Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky a všichni zkušenější rodičové, máme problém…můj syn nechce do školky. Chodí jen na dva dny v týdnu, jsou mu tři a čtvrt roku. První dny se mu tam líbilo…pak trochu protestoval, ale dobrý…třetí týden už dělal scény a i brečel…pak byl týden nemocný…a dnešní loučení už se podobalo hysterickému záchvatu, kdy jsem opravdu nevěřila vlastním očím, že je to moje dítě, většinou je docela klidný, má rád děti, umí si i hrát sám…nemá problém s dělením se…ale tohle asi problém bude. Máte někdo zkušenosti? Ve školce by být „nemusel“, jsem na mateřské, ale věřila jsem, že se mu tam bude líbit a bude ho to tam bavit. Zatím to vypadá, že se jen vzájemně týráme. Tak bych jen chtěla vědět, jak jste to měli vy…díky!
@Simca007 stejně
A to první půlrok hrozny a další půlrok v nejmenším oddělení s pláčem vždycky
Kdybych tenkrát mela možnost tak chodí jen do oběda treba ale neslo to
Dneska uz je předškolák a v pohodě
@Simca007
Mojo bylo prvni tyden uplne v pohode, v druhem taktez rano hysterak…pak ale behem dne pohoda klidek, vitalo me vesele dite.
Tak jsme si jen povidali, ze smutno byva, ale ze to bude lepsi, ze maminka prijde po obede… motivace vetsim darkem, ktery dostane, az bude rano vzdy bez place, ze par slzicek v satne ano, ale jecet ne… uklidnilo se to nastesti velmi rychle… pak uz v pohode.
Já jsem v tomhle asi jiná, ale když bych viděla, že není nezbytně nutný, aby tam byl ( jsi doma ) a trápí se tam, tak bych ho tam nedávala.
Záleží jak se chová pak. Já chodím běhat a malá teď měla období, kdy na mě visela a hystericky ječela maminko, ty se mi nevrátíš ale jen co jsem zabouchla, tak se hodila do klidu. Pokud je to tak, vodila bych ho dál, pokud by ho to fakt traumatizovalo a chodit tam nemusí tak bych ho nechala doma. Třeba si za pár měsíců sám řekne, že chodit chce.
Ja sice dceru školkoveho věku nemám ale napadlo me co zkusit jen do oběda nebo jen některý dny? Aby věděl ze se nic neděje. Asi je to pro něj moc velký šok ![]()
A jak se chová, když už tam nejsi/když vyzvedáváš? To je podle me dulezite kriterium.
Zakladatelko, pokud nemusíš, do školky ho nedávej. Zkus to třeba za pár týdnů zase odznova. Já teď řeším stejný problém. Dcera si teď „zvyká“ dvě dopoledne v týdnu, ale od listopadu už jdu do práce. Sice mám zkrácený úvazek, ale celé dva dny a jedno dopoledne tam bude muset být. Kdybych byla doma s mladším dítětem, tak bych to odložila, protože ráno taky pláče. Ale to bohužel nejde. Ty tu možnost máš, tak bych jí být tebou využila.
Je vetřelcem v zajeté partě, to děti co chodí do školky „jen někdy“ bývají. Ve školce kam chodily moje dcery se přijímalo jen na celodenní a celoměsíční docházku, byly samo matky co potřebovaly „dítě otužit a postupně zvyknout“ nějakým tím poo a „jen v liché dny“ (nebo když neměly jiný program), tak tam děti vodily jak do Sokola a dlouho se divily, že se děti nezapojí a i přes vysvětlování učitelek trvaly na záměně příčiny a důsledku tohoto problémového stavu. Ty co si daly říct a začaly praktikovat denní docházku zjistily, že to najednou jde bez pláče a vztekání.
A když odejdeš, uklidní se, nebo pořád brečí? Jestli si pak v pohodě hraje, tak bych vydržela, asi se jen musí popasovat s tím ranním loučením. Jestli je smutný celou dobu ve školce, asi bych ho nechala ještě nějaký čas doma
Ahoj, doporučuju zkusit různou motivaci: třeba každý den dostane samolepku do sešitku nebo ho vyzvedneš s autíčkem, ve kterém bude bonbonek, apod. Pak třeba za ty samolepky může dostat větší dárek. Také je dobré dát mu s sebou oblíbeného plyšáčka. Ideální je zpočátku vyzvedávat po obědě. Tak hodně zdaru! ![]()
Ahoj,
připojuji se, také bych ho tam nedávala. Počkala bych ještě rok.
m.
@zupe píše:
A jak se chová, když už tam nejsi/když vyzvedáváš? To je podle me dulezite kriterium.
Přesně tak. Můj malý šel do školky v necelých 3 letech. Podobný scénář. Zezačátku v pohodě, ale po pár dnech nemoc a potom tóčo. Měl období, kdy to bylo zlé a období, kdy to bylo lepší nebo skoro dobré. To se točilo dokola 2 roky.
Ale co bylo důležité, odpoledne NECHTĚL dost často odtamtud a učitelky říkaly, že ve školce je úplně v poho. Nevěřily, jak ráno a po cestě vyvádí, až nastalo období, že ho párkrát musely ze mě strhnout a zamknout. Přitom odpoledne zas odmítal odejít. ![]()
Jinak co nám doporučovali a já jsem si ověřila, že to tak je: Děti si mnohem líp zvykají, když chodí 5 dní v týdnu. Dítě chodilo do soukromé, měla jsem ho (bohužel to byla chyba) přihlášeného 3× týdně a první měsíc nás nechali chodit ZDARMA i ty 2 zbývající dny, protože je to lepší pro adaptaci.
Také bych zezačátku nedávala na spaní, pokud by mu přesně nevyhovoval čas.
Nedávej ho tam, když nechce. i kdyby se uklidnil hned jak zabouchneš dveře, tak ten ranní výstup je pro něj dle mě dost šílený stres..proč ho tomu vystavovat zbytečně, když to není nutné ![]()