřídají a pak jsou tam i spolu. Ta jedna je super, ale ta druhá :pocitac: Mluví ke mně, jak kdyby mi bylo 5let, školka u nás je od 6.30h, běda nám, že jsme tam dali dítě v 6.45h, což bylo chudáček a my děsní rodiče(ještě k tomu brečela, tak učitelka jí před námi říkla, jaká je chudinka, že musí tak brzy vstávat :pocitac: ), že :zed: Spěchali jsme do práce, jezdíme s manželem stejným vlakem. Žádné jiné dítě tam ještě neměla! Když tam byla naše holčička po druhé a brečela, tak říkala, :„to jsem ráda, že konečně jdete si ho vzít domů“ 8o, úplně se mi udělalo špatně, jak malé holce před tabulí, co neumí počítat. :nevim: Na manžela si nedovolí, ale pokud tam jdu já, tak má furt nějaké hrozné poznámky, nejraději bych tam dítě již nikdy nedala, momentálně bylo nemocné 14dní a nemuselo tam, já byla v klidu v práci, jinak jsem furt na nervy, co mi řekne příště :?: :?: A hlavně mi je holky líto, že tam musí být, pokud je tam tahle učitelka. :,(

Nevím holky, ale já jsem zrovna asi v životním období kdy se učím postavit sama za sebe a svoji rodinu. Není to lehké, ale prostě takhle bych je k sobě nenechala chovat se. Rázně a jednoznačně bych jí vysvětlila jak si vše přeji a pokud by to nešlo, šla bych výš k ředitelce…potažmo najít jinou školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22030
20.10.12 20:54
@Anonymní píše:
Já se vůbec neurážím, jsem ráda za reakce. Manžela neobhajuju, chápu a věřím, že tam klidně mohl říci něco nepopulárního, ale ono na druhou stranu, když se vžiju do jeho role, jak tam hledá mezi 30 dětma své nešťastné brečící dítě, tak si taky myslím, že má právo se trošku rozlobit, ale ano, nevím a nebyla jsem u toho. Zajímá mě jen jak to máte vy, vy ostatní z celé republiky. Na paní učitelky si nemůžu říct křivé slovo, ale připadá mi, že jen do doby než se moc ptám a moc chci vědět. Na což zase na naši obhajubu musím říct, že právo mám. A zatím mi nepřijde ještě v dnešní době normální jít pro dítě a najít ho tam samotné a plačící a nešťastné, když si zrovna paní učitelky musí popovídat a předat děti.

Určitě máš právo se ptát, informovat, zajímat se - naopak, je dobře, že to děláš.

Ale opravdu je strašně důležitá forma, jakou to děláš - a okamžik, který si pro to zvolíš. U nás ve školce je jedna maminka, která si chodí pro dítko po obědě, kdy mají učitelky největší frmol - pokaždé se na ně vrhne, začne je regulérně zpovídat - dokonce jakoby chytat za slovíčko - a očekává kompletní popis celého dopoledne včetně zlepšení, které u její Kačenky nastalo oproti včerejšku… I mne jako nezaujatou, které se to netýká, to normálně vytáčí a říkám si, že být v kůži těch učitelek, asi ji už dávno odpálkuji.

A teď řeknu jednu nepopulární věc - tříleté dítě, které ve školce zůstává až do odpoledne, je bohužel úplně normální najít ve třídě plačící. Jsou ještě malincí (mimochodem, mám taky tříleťáka). A můžu jen zopakovat, i ty učitelky jsou jen lidi, navíc odpoledne je jich tam prostě málo - není v jejich silách zajistit, abychom pokaždé našly své takto malinké děti spokojené a v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
20.10.12 20:54

Tak malá chodí do malé školky, taky se přesouvají, ale tam je to tak nějak přirozené, žádný stres. Učitelky mi samy při předávání řeknou, co bylo, můžu se na cokoliv zeptat. všimla jsem si, že to tak dělají u všech rodičů nových dětí - poctivé hlášení a dotazy vítány. Berou to tak, že dobrá adaptace je zájem všech, opravdu spolupracují s rodiči na výbornou. Na velké školky ve městě jsem slyšela podobné stesky jak od Tebe, tak nevím no :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
43031
20.10.12 20:57

