Problém s adaptací ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2505
7.9.19 15:03
@kkkellis píše:
@LucieDom no prave ze nemam na vyber mam novou praci a tam si nemuzu urcovat prac. dobu takze tento mesic mam proste hrozne sichty ze cely tyden nemuzu vyzvedavat… :( Pristi mesic budu mit kratky dlouhy tyden tedy vice volna, ale zase brat ho po obede kdyz budu mit volno aby v tom pak nemel zmatek ze jednou jde tak a pak zas jinak…

Neuraž se, ale opravdu nechápu rodiče, kteří s něčím takovým u svého dítěte nepočítají a myslí si, že dítě v jakékoli věku přivedou do školky 1 den a mohou jít do práce na plný úvazek od rána do 3 hodin.. Že to to dítě úplně v pohodě přijme.. Vidí jak mu matka odchází a nechává jej s úplně ciz paní.. Adaptace u malých dětí, citově založených bývá někdy hdně dlouhá a pokud nevím jak bude mé dítě reagovat na cizí prostředí a cizí paní, tak se neupisuji do práce hned na plý úvazek.. To je prostě krátozrakost.. Má sestra udělala to samé a hned druhý den bylo její dítě nemocné.. A hlídání žádné.. Takže ona ve zkušební době a děcko potřebuje hlídání doma..

To máš vyřešené? Kdo bude hlídat, pokud bude dítě nemocné? A že první rok ve školce je dítě nemocné skoro pořád, zlepšuje si imunitu..

Asi bych popřemýšlela nad změnou práce, jestli jsi tak moc časově vytížená. Nebo se střídat s mužem, nebo se s nimi zkusit domluvit na tom že začneš za měsíc.. A do té doby tu pro své dítě budeš a budeš mu oporou..

Jiné finanční návrhy jako chůva soukromá školka s lepším přístupem apod jsou pro tebe zbytečné když říkáš, že nemáš finančí možnosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
7.9.19 15:08

A abych tě taky trochu uklidnila, můj syn má 2roky a také šel letos poprvé do školky.. Ráno samozřejmě brečí. První den jsem si pro něj šla už za 1,5hod. že nejde utišit.. Další tři dny zůstal do oběda a vždy jsem pro něj pak přišla.. a v pátek už jsem ho tam nechala na zkoušku na spaní a vydržel to.. Prý také mívá nějaké brečící záchvaty ale potom se uklidní a hraje si.. Musí se s těma učitelkama zkamarádit, všichni dojednoho.. Jsou pro ně teď cizí.. Doma je také plačtivý a v noci také ubrečený a má nějaké výlevy.. Ale na druhou stranu, já si to v práci zařídila tak, aby tu pro něj kdokoli byl první měsíc kdyby cokoli a také jsem začala pracovat až teď v září na 4hod. úvazek.. Víc bych si netroufla.. když nevím jak bude reagovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15221
7.9.19 15:15

@kkkellis Je malej, jestli dobře chápu v lednu mu budou 3r, tedy je to 2,5leté dite, na školku je brzo.. Ale co nadělás do prace asi musis, takže holt násilím dite vodit do školky a doufat, že ten odpor brzo vzdá. Žádné fígle nexistuji, zralé dítě zvládne školku v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
7.9.19 15:25

Nemuze docasne nekdo vyzvedavat po obede? Po tydnu je velmi brzo delat zavery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
7.9.19 15:26

Ahoj, asi hodně záleží, jak to zvládá, když odejdeš. Pokud brečí a když jsi pak pryč, tak je v pohodě - tak to je zvladnutelny. Někdo říká dát sebou fotku, kde jste celá rodina, namalovat na ručičku srdíčko (tobě i malýmu), že je to vaše tajný znamení a že na sebe myslíte, i když spolu nejste, ráno můžeš hodně opusinkovat nějakýho plysaka, ktery ho si vezme s sebou a pak si může během dne ty pusinky vyzvednout… Takový nějaký rituál, co mu to ulehčí. A povídat si s ním, že jsi třeba z nové práce taky nervózní a je to normální… moc držím palce, ať to klapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15421
7.9.19 15:38

@kkkellis Byli mu v lednu 3 nebo je mu teprve 2,5?
Nešlo v nové práci domluvit nástup třeba až v říjnu?
Zdaleka ne každé dítě zvládne hned druhý den spaní, takhle byste měli aspoň nějaký prostor pro zvykání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
7.9.19 16:18

Tak jsem zmobilizovala celou rodinu a budou se stridat dve babicky a jeden dedecek aby mohl chodit pristi tyden po obede a uvidime jak to pujde, a ohledne te prace opravdu to neslo zaridit jinak, jsem rada ze jsem vubec neco sehnala a pozdeji to taky neslo, protoze mi uz skoncil rodicak…uvedomuji si ze to neni idealni, nicmene si myslim ze nejsem jedina kdo byl v teto situaci..😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4461
7.9.19 16:28
@Andrea.Tom píše:
Neuraž se, ale opravdu nechápu rodiče, kteří s něčím takovým u svého dítěte nepočítají a myslí si, že dítě v jakékoli věku přivedou do školky 1 den a mohou jít do práce na plný úvazek od rána do 3 hodin.. Že to to dítě úplně v pohodě přijme.. Vidí jak mu matka odchází a nechává jej s úplně ciz paní.. Adaptace u malých dětí, citově založených bývá někdy hdně dlouhá a pokud nevím jak bude mé dítě reagovat na cizí prostředí a cizí paní, tak se neupisuji do práce hned na plý úvazek.. To je prostě krátozrakost.. Má sestra udělala to samé a hned druhý den bylo její dítě nemocné.. A hlídání žádné.. Takže ona ve zkušební době a děcko potřebuje hlídání doma..

To máš vyřešené? Kdo bude hlídat, pokud bude dítě nemocné? A že první rok ve školce je dítě nemocné skoro pořád, zlepšuje si imunitu..

Asi bych popřemýšlela nad změnou práce, jestli jsi tak moc časově vytížená. Nebo se střídat s mužem, nebo se s nimi zkusit domluvit na tom že začneš za měsíc.. A do té doby tu pro své dítě budeš a budeš mu oporou..

Jiné finanční návrhy jako chůva soukromá školka s lepším přístupem apod jsou pro tebe zbytečné když říkáš, že nemáš finančí možnosti..

To že to ty nechápeš ale neznamená, že někdo v takové situaci fakt není. Někdy to prostě jinak nejde. Dcera šla do skolky také hned na fulltime. Jsem učitelka, musela jsem nastoupit v září. S polovičním úvazkem by se se mnou nikdo nebavil a v průběhu roku už by mi ho vůbec nikdo neměnil kvůli rozvrhum. :nevim: Chce to trochu pochopení pro situaci jiných :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
7.9.19 17:06
@cverunka píše:
To že to ty nechápeš ale neznamená, že někdo v takové situaci fakt není. Někdy to prostě jinak nejde. Dcera šla do skolky také hned na fulltime. Jsem učitelka, musela jsem nastoupit v září. S polovičním úvazkem by se se mnou nikdo nebavil a v průběhu roku už by mi ho vůbec nikdo neměnil kvůli rozvrhum. :nevim: Chce to trochu pochopení pro situaci jiných :mavam:

Promiň, ale nemáš pravdu… na zkrácený úvazek máš nárok, a o tom, kdy se vracíš z rodičovské dovolené si rozhoduješ ty, a ne zaměstnavatel… taky učím a náš ředitel si je toho dobře vědom, že když si řeknu, že se vrátím v listopadu, tak se vrátím v listopadu a on mi to muí umožnit… to, že bych šla přesně na začátku pololetí je jen moje dobrá vůle, nikoliv povinnost… život je o prioritách… pro někoho to je práce a finance, pro někoho jeho dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
7.9.19 18:56

@Beckyttine5 nezlobte se na me ale vase posledni slova me dost nastvala. Jak muzete napsat ze jsou pro me finance dulezitejsi nez muj syn? Vy me snad znate osobne? Vite jak ziju ze si dovolujete delat takove zavery? Muj syn je pro me vsim, bohuzel nejsem statni zamestanec(nic proti ucitelkam nahodou vas obdivuju) abych si mohla vybirat kdy nastoupim do prace. S delkou RP jsem si taky moc vybirat nemohla. Kazdopadne na to jaka jsem matka jsem se nikoho neptala tak pokud mate nekteri potrebu soudit radsi ani neodepisujte, z kazdeho komentare jsem si neco vzala timto vsem dekuji a loucim se… :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
7.9.19 19:06

Já nenapsala nic o tom, že jsou pro Vás důležitější finance a už vůbec nikoho nehodnotím, ani nesoudím.. jen jsem napsala, že život je prioritách, a ty si každý volí sám… nikoho nesoudím, ať si to každý udělá tak, jak mu vyhovuje.. strávila jsem dost času ve školce se svou dcerou během její adaptace, takže jsem viděla, jak to funguje, když tam nejsou rodiče a bylo mi fakt líto všech těch dětí, které tam bez rodičů hodně trpěly a vím, že tohle pro svou dceru nechci…kdybych to osobně nezažila, asi bych taky uvažovala jinak… ale to, jak to mají ostatní, mi určitě hodnotit nepřísluší…takže jen zopakuji již vyřčené - vše je o prioritách, a když to jinak nejde, tak to prostě nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4461
7.9.19 19:53
@Beckyttine5 píše:
Promiň, ale nemáš pravdu… na zkrácený úvazek máš nárok, a o tom, kdy se vracíš z rodičovské dovolené si rozhoduješ ty, a ne zaměstnavatel… taky učím a náš ředitel si je toho dobře vědom, že když si řeknu, že se vrátím v listopadu, tak se vrátím v listopadu a on mi to muí umožnit… to, že bych šla přesně na začátku pololetí je jen moje dobrá vůle, nikoliv povinnost… život je o prioritách… pro někoho to je práce a finance, pro někoho jeho dítě

Tak ono ne každý ředitel je ochoten prekopat komplet celý rozvrh ve čtvrtletí na skole, kde je 60 učitelů a 900 žáků kvůli jedné učitelce, co chce adaptovat dítě ve školce. I pro mě jsou moje dečka vším, ale poštvat si proti sobě vedení a půl učitelského sboru… :nevim: nás v průběhu roku prostě nikdo po RD nenastupuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4461
7.9.19 19:55

@kkkellis Nic si z toho nedělej. Je hrozně jednoduché soudit lidi a dělat závěry. Zvláště na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.9.19 20:03

Asi vydržet, ono se asi nic jiného poradit nedá, ale třeba taky znám jednu maminku, co takto toto řeší a to má starší dítě už, ale tam to bylo tak, že děti nidky byly bez ní.. Všichni ji to říkali, že je,, blbá" že se jí to vymstí, protože děti neezdí ani k babičce na noc, ani manžel nidky je neměl přes noc a nebo celý den sám.. Ale tam to je už o jiném věku tam ma holka ke 4 roku a i přesto je to velký problém.
Asi bylo potřeba trochu toto trénovat, i to, aby bylo dítě zvyklé b ýt nějaký čas bez mámy, a někdy ani toto nepomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
8.9.19 23:03
@kvaček píše:
Asi vydržet, ono se asi nic jiného poradit nedá, ale třeba taky znám jednu maminku, co takto toto řeší a to má starší dítě už, ale tam to bylo tak, že děti nidky byly bez ní.. Všichni ji to říkali, že je,, blbá" že se jí to vymstí, protože děti neezdí ani k babičce na noc, ani manžel nidky je neměl přes noc a nebo celý den sám.. Ale tam to je už o jiném věku tam ma holka ke 4 roku a i přesto je to velký problém.
Asi bylo potřeba trochu toto trénovat, i to, aby bylo dítě zvyklé b ýt nějaký čas bez mámy, a někdy ani toto nepomůže

Syn 3,5 roku teď nastoupil do školky a je to děs, od druhého dne scény, že už tam nechce. Chodí jen dopoledne a v pátek ho nemusím dávat, mám zkrácený úvazek. Byl zvyklý na hlídání babičkou, spaní s babičkou, tetou i tátou není problém, chodili jsme na RD na plavání, do MC na cvičení, na kolektiv dětí je zvyklý a rád si s dětmi hraje, přesto je to teď peklo. Celý den probrečel a večer nechtěl jít spát, protože si spočítal, že jde zítra do školky. Když se ho ptám, proč tam nechce, tak řekne, že tam nechce být sám, že se tam sám bojí.
Ono nestačí zvyknou si být bez mámy, protože pořád je s lidmi, které zná, teď ho nechám s úplně cizími lidmi v cizím domě a jdu pryč, a i když mu neustále opakuji, že pro něj po obědě přijdu, tak to prostě nestačí. Adaptace styl rodič je první dny s dítětem ve školce jen na pár hodin, to u nás ve školce nefrčí, podle učitelek ho mám nechávat rovnou na celý den hned od začátku, na což jsem nepřistoupila a chodí hned po obědě. Pokud bude ranní divadlo pokračovat i tento týden, v pátek ho zase nechám doma. Snad se to brzy zlepší, nechci dělat závěry že čtyř dnů, ale je to tedy peklo a jsem ráda, že ho tam nemusím dávat na celé dny hned od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin