Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anik píše:
ahoj, holka mi chodí do školky druhým rokem, vloni jsem ji s rýmou nechávala doma, hlídala babička, letos tu možnost mít nebudu, tak holt aspoň na ty první dny budu doma, s končící rýmou ji už do školky budu muset dát. Jsem samoživitelka, bude to zajímavé.
Ale byla jsem jedna z mála, která nechávala děcko s hustou rýmou doma.
Letos nastoupil kamarádky 5-letý syn, a kamoška ho 1. září přivedla s hustou žlutou rýmou a kašlem, nechala mu v poličce kapky a řekla učitelce, že má trošku rýmu a že ať mu občas nakape do nosu. Toto mi připadá už jako vrchol. Včera jsem se s ní kvůli tomu pohádala, ona má babičku, o nic jí nejde, když jí kluk lehne, ale mně stojí týdenní OČR tisícovku na platě. A.
pavlak5 píše:
no tak toto už je drsné
jj, s tim souhlasim-to už je dost drsné- to by mě ani nenapadlo! pokud má dítě léky, má být doma s maminkou a v posteli!
Ahojte, prosím prozraďte mi (klidně anonymně) vaše zaměstnavatele a dětské lékaře, kteří vám umožňují být s rýmou na ošetřovačce. Nemám takové, takže je mi zcela jasné, že s rýmou do školky ano. Nemám co řešit
![]()
to nevím, já to řešila dovolenou, protože ta je líp placená, OČR jsem měla jenom na angínu, a protože vím, o kolik míň na platu to bylo, tak si na rýmu beru dovču. Naštěstí od března, kdy už nehlídá babička, to nebylo tak často, asi dvakrát, horší to bude na podzim.
Ale jsem přesvědčená, že by mi do Dr. napsala, nemám vyzkoušeno, ale prostě doufám, protože celou dovču si zas vybabrat taky nemůžu. No a zaměstnavateli je to jedno, ten se pídí po diagnoze pouze u neschopenky.
A.
jo a jinak ,myslím pokud je to vodová rýma tak se to přinejhorším ještě dá ,ale hustý zelený hlen to už může být bakteriálního původu tzn.na antibiotika -takže s tím už by se chodit nemělo,že .
já si teda nedokážu představit vybírat dovolenou na rýmu, školky jsou přes prázdniny zavřené-aspon tady u nás a tu dovču budem muset nějak rozložit na ten červenec a srpen aby s ní měl kdo být doma. ale zatim se mi to mluví, ještě to nemám odzkoušené.
Okrajově i počítám s tím, pokud by malá byla často nemocná a já s ní musela být často doma, že od zaměstnavatele dostanu košem. Mám povolání, kde pol. úvazek neni možný a taky nebude možný abych co třetí týden byla doma.
a hledat novou práci? když je o ní nouze??
Anik a kde jsi měla dítě o prázdninách?
Jinak pokud tvému zaměstnavateli OČR nevadí a jde ti jen o peníze, závidím a gratuluji
mě by vyrazili.
Průměrné dítě chodící do školky onemocní 5 - 8 x za rok (to jsou ty OČR) a když budu doma ještě s rýmou, vypadnu z práce min. každý měsíc min. na týden.
Líbil by se Vám takový zaměstnanec?
Poloviční úvazek toho na frekvenci nemocí stejně moc nevyřeší ![]()
Lenka5F píše:
Anik a kde jsi měla dítě o prázdninách?Jinak pokud tvému zaměstnavateli OČR nevadí a jde ti jen o peníze, závidím a gratuluji
mě by vyrazili.
Průměrné dítě chodící do školky onemocní 5 - 8 x za rok (to jsou ty OČR) a když budu doma ještě s rýmou, vypadnu z práce min. každý měsíc min. na týden.
Poloviční úvazek toho na frekvenci nemocí stejně moc nevyřeší
Líbil by se Vám takový zaměstnanec?
Tak je to asi trapný a nízký, ale o peníze mi jako samoživitelce opravdu hodně jde a ani trochu se za to nestydím.
Jinak holka měla v loňském roce akorát jednou angínu, to jsem měla OČR a pak už jen samý rýmy, ale jak už jsem psala, od září do března hlídala babička, pak jsem asi dvakrát byla s rýmou doma, to jsem měla dovolenou, ale vždy jen ty první nejhorší dva tři dny, spojený třeba s víkendem, čili čtyři pět dní doma, a to se z toho nejhoršího děcko v poho dostane, pokud se začne léčit hned v začátku a nečeká se na nic. Takže doma mám furt k dispozici kombinaci Sinupret-kapky Otrivin, a hlavně ten sinupret nasazuju hnedka při prvním náznaku.
A prázdniny? 14 dní školka, v součtu tři týdny tatíček, který existuje, jen s náma nežije, pak týden u mýho bráchy, nějaký dva tři dny kamarádka, no a zbytek moje dovolená.
Pracuju ve státním, to beru jako výhodu, plat nám sice snižují, ale s OČRem nedělají problémy,,,, pracuju sice ve službách, takže se střídáme s holkama, a když je některá doma, tak holt ostatní slouží za ni, a musím říct, že ani zdaleka nemám nejvíc absencí, nejvíc tam mají dvě, který jsou v jednom kuse nemocný, pak jsme tam tři mamči se školkovýma a jedna se školníma dětma, a opravdu ty bezdětné vedou, takže výčitky ani moc nemám. Zaměstnavateli je to opravdu jedno, jen prostě musíme zajistit služby, což funguje, takže on nic neřeší.
A.
Mi to ale nepřijde trapný a nízký.
Jen že většině jde vůbec o zaměstnání jako takové.
Kdybys ty hlídací příbuzné neměla, co bys asi dělala.
A právě že tázající je nemá (a není jediná). Těžko první den práce donese do práce OČR kvůli rýmě
.
no příští prázdniny mi vypadne brácha, to vím už teď, otec holky snad vydrží
Jinak bych to opravdu musela vše řešit OČRem, ale nejen kvůli těm druhým dětem ve školce, ale dyk nám jde přece hlavně o to svý dítě, a aspoň teda holka, když má tu hnusnou rýmu, tak se necítí úplně dvakrát OK, neříkám, že to proleží, to fakt ne, ale jsou tu problémy s dýcháním, je nevrlá a protivná, prostě ji to nebaví, tak jak by se asi cítila ve školce, by to tam protrpěla. Vím jak mi je, když s takovou rýmou chodím do práce já.
A když zakladatelku přijali s vědomím, že má malé dítě, tak holt prostě s tímto musej občas počítat. Určitě psala životopis a tam, pokud nenapsala přímo o dítěti, tak jistě vypsala roky na mateřské, a z toho si snad každej odvodí jeho stáří.
Kamarádka, když nastupovala do nové práce, tak řešila, jestli dítě prostě zatajit, oni se nějak ptát nesmějí. Řekla jsem jí ať ho přizná, sice třeba riskuje, že ji odmítnou, ale kdyby ho zatajila a voni ji vzali a pak přišly nemoci /je taky sama/, tak by jí začaly slušné problémy. Takže dítě nezatajila, vzali jí a tak se počítá s tím, že oni s občasnýma absencema prostě počítají. Jistotu samosebou nemá, ale to nemá nikdo, ani já samozřejmě, ale ještě před těma penězma, o který mi jde fakt hodně, mi jde o zdraví holky, a tak ty prachy oželím a jsem ráda, že se jí zatím nikdy, ťuk ťuk, z přechozené neléčené rýmy nevyklubalo nic horšího.
Ono ve finále, radši s ní budu tři dny doma na dovče, než pak dva tři týdny na OČRu a třeba ještě s pobytem v nemocnici. nechci trojčit, nemusí to tak dopadnout, ale mohlo by.
A.
Dítě zaměstnavateli nezatajíš, aspoň ne u zaměstnavatele následujícího po rodičovské. Ta rodičovská totiž bude v zápočťáku.
Anik píše:A když zakladatelku přijali s vědomím, že má malé dítě, tak holt prostě s tímto musej občas počítat. Určitě psala životopis a tam, pokud nenapsala přímo o dítěti, tak jistě vypsala roky na mateřské, a z toho si snad každej odvodí jeho stáří.
Já nenastupuju na nové místo (promiňte, to jsem asi nenapsala), vracim se na svoje staré…kde budu jediná s dítětem a řešit takovéto problémy ![]()
nojá ho teda v zápočtáku napsaný nemám,jenom začátek a konec práce ,žádná nemocenská ani MD.
Lenka5F píše:
Dítě zaměstnavateli nezatajíš, aspoň ne u zaměstnavatele následujícího po rodičovské. Ta rodičovská totiž bude v zápočťáku.
aha, tak to vlastně ani nevím ![]()
ale ta kamoška pracovala celý roky bez smlouvy, i během rodičáku, tak v zápočťáku asi nic mít nemohla.
Ale to je fuk,,,,,, pokud zakladatelka nevidí jiné řešení, nemůže ani nějakou kamarádku použít, tak je zřejmě rozhodnutá dítko dát do školky, tak jo, ať to udělá, ono je to opravdu těžký, i když se u mně může zdát, že je to v pohodě, tak ne vždy. Ale pokud jde o staronovýho zaměstnavatele, tak si myslím, že situace zakladatelky je mnohem mnohem lepší než kdyby šlo o novou práci. Ona sama zná svý dítě nejlíp a pokud by hrozilo, že se z toho přechození může něco vyklubat, tak bych se u staronovýho zaměstnavatele asi úplně nebála zůstat doma. Pokud ne, tak hurá do školky a netrápit se tím, že roznáším bacily. Jeden poctivej to v té třídě asi opravdu nezachrání a kdoví, možná i já bude časem nucena svůj postoj přehodnotit a toto prostě nijak neřešit.
A.
Neplacené volno se prý do zápočťáku píše, aspoň mi to tak bylo řečeno.
OT si všimněte, jak nad dětmi s rýmou ve školce se nejvíc pohoršují ty, co jsou doma. Jen mi uniká, jak ty děti do těch školek dostávají a proč to vlastně dělají. A že těch dětí je hodně!!!
Pracující většinou chápou, že obyčejnou rýmu buď skousnou, nebo brzy nebudou pracující. A chápou to i školky.
jo nad tím jsem se taky pozastavovala ,nevím co všechno nechtěli za potvrzení a ted vidím jak po obědě ze 24 dětí zůstavají 4 a zbytek jde domu s matkama co tlačí kočárky -tak nevím .
jinak do toho zápočtáku mi to fakt nenapsali ,ikdyž co jsem kdy dostala za zápočtáky ,každý byl jiný ,někde bylo i kolik času jsem byla nemocná někde skoro nic ,jako ted.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.