Moc nerozumim, vadi ti, ze dite dali do jine tridy odpoledne?
V nasi skolce se to taky dela bezne, mladej je taky radeji, kdyz tam ma tu svoji, ale zvlada v pohode, vsechny ucitelky jsou tam hodne.
jak manzel komunikoval s ucitelkou vedi jen oni dva, je spravne, ze drzis s nim, to je ukol manzelky.

asi je to narocne pro vas vsechny, me tam mladej rval pri mem odchodu jen jednou a taky jsem z toho byla cele dopledne nervni. Ale to neznamena, ze to je chyba ucitelek nebo skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.12 20:57
@Anonymní píše:
Ahoj,
raději taky anonymně. „Prožívám“ něco podobného, co vy. Máme ve školce dvě učitelky pro tříleté děti, nějak se tam různě sřídají a pak jsou tam i spolu. Ta jedna je super, ale ta druhá :pocitac: Mluví ke mně, jak kdyby mi bylo 5let, školka u nás je od 6.30h, běda nám, že jsme tam dali dítě v 6.45h, což bylo chudáček a my děsní rodiče(ještě k tomu brečela, tak učitelka jí před námi říkla, jaká je chudinka, že musí tak brzy vstávat :pocitac: ), že :zed: Spěchali jsme do práce, jezdíme s manželem stejným vlakem. Žádné jiné dítě tam ještě neměla! Když tam byla naše holčička po druhé a brečela, tak říkala, :„to jsem ráda, že konečně jdete si ho vzít domů“ 8o, úplně se mi udělalo špatně, jak malé holce před tabulí, co neumí počítat. :nevim: Na manžela si nedovolí, ale pokud tam jdu já, tak má furt nějaké hrozné poznámky, nejraději bych tam dítě již nikdy nedala, momentálně bylo nemocné 14dní a nemuselo tam, já byla v klidu v práci, jinak jsem furt na nervy, co mi řekne příště :?: :?: A hlavně mi je holky líto, že tam musí být, pokud je tam tahle učitelka. :,(

Děkuju za pochopení, je to strašné. Je mi zle den co den. Snažím se, pracuju na sobě, učitelky nejsou vůbec u nás špatné, ale druhý den, když mi tam dcerka celý den probrečela, musela jsem to zkusit vydržet, protože oba pracujeme, tak mi ještě povídá a prosím vás, chodila jste s ní někam do kolektivu??? Ona mi tady rozbrečela další tři citlivé holčičky!! Ach jo, ony si snad myslí, že to ta matka nějak ovlivní, nedej bože u nás, když se dovolí ozvat otec, tak je z toho hned jak jsem si všimla kauza.

• Citovat
  • Upravit
16631
20.10.12 20:59

Tříleté dítě, které ve školce zůstává až do odpoledne, je bohužel úplně normální najít ve třídě plačící.

Tak zrovna tohle mi běžné nepřijde a svému dítku bych to neudělala. Pokud by něco takového hrozilo nebo již nastalo podnikla bych veškerí kroky proti tomuto.
Ne jen se smířit s tím, že jsou ještě malincí a je to prostě tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.12 21:03

@Navli
Já jsem druhá anonymní, děkuji za reakci. Já právě čekala, že něco řekne můj manžel, když jsme tam šli tehdy oba v 6.45h. Já nyní jezdím o půl hodiny později a tak už se to nestalo 8o, ale tohle mě dokonale dostalo. Nedokážu na to reagovat „normálně“. Netušila jsem, že se něco takového stane a hlavně ona ta učitelka už byla ve třídě a my to slyšeli z povzdálí, ale ona musela vědět, že to slyšíme. Já kvůli tomu brečela v práci, normálně jsem měla chuť tam už holku nikdy nedat :cert: :cert: Bohužel, soukromou školku si dovolit nemůžeme a „patříme“ sem. V obci jiná není.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin