Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje děti chtěly být u babiček až tak v 5 letech, stejně tak školka…nenutila jsem je, dodnes jsou nejraději doma. Každé dítě je jiné.
Zakladatelko píšeš, že je složitější povaha. Tak to bude tím. Mám 4 vnoučata 2 nejstarší jsem hlídala od roku i pŕes noc. Nejmladší si u nás od roku zvykala po hodinách. Od 2 let už unás vydržela od neděle do čtvrtka. A pak mán 3,5 letou. Se složitou povahou. Prvně u nás vydrźela na pár hodin ve 2 3/4 a po 3. narozeninách už vydrží i přes noc, ale musí být nálada a mít tam starśí sestřičku. A to je všechny vidím jednou týdně, takže jsou na nás zvyklé.
Pokud ho budete nutit násilím, tak to můźe být ještě horší. Jinak ta 3,5 letá teď nastoupila do školky a překvapivě se jí rám líbí a chodí tam ráda.
Půjdu proti proudu, ale téměř tříleté dítě bych k tomu, aby zvládalo trávit čas s (milými a vstřícnými) prarodