Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer, prosím o pomoc… Ve školce jsem dostala papíry na úlevu na daně a mě teď zajímá.. Pokud je tam částka třeba 5 000kč, tak mi vrátí na daních celou tu částku nebo se z toho ještě něco odečte (zdaní)? A když jsme s tatínkem dětí od sebe a mám děti v péči já, může si tu slevu uplatnit on nebo nesmí? Děkuji
Ta částka se odečítá od základu daně, takže ji nedostaneš zpátky celou, vychází to myslím na 1/3 částky. A uplatnění je myslím na dohodě, kdo si to dá do přiznání. Když budeš mít potvrzení ze školky ty, tak ty.
@ProfZav píše:Školkovne se vrací celé, pokud je tedy dostatečně odvedeno na daních.
Ta částka se odečítá od základu daně, takže ji nedostaneš zpátky celou, vychází to myslím na 1/3 částky. A uplatnění je myslím na dohodě, kdo si to dá do přiznání. Když budeš mít potvrzení ze školky ty, tak ty.
Školkovné se neodečítá od základu daně, ale je to sleva na dani. Takže pokud jsi zaměstnaná a bylo dostatečně odvedeno na dani, vrátí ji celou. Uplatnit škokovné může ten, kdo sdílí s dítětem společnou domácnost. Takže ty. Tatínek nemůže.
@Muffina píše:
@ProfZav Proč odpovídáte, když o tématu plácáte nesmysly❓
Prosím?
https://vimjakna.cz/dane/skolkovne/
Třeba tady je to přesně jak píšu já.
@Cenarius píše:
Prosím? Třeba tady je to přesně jak píšu já.
Přečti si zákon, pochop ho a pak odpovídej. Neodkazuj se na netové informace.
@Cenarius píše:
@ProfZav skolkovne je celá částka. @Labuť19 je to na domluvě, může klidně on
Není to na žádné domluvě, podminkou je společná domácnost. Jak správně píše Hanula
@Muffina píše:
Přečti si zákon, pochop ho a pak odpovídej. Neodkazuj se na netové informace.
Ok ok. Už jsem se podíval i do zákona
§ 35bbSleva za umístění dítěte
(1) Výše slevy za umístění dítěte odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v daném zdaňovacím období v předškolním zařízení, pokud jím nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24.
(2) Slevu na dani lze uplatnit pouze, žije-li vyživované dítě s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti
@ProfZav treba me nekdo napise. Dostala jsem prave papir na odecet dane skolkovneho 5000,– a doted mi nic na ucet nedoslo, je to teda 1/3 z tech 5tis? Ucetni me psal, ze zac. cervna to bude, je 19. a nic. Nevi nekdo, jak to je?
dekuju moc!
Žádala jsi o roční zúčtování nebo podávala sis daňové přiznání? Bylo v roce 2023 dost odvedeno na dani, aby vyšla nějaká částka k vrácení?
@Hanula1212 davala jsem ten papir v praci, dal jsem to neresila
![]()
Jen jsi dala papír? Musíš si i požádat o zúčtování, nejen odevzdat papír. Přeplatek z ročního zúčtování se vrací nejpozději v březnové výplatě. Zajdi za mzdovkou.