Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zajímal by mě váš názor na skořici v těhu. Jsem 23tt a pravé cejlonské skořice (ne těch šmejdů ze supermarketu, co vlastně není ani skořice a spíš tělu škodí - jinými slovy: běžně dostupná cassia je silnější a může mít nepříznivé účinky na játra) se můžu užrat. Hlavně s jogurtem, jablíčkem a celozrnnými palačinkami nebo kaší každé ráno a rozhodně s ní nešetřím. ![]()
Ale na internetu panuje hysterie, že skořice je veliké NE-E. Že může dojít k předčasnému porodu. Někde uváděli, že by to muselo být ale tak min 150 g cassia skořice.
Ani nevím, čím bych skořici nahradila
Snažím se jíst zdravě a hlídám si cukry, protože do 20tt jsem žrala sladké jak urvaná, až udělala doktorka „ty ty ty“ a „bu bu bu“ a skořice je pro mě útěcha nahrazující sladké.
Trochu se bojím, že kdybych zadala místo skořice cokoliv jiného, vyběhlo by na mě to samé… Moc to řeším? Vím, jsem potvora nenechavá. Ale prostě… první těhu, no. Nerada bych něco posr… ![]()
Příspěvek upraven 13.02.22 v 11:47
Hmm… já jsem se skořicí též nešetřila (každé ráno do kaše) a rodila jsem dva týdny po termínu vyvolávaně - tolik k předčasnému porodu. S pamětí a adhd teda uvidíme
Nedělala bych si s tím hlavu, pokud toho denně nesníš celej hrnek.
@PaniLiskova píše:
Hmm… já jsem se skořicí též nešetřila (každé ráno do kaše) a rodila jsem dva týdny po termínu vyvolávaně - tolik k předčasnému porodu. S pamětí a adhd teda uvidímeNedělala bych si s tím hlavu, pokud toho denně nesníš celej hrnek.
Děkuji. Nakonec jsem ty studie, co tam byly zmíněné v textu stáhla, protože jsem blbeček a spletla jsem si skořici s jiným kořením
Nicméně stále předčasný porod platí.
A jejda. Já skořici jedla a až teď na základě Tvého příspěvku jsem se dozvěděla, že může vyvolat děložní stahy, když jsem si to extra vyhledala.
No já teda porodila den po ukončení 34. týdnu, ale důvodem byl odtok plodové vody, ty děložní stahy se právě ne a ne dostavit, voda odtekla v úterý a rodila jsem v pátek, takže skořice za to asi nemohla.
Jinak tě zcela chápu, skořici též miluju.
1. cassia není šmejd a neškodí. Jen je to prostě trošku jiné koření.
2. na intenretu je hysterie obecně -a ty k ní v tuhle chvíli přispíváš démonizování cassie.
Kdyby jaksi koření ubližovalo v těhotenství tak, jak se píše na internetu, tak už indie dávno vymřela.
Takže venku je hezky, vypni internety a běž dělat něco, při čem načerpáš vitamín D. Prospěje to tobě i plodu.
Skořici ničím nenahrazuj, je to zcela zbytečná činnost, kterým jen živíš svou úzkost a tím ji jin posiluješ. Teď tě nutí zrušit skořici, přístě to bude co, co ti sebere?
Namísto internetových diskuzí plných nezvldántué úzkosti a obskruní snahy o získání kontroly tím, že člověk bude zakazaovat běžné věci si pořidť tuhle knihu a uč se se svou úzkostí pracovat.
Když ti nebude stačit kniha, najdi si co nejdříve psychoterapeuta*ku. Dost ti to usnadní šesti nedělí.
https://www.grada.cz/…enstvi-8576/
A chutě na sladké řeš ideálěn ovocem a tedy hlavně tím, že budeš jíst vyváženě, s dostatkem sacharidů a vlákniny, tuků a bílkovin, takže ti nebude lítat krevní cukr a budeš mít dostatek energie.
Návaly chuti na sladké znamenají to, že máš nedostatek energie, nejspíš proto že špatně/málo jíš.
A mimo jiné taková chronická mírná podvýživa vede k tomu, že se ti zvyšují hladiny stresových hormonů v krvi, které nejen že vyvolávají chuť na sladké, ale taky zvyšují co? Hladinu úzkosti, takže se pak zasekáš na tom, že googlíš nesmyslné kecy o skořici a ještě o tom píšeš na emimino.
Takže - jez víc a uč se zvládat svou úzkost.
Tak ja jim cely zivot blbou skořice a dozvím se to az tady ![]()
Jdu na slunicko
Jj. Máte pravdu. Jenom jsem chtěla znát názory.
@Enitka ani mně se nechce věřit, že takový proces by byl následek skořice. To spíš ty stahy.
@Ou ja ale nemám úzkosti
Prošla jsem si jimi a troufám si říct, že znám sama sebe celkem dobře, abych to rozpoznala. Mimochodem na ovoce si praveze mám dávat pozor. A koření celkově z klasických řetězců nevěřím. Proto píšu šmejd. Cassiu nedemonizuji, jenom poukazuji na možná rizika naduzivani (což byl skoro můj případ i dřív) a abych sdělila, že jim tu méně intenzivní. Jídelníček jsem už upravila a ano, měla jsem co dělat, abych to všechno snědla
protože jsem nahrazovala normální jídlo sladkým. To mi ještě zůstalo z prvního trimestru, kdy mi bylo pořád špatně a jediné, po čem ne, byl cukr.
@Bjarkana zkus někdy míň číst ty internety, neřešit tolik ty cizí názory a zaměř se na používání vlastní hlavya využívání vlastního myšlení. Je to fajn, uvidíš ![]()