Školka a rýma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4232
5.9.10 16:09
Anik píše:
ahoj, holka mi chodí do školky druhým rokem, vloni jsem ji s rýmou nechávala doma, hlídala babička, letos tu možnost mít nebudu, tak holt aspoň na ty první dny budu doma, s končící rýmou ji už do školky budu muset dát. Jsem samoživitelka, bude to zajímavé.
Ale byla jsem jedna z mála, která nechávala děcko s hustou rýmou doma.
Letos nastoupil kamarádky 5-letý syn, a kamoška ho 1. září přivedla s hustou žlutou rýmou a kašlem, nechala mu v poličce kapky a řekla učitelce, že má trošku rýmu a že ať mu občas nakape do nosu. Toto mi připadá už jako vrchol. Včera jsem se s ní kvůli tomu pohádala, ona má babičku, o nic jí nejde, když jí kluk lehne, ale mně stojí týdenní OČR tisícovku na platě. A.

Tak to je teda fakt drsný. Já jsem minulej rok nastoupila do práce teda na půl úvazku, právě kvůli těm možnejm chorobám a v záloze jsem teda měla babičku a když bylo nejhůř, tak hlídala babička. S rýmou jsem tam Lucku v životě nedala. Na podzim to ještě šlo, to byla nemocná málo, ale na jaře to začlo, dvě spálový angíny za sebou a do konce školního roku tam byla si týden a šlus, mezitím jsem otěhotněla a musel jsem zůstat doma, vyčerpat si dovolenou, protože babička odjela na dovču, taky má právo na svůj program, nemůžu po ní chtít, aby mi hlídala pořád. Pak už jsem zůstala doma na neschopence,protože v těch vedrech jsem nebyla schopná do práce ani dolézt. Teď budu doma na mateřský a ani mně nenapdne jí tam dávat nemocnou.
Kamarádce bych sdělila něco hodně od plic. :cert:
Jo když člověk chodí do práce a nemá hlídání, tak je to na budku, já byla s Luckou doma asi dvakrát a hned o dva tisíce míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenka_ neprihlasena
5.9.10 16:20

taky jsem si toho vsimla. Ono se to lehce rekne, pokud jsem doma nebo mam zamestnavatele, kteremu to nevadi. Ale kolik takovych je? Kdo toto nezazil, tak to proste nepochopi.

Rymu bych doopravdy neresila. Zrovna tak neni mozne nechat si dite po ATB jeste tyden doma, pokud rodice musi do prace.

Do skolek chodi deti v daleko horsim stavu nez se zelenou rymou. Shodou okolnosti k nam prisla minuly tyden holcicka a maminka rika, ze pry ji rano nebylo dobre, tak ji dala paralen. Po odchodu jsem ji zmerila teplotu a mela 37,6. V poledne jsme ji dali nurofen a odpoledne uz mela 39, tak jsem volala rodicum, at si pro ni prijedou. Trvalo jim hodinu a pul nez prijeli.
Beru to tak, ze oba rodice jsou pracujici (OSVC)a maji zakazky, pokud se dite rano probudi nachlazene, tak se muze stat, ze do prace ten den proste musi a volno si mohou zaridit az od dalsiho dne.
Na druhou stranu, jsme soukroma skolka, ktera ma tu moznost hlidat nemocne dite a izolovat ho od ostatnich. Ale to se tyka nemocnych deti, ne deti s rymou.
Ta sluzba je tu proto, ze jsem prave jeste nedavno mela problem, kam je dat, kdyz nejsou 100% a s rymou do skolky proste museli, jinak bychom jednu dobu skoncili snad na ulici. Ted uz mam fungujici babicky.
Spis nez nad rymou bych se rozcilovala nad poctem deti ve tridach a hlidala, jestli je ucitelky poradne oblekaji, kdyz jdou ven. Kdyby jich byla polovina, tak bude nemocnost deti mensi.

Mmchd…co, kdyz ma rymu primo ucitelka, to nikomu nevadi? Ta tezko dostane neschopenku kvuli ryme. A nevim, jak by se potom rodicum libilo, kdyby se neustale spojovali tridy kvuli absenci ucitelek, ktere jsou doma, protoze maji rymu. S takovym pristupem by si praci dlouho neudrzely.

• Citovat
  • Upravit
4232
5.9.10 16:28

Hele obyčejnou řídkou rýmu tu nikdo moc neřeší, ale ta hnusná bakteriální je hnusná, navíc tomu dítěti pak můžeš zadělat nas lušný problémy, když se to přechodí. Lucce to pak sedá na průdušky a kašel má pak tři tejdny.
Mně spíš dost prudí, že dost často matky, který jsou doma cpou do školky nemocný děti, když si je můžou nechat doma. někdy je podezírám z toho, že to dělaj proto, aby jim neroznášely viry doma na ty mladší děti :cert: . Já taky budu mít doma čerstvě narozený mimino a už nějak do předu počítám, že prostě to bude chytat od Lucky taky. Třeba už tenhle druhej rok bude lepší, už bude odolnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenka_ neprihlasena
5.9.10 16:36

Me napadlo, ze spis nez vinu na strane matek bych hledala chybu ve skolkach, ze si s tim nedokazou poradit a ze jsou tak strasne neflexibilni. Prece jen, doba je takova, ze mnozi zamestnavatele na sve zamestnance dost tlaci a mnohdy je nemozne nebo skoro nemozne najit si jinou praci.

Jenze oboje - to, ze by s deti s rymou zustavaly doma - i to, ze by nachlazene deti byly ve skolce oddelene - je v dnesni dobe proste utopie.

• Citovat
  • Upravit
21602
5.9.10 16:43

tak já klárku dávala do školky se slabou rýmou, silnou, zelenou a hustou už jsme řešili tak, že jsme na začátku růstali doma na dovolené já nebo manžel a pak přijela baička a pohlídala. a nebo jsme si vzali pár dní dovolené kolem víkendu. chápu, že pracující rodiče ty děti prostě do šklky dát musejí. mě strašlivě vadí rodiče, kteří dávají do školky evidentně nemocné děti se skelnýma očima a mezi dveřma hlásí, že babička přijde po obědě :cert: :cert: tohle mi vadí hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
5.9.10 17:09

Lenko nezlob se na mně, ale když je ženská doma s druhým dítětem, tak proč tam to první cpe nemocný. :cert: Pracující matky vcelku chápu, kdybych neměla babičku, tak jsem si na jaře mohla jít hodit mašli, protože bych do tý práce nemusela chodit vůbec, naštěstí mám dost benevolentní šéfovou. A školka nebude ošetřovna pro děti, na to ty učitelky ani nemají kvalifikaci a ze zákona není možný, aby podávaly dětem léky, protože nedejbože nastanou problémy a odskáčou si to ony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenka_ neprihlasena
5.9.10 17:15

Ja jsem nepsala o maminakch na RD

• Citovat
  • Upravit
2769
5.9.10 17:28

Děvčátka klídek -je fakt,že neschopenku na rýmu nikdo nedá…nárok na dovolenou máte asi až si něco odpracujete…já viděla v naší školce malou holčičku,které je maminka doma s malým klukem,s nudlí jako hrom u nosu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
5.9.10 17:38

No naše doktorka mi to napsala až na tu angínu, ale je fakt, že já s rýmou k doktorce nelezu, to si vyléčím sama, stejně by nám nic jinýho nedala.
Ono ve školce není moc možnost, jak nemocný děti separovat. Je pravda, že jich dřív bylo ve třídě míň.
Jenomže teď při jejich nedostatku se navyšuje kapacita. S tím se asi nedá nic dělat, člověk je rád, že dítě někam umístí. Jinak já jsem docela v klidu :wink: , jenom už jsem se s tímhle setkala, že může mít máma dítě doma, ale radši ho vrzne nemocný do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
5.9.10 18:34
lenka_ neprihlasena píše:
Me napadlo, ze spis nez vinu na strane matek bych hledala chybu ve skolkach, ze si s tim nedokazou poradit a ze jsou tak strasne neflexibilni. Prece jen, doba je takova, ze mnozi zamestnavatele na sve zamestnance dost tlaci a mnohdy je nemozne nebo skoro nemozne najit si jinou praci.

Ahoj,
problém není v tom, že by školky chtěly vzít nemocné děti, ale v tom, že ty nemocné nemůžou poslat domů. Školka nemá právo rodiče poslat k doktorovi pro potvrzení, že je dítě zdravé, protože to potvrzení stojí celých 30,–Kč.
Za nás to bylo tak, že jsme přišli do školky, učitelka se nám koukla do krku a jak se jí něco nezdálo, poslala nás domů.
Dneska nemá právo se podívat do krku, navíc by tam nic nepoznala, protože nemá ani základní lékařské vzdělání.
Ve školce mě dostala holčička, která řekla, že s ní rodiče nemůžou být doma, proto je ve školce nemocná. Málem jsem upadla. Já jsem samoživitelka, mám dvojčata, děti ve školce spíš nebyly než byly, zaměstnavatele mám relativně tolerantního, ale i při OČR chodím aspoň na den, dva v týdnu do práce. A práci musím mít hotovou, protože jí za mě nikdo neudělá.
Doktorka mi OČR napíše, když potřebuji, ale taky už na mě koukala divně, když jsem tam byla s kašlem, který se jí nezdál.
Hustá a barevná rýma je určitě špatná, ale vodová je prý taky pěkně nakažlivá.
Loni děti nastoupily do školky a rýmu měly za první čtyři dny. Do půlky listopadu byly ve školce přesně 7×. Zaměstnaná jsem od ledna a teprve za srpen dostanu celou výplatu (že jsem poprvé nebyla ani na jednom OČR během celého měsíce). Takže tak.
Můžu jen doufat, že už se to zlepší, protože mám děs z toho, že zas budu volat do práce, že jsem doma s nemocným.

• Citovat
  • Upravit
4232
5.9.10 18:51

Lucka taky schytala hned první týden rýmu, letos zatím dobrý. Ale přijde mi otužilejší. Po těch dvou angínách měla imunitu na nule, o prázdninách začala chodit s babičkou pravidelně tak 3× týdně plavat a myslím, že to má docela slušnej vliv. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PV
6.9.10 08:06

Ahoj,
od března jsem po mateřské (rodičovské)v práci a jak píšeš cca po týdnu jsme byli nemocný a tak se to tahlo s náma každý měsíc. Opravdu nedalo nic dělat, museli jsem se synem být doma, jelikož to z rýmy přešlo na bolest uší, ATB, atd. Někdy jsme se prostřídali s manželem. Hrůza. O prázdninách byla na měsíc školka zavřená, Jára je v pohodě, uvidíme teď, když znova nastoupil do školky. Jinak nás čeká, po doporučení Dr., operace nosní mandle - prý je to ložisko našich nemocí. Uvidíme jak to bude probíhat po operaci.

• Citovat
  • Upravit
2649
6.9.10 13:53

Píšu z pozice pracující maminky - starší syn s rýmou do školky chodil. OČR jsem nechávala pro opravdové nemoci, dovolené pouze 20 dnů, takže z dovolené se tedy brát nedalo. Hlídání zde žádné, babičky pracující a 100 km daleko … Jinak se to řešit nedá.
Teď jsem na RD s mladším, takže starší syn s větší rýmou do školky nechodí, to zůstává doma.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
6.9.10 14:02

che, a to jsem právě dneska zjistila, že vlastně rýma je to nejmenší, co tam ty děti může potkat.

Minulou středu začal nový školní rok, hromada dětí, nová učitelka a jiní zaměstnanci školky. Holka v pohodě. Ve 22hod večer z ničeho nic horečky a bolí jí krk. Má angínu a ATB. V sobotu jsem na pohotovosti skončila já (průběh dost brutální).

Dneska ředitelka obvolávala rodiče - od středy zavíraj minimálně do konce týdne školu, protože tu angínu (hnisavou) má drtivá většina dětí i personál. Sama po telefonu zcela jasně zdravá nebyla. Ale do zítra tam buou…

Ha…a co taková situace? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
6.9.10 14:21

Gábi tak to je totálně na mašli. Před prázdninama u nás byla taky karanténa kvůli spálový angíně, to už jsem si naštěstí nechala Lucku doma a neschytala to potřetí, to už by mně kleplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin