Děti a komunikace s cizími

202
29.9.14 08:28

Děti a komunikace s cizími

Dobrý den, chtěla bych se zeptat : mám 4letou holčičku, kterou učím, aby se s cizími lidmi nebavila. Teď jsem byla s babičkou na kolotočích, kde jsou stánky..já poodešla a malá zůstala s babičkou…no a vidím jak malá nese pánovi, který čapěl a smál se na ni, tak mu nesla peníze a dala mu je do ruky. Jinak s ním nekomunikovala. Viděla jsem na ni viděšený výraz a taky jsem přiběhla poodešli a já babi vysvětlila, že si toto nepřeji. Poodešli jsme na dětský vláček a tam jí babi zase strčila peníze, ať si to jde zaplatit tak to jsem už na ni vyjela, že takhle ne.. Ona tvrdí, že to přeháním..já si myslím, že ne. Bojím se..tady kousek od nás cca 5km už jezdilo bílé auto a lákalo děti :,(. Na druhou stranu vím, že bude se muset naučit platit v obchodě, ale myslím, že je na to dost času..co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3819
29.9.14 08:37

Tak ve ctyrech - ja teda uz ve trech - syna v obchode ci na houpackach platit nechavam. Mam spis opacny problem, syn je stydlin a nechce pozdravit ani souseda :-) Jinak und obecne uz ted vysvetluju, ze s cizimi nesmi nikam chodit a nebo je nechat, aby se ho dotykali apod. Najit hranici mezi bezpecim a normalni socialni komunikaci je dneska proste tezke…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
29.9.14 08:38

Já mám dvě dcery a myslím, že to malinko přeháníš. Já holky učím ať se normálně baví, ale nesmí s nikým nikam chodit. Starší si chodí za mého pozorování platit zmrzku apod. cca od těch 4 let. Musí se učit i samostatnosti. Já vím, že se pořád píše o různých deviantech, ale zase ty děti nemůžeme vychovávat k naprosté nedůvěře vůči celému okolí. To pak budou strašně ustrašené celý život…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
29.9.14 08:42

Také mám čtyřletou. Je jasné, že se děti nemají bavit s cizími lidmi, ale myslím si, že to jestli bude umět komunikovat s dospělými, neovlivní když jí někdo bude chtít strčit do auta. Stejně děti chodí samy až tak v devíti a to už by si něco zaplatit třeba v obchodě umět měly. Moje dcera si nic teda zatím neplatí, ale třeba v restauraci už si objedná co chce k pití a tak. Kdybych byla na tvém místě, tak by mi to, že jde dcera pod dozorem zaplatit kolotoč nevadilo, jen pokud to opravdu vadí dceři bavit se s lidmi, tak bych jí do toho rozhodě nenutila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
29.9.14 08:45

Tak tohle bych opravdu neřešila, to mi přijde přehnané. Tím, že si bude umět něco malého pod dohledem zaplatit, přece neznamená, že pak vleze k někomu cizímu do auta. Nevidím v tom spojitost, nemůžeš ji úplně odříznout od cizích lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
29.9.14 08:46
@Liz píše:
Také mám čtyřletou. Je jasné, že se děti nemají bavit s cizími lidmi, ale myslím si, že to jestli bude umět komunikovat s dospělými, neovlivní když jí někdo bude chtít strčit do auta. Stejně děti chodí samy až tak v devíti a to už by si něco zaplatit třeba v obchodě umět měly. Moje dcera si nic teda zatím neplatí, ale třeba v restauraci už si objedná co chce k pití a tak. Kdybych byla na tvém místě, tak by mi to, že jde dcera pod dozorem zaplatit kolotoč nevadilo, jen pokud to opravdu vadí dceři bavit se s lidmi, tak bych jí do toho rozhodě nenutila.

Vůbec jí to nebylo příjemné, viděla jsem jak byla vyděšená a bála se. Nechci nutit…chci aby byla sama připravená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
29.9.14 08:47

@MonaM1 přeháníš :nevim: byla pod dozorem, ne? mám skorto 4letou, v obchodě i u kolotočů si platí sama. pokud jdeme na kafe, umí si i sama objednat :nevim: musí se naučit troše samostatnosti. jinak samozřejmě vysvětluju, že s cizíma nemá nikam chodit ani mluvit, nenechat na sebe sahat a nelézt do cizích aut :nevim: ale v komunikaci s lidma jí nebráním, je-lim pod mým dozorem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
29.9.14 08:48

@MonaM1 tak to jo, když to vadí holčičce, tak bych babičce řekla ať jí tam neposílá, že se bojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
29.9.14 08:48
@MonaM1 píše:
Vůbec jí to nebylo příjemné, viděla jsem jak byla vyděšená a bála se. Nechci nutit…chci aby byla sama připravená

pokud je vyděšená, ta nenutit… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
29.9.14 08:49
@SussieS píše:
Tak tohle bych opravdu neřešila, to mi přijde přehnané. Tím, že si bude umět něco malého pod dohledem zaplatit, přece neznamená, že pak vleze k někomu cizímu do auta. Nevidím v tom spojitost, nemůžeš ji úplně odříznout od cizích lidí.

Vím, mám strach :,(. Děkuji za upřímnost, jsem ráda že tento web existuje, protože víc názorů je vžycky lepší než mít jen ten svůj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
29.9.14 08:53

@MonaM1 Teď to neber zle, opravdu nechci být urýpaná, ale není tvoje dcerka vyděšená právě proto, že jí říkáš aby se z cizími nebavila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
29.9.14 08:54
@MonaM1 píše:
Vím, mám strach :,(. Děkuji za upřímnost, jsem ráda že tento web existuje, protože víc názorů je vžycky lepší než mít jen ten svůj

Pokud by se tomu vyloženě bránila, samozřejmě bych ji nenutila, na to je ještě malá. Ale pokud půjde, byť třeba i trochu bázlivěji, nechala bych ji, ať si to čas od času vyzkouší. Naučí se to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
29.9.14 08:55

Vyděšený výraz měla, protože jsi jí to takhle naučila a totálně si jí „vyblbla“. Malá si běžně chodí objednávat a odevzdávat dopité skleničky, platí si kolotoče. Jsou jí tři, je na sebe vždycky hrozně pyšná. Jediný co jí učím, je, že se musí dovolit, zase nechci aby vlítla do cizí hospody a něco si naporoučela. Většinou je to tak, že jsem nedaleko a kývu na obsluhu, že je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
29.9.14 08:55

Nenutila bych ji v vůbec, pokud vidím, že je vystrašená a nechce se jí do toho. Ale ne z důvodu, že se nesmí bavit s cizími lidmi, ale proto, že na to ještě není zralá a děsí ji to. Na takové věci má ještě dost času, postupně se otrká…

Na druhou stranu bych ji neučila nebavit se vůbec s cizími lidmi, chce to najít nějaký kompromis jak nevychovat z dítěte ustrašeného neurotika, na kterého promluví cizí babička a ono se sesype, protože přece všude číhá nebezpečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3423
29.9.14 08:57

Nepěstuj v ní fobii… Jasně, když nechce, tak nenutit, ale jinak přece by měla v budoucnu komunikovat i s lidmi, co nezná… Stejně v tomhle věku ještě nikde nebude sama, tak ji zatím ani strašit nemusíš. Jak vidíš, tak děcka tu ostražitost mají v sobě většinou přirozeně, ale bacha na to právě, aby to neměla převzaté jen od Tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí