Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přesně tak, zabavit to dítě. Naše malá fakt neplakala jindy, než s tou jednou učitelkou, když se jí nevěnovala. To jsem měla vypozorovaný. Jindy zářila štěstím a i mi ukazovala co třeba s paní učitelkou vyrobili.
Jako já řešila hodně těžce tu školku. Jsem tam nejradši chtěla být s ní a mít jí pod kontrolou.
Ale vloni měli super učitelky, nejlepší na školce. S paní kolegyní bych šla pracovat hned, bychom si asi i rozumněli. Ale letos už teda zas tak nadšená a spokojená nejsem.
Takže jako když na schůzce tatínek decentně poprosí, jestli by se mohlo dohlídnout na oblíkání, aby třeba holčičky nebyly v mokrých ponožkách půl dne atd… což je běžný a nesnášela jsem to u těch tříleťáků kdy jsem malou vyzvedla v půl páté a měla nohy mokrý - od dopolední vycházky. Jako snažím se od začátku tlouknout malý do hlavy že se o to musí starat sama, že si musí říct, že paní učitelky to nemůžou vědět atd…
No a tatínkovi bylo odpovězeno, že děti vedou k samostatnosti, a že to jejich rozhodnutí, jestli si ponožky vymění nebo ne a že z nich my rodiče nemáme dělat chudáčky neschopný.
Jako já tam být, tak se k tomu asi taky vyjádřím. Ano, něco jinýho je je vézt a vysvětlit a dovést je k tomu, aby to udělali a ponožky si vyměnili, ale co nám kladly ve škole na srdce, že zdraví a bezpečí je na prvním místě, tak musí dohlídnout na to aby to dítě bylo v suchu, ne že se holčičce nechce tak zůstane v mokrým, jako to mě může vytočit tadyto ![]()
a to je pořád něco. Já se už radši o nic nezajímám, protože bych fakt musela pořád něco řešit. Pokud se něco netýká přímo mého dítěte, tak nic neřeším.
Ale třeba nechápu, že když prší, jdou s dětma ven. Teda pochopila bych třeba na procházku. Ale oni jdou na zahradu a děti se válejí v loužích atd… mám okno přímo na zahradu, takže to všechno denodenně vidím, co tam dělají, jak jsou oblíkaný -kolikrát bez čepiček… Nic neřeším. Ale pokud se to týká mého dítěte, jakože neměla malá čepičku, bundu atd… tak jsem do tý školky i vlítla. Bohužel mají smůlu že to všechno vidím ![]()
Já si myslím, že je hrozně moc poznat i to vzdělání těch učitelek v MŠ. Neříkám že všechny, ale většina těch starších se střední pedárnou - jsou strašný. Je pár výjimek, jako všude. Vím co mě dalo VŠ vzdělání, nový přístupy atd… měla jsem spolužačky ze SPGŠ a ještě před pár lety, byly vedený striktně jak za komoušů, všechno striktně připravený, žádná přizpůsobivost… pak jsme měly být přizpůsobivý dětem, vymýšlet programy, měnit, zabavovat…a ony s tím měly velký problém. Jaký problém pak mají se změnou přístupu pak učitelky co jsou x let v praxi a dělaly věci nějak a najednou to mají měnit.
Aspoň teda na naší školce to je poznat určitě, na 90% učitelek už od dveří.
@IlkaV
![]()
Porad premyslim, jestli bych chtela / nechtela byt ucitelkou Tveho ditka
![]()
Ale joo, proc ne??:_)
my ven chodime taky skoro porad, musi se. Akorat ze samozrejme volime prochazku anebo zahradu anebo cokoliv jineho dle aktulnich moznosti pocasi. Napriklad v zime a snehu jsme pred skolkou na svahu denne. Bobovani, lopatovani, staveni snehulaku… Tri mesice vkuse
![]()
@farska píše:
@IlkaV![]()
![]()
Porad premyslim, jestli bych chtela / nechtela byt ucitelkou Tveho ditka![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ale joo, proc ne??:_)
my ven chodime taky skoro porad, musi se. Akorat ze samozrejme volime prochazku anebo zahradu anebo cokoliv jineho dle aktulnich moznosti pocasi. Napriklad v zime a snehu jsme pred skolkou na svahu denne. Bobovani, lopatovani, staveni snehulaku… Tri mesice vkuse![]()
![]()
![]()
a tak jako jo, já nejsem proti chodit ven, taky jsme chodili. Ale nezlob se na mě, ale aby učitelka stála venku s deštníkem, a děti se váleli po dřevěném podiu, na zemi v mokrý trávě… to já bych jako učitelka teda nedopustila.
Nebo to tak taky děláte?
Jak jsem psala, já řešila akorát 2× ve školce, co se týkalo mého dítěte. Ale vím co ostatního se tam děje. Radši nechci vědět nic víc a jsem ráda že chodí jejich třída na druhý konec zahrady, kde nevidím ![]()
Ale taky jsem viděla z okna, jak si děti hráli s klackama, dobrých 10minut, učitelka za rohem, vykecávala a nic. A to jsem schválně čekala a chtěla vidět co z toho bude. No a chlapeček se začal otáčet, za ním 3 holčičky a jak se otáčel tak šup, klacek v obličeji
najednou naskákala učitelka, a chlapeček dostal pár facek ![]()
Vloni to třeba měli ve třídě vyřešené tak, že když pršelo, tak byli děti rozdělený do dvou skupin, a ty co měli holiny, pláštěnku - tak chodili ven zkoumat za deště, a když bylo nějaký dítě po nemoci, nemělo boty… tak s druhou učitelkou zůstalo ve třídě. Mě to přišlo jako docela dobrej nápad.
@IlkaV píše:
Vloni to třeba měli ve třídě vyřešené tak, že když pršelo, tak byli děti rozdělený do dvou skupin, a ty co měli holiny, pláštěnku - tak chodili ven zkoumat za deště, a když bylo nějaký dítě po nemoci, nemělo boty… tak s druhou učitelkou zůstalo ve třídě. Mě to přišlo jako docela dobrej nápad.
Hele a taky nesmíte nechávat gumáky ve školce, ale musíte je nosit domů? A holčičky taky nesmí mít šatičky? U nás nesmí, to jsme řešily prvních 14dní, furt dokola jsem holkám vysvětlovala, že jako šatičky do třídy ne
Nechápu to, sama šaty nenosím, ale naše 2čata jsou holt po tatínkovi(jako na parádu), tak den po dni jsem jim to musela vysvětlovat
. Gumovky naštěstí neřeší ![]()
Tak třeba v naší MŠ vedlejší třída chodí ven „za každého počasí“, tak si to rodiče na společné schůzce odhlasovali, děti na to musí být vybavené, to je zas úkol rodičů. Malá je zařazená ve třídě s integrací, tak tam kvůli dětem se zdravotníma potížema chodí ven, jen když je slušně…škoda no
jinak tu tedy popisujete hrůzy, mě přišly učitelky fajn ale teď vidím, že je to těžký luxus, plačící utěšují apod. Moje dítě 2a3/4 plakalo ve školce zatím jednou, spadla a po víkendu se s rozběhem radostně věší pančelce kolem krku…
@IlkaV píše:
a tak jako jo, já nejsem proti chodit ven, taky jsme chodili. Ale nezlob se na mě, ale aby učitelka stála venku s deštníkem, a děti se váleli po dřevěném podiu, na zemi v mokrý trávě… to já bych jako učitelka teda nedopustila.
Nebo to tak taky děláte?
nejsem učitelka, ale přesně to dělám se svými dětmi. teda já raději zalezu někam, kde nemusim držet deštník, třeba na krytou zastávku nebo podloubí. děti skáčou v loužích, válej se v bahně a jsou šťastné jak blechy.
@Anonymní píše:
Hele a taky nesmíte nechávat gumáky ve školce, ale musíte je nosit domů? A holčičky taky nesmí mít šatičky? U nás nesmí, to jsme řešily prvních 14dní, furt dokola jsem holkám vysvětlovala, že jako šatičky do třídy ne![]()
Nechápu to, sama šaty nenosím, ale naše 2čata jsou holt po tatínkovi(jako na parádu), tak den po dni jsem jim to musela vysvětlovat
. Gumovky naštěstí neřeší
proč ne šaty? proč ne gumáky?
gumáky si nechávají ve školce snad všechny děti a šatičkové holky taky potkávám. Ještě učitelky volají, jé ty máš nějaký nový šatky pojď se ukázat, no tobě to sluší…
@Lama Lama píše:
nejsem učitelka, ale přesně to dělám se svými dětmi. teda já raději zalezu někam, kde nemusim držet deštník, třeba na krytou zastávku nebo podloubí. děti skáčou v loužích, válej se v bahně a jsou šťastné jak blechy.
mám to stejně.
No a do školky na to nosím holce gumové obleky a řeknu: to má na to, aby mohla do louží a válet se po trávě. Všichni jsou spokojený…
My máme ve školce mícháne třídy - děti od 3 do prakticky 7 (když mají odklad) loni měli paní učitelku na zástup - povolali v krizi největší bývalou učitelku z důchodu. Holky, ale to byla už fakt babička! Stará škola hadr! Byla jsem svědkem toho, jak 5 lety kluk nesl výkres na nástěnku a paní učitelka stale: „no jak ty to neseš, vždyť to budeš mít celé značkáne než to tam prineseš.“ tak mě normalne omylo… Ale pak jsem si řekla, že na to raději nebudu myslet… Jenomže pak náš kluk v pátek chyběl a v pondělí se na něho ta samá učitelka vrhla, začala ho mačkat, normalne mu vlepila i pusu do vlasů a že ho v pátek nenašla ve třídě, kde byl a tak, no super krasna scénka. Pak se s něma na víkend loučila stejným stylem! Vždycky si udelala čas je pomačkat… Ač byla v mých očích v některých věcech drsná, tak všechny děcka do jednoho ju milovaly, protože se jim věnovala! Mě někdy přijde, že některé dnešní mladé paní učitelky jsou sice vystudovane, ale chybí jim ten přístup, to objimacno, které je někdy nutno použít…
Teď mají paní učitelku utěšovatelku - pomazli, pofouká, převlikne a druhá je herečka jak vyšita, když vidí že to dítě nedává, tak sehraje takové divadlo, že je během 3 minut usměvave v plném hracím procesu ani neví, že mamink už si dole obouva boty a ono je samo ve školce - vyzkoušeno na našem mladším, který nastupoval se scénami jak z učebnice… ![]()
všechno je o lidech…
Ahoj, pracuji ve školce a jen chci podotknout, že vždy je to o lidech, nejvíce se mi v praxi osvědčil přístup rodičů, kteří vedou děti k tomu, že školka je za odměnu, že když budou šikovné, budou si moc chodit hrát s dětmi a učit se nové věci s paní učitelkami. To se ale samozřejmě počítá s tím, že školka bude fungovat na sto procent a budou tam úžasné paní učitelky, které pozvednou předškolní výchovu na vyšší úroveň, než jen zvládnout pohlídat děti.
Než jsem měla děti, často jsem od rodičů slýchavala větu, jak můžu zvládnout tolik dětí (28 na třídě a já skoro pořád sama) a nemám vlastní zkušenost, to mě dokázalo vytočit. Jako kdyby počet vlastních dětí zaručoval u dětí a jejich motivace úspěch. Ale to je právě o schopnostech učitelky, o její lásce k dětem a nezáleží na věku, někdy už jsou starší učitelky vyčerpané, někdy ne, a jsou to milující stvoření.
Před vstupem syna do školky jsem byla na dvou návštěvách v různých školkách, byla jsem tam v poledním klidu, syn viděl, že tam dětí spí a nikdy neřešil, že by měl jít domů dřív než odpoledne. Také jsem ho na školku asi půl rok připravovala a motivovala ho, chodí rád, je ve školce šťastný, i když jsme před vstupem do školky do většího kolektivu nechodili. A ohledně slučování tříd, je to běžný způsob a děti se tímto způsobem učí sociální zralosti a samostatnosti, samozřejmě, že v září, dokud si děti nezvyknou se toto co nejvíce eliminuje, ale je to běžná praxe, vždy záleží na paní učitelce, jak to dětem podá.
Poslední poznámka bude k tomu, že zvídaví rodiče jsou v pořádku, zájem se cení, mnohem horší je nezájem, ale problém je vždy v tom, když snahu učitelky rodič bojkotuje, ale to je na jiné vyprávění, prostě vyvážená komunikace a láska hrají hlavní roli.
@Lama Lama píše:
To jo, ty znáš svý děti, k víš že nejsou po nemoci atd…
Je vidět že asi nemáš ještě školkové dítě?? Ono když máš dítě měsíc nemocné, po měsíce ti nastoupí do školky - nastane třeba situace co jsem napsala - a dítě má večer 40ky horečky
máš ho 3 týdny doma, nastoupí do školky, zapomenou mu dát čepici - večer 40ky horečky, druhý den píchaný ucho… pak bys to asi řešila
já právě přesně takové peklo zažila, a když máš s tímto pracovat, není moc o co stát.
A je všeobecně známo, že se ve školkách dělávalo i schválně, otevírali se na ně okna… aby byli nemocný a měli jich tam míň
kamarádka byla i svědkem takového jednoho rozhovoru ![]()
@stazinka09 píše:Šaty né proto, že prý ráno s dětmi cvičí, tak jen kraťasy nebo elasťáky nebo tepláky, ani nesmí elasťáky a šaty
proč ne šaty? proč ne gumáky?
gumáky si nechávají ve školce snad všechny děti a šatičkové holky taky potkávám. Ještě učitelky volají, jé ty máš nějaký nový šatky pojď se ukázat, no tobě to sluší…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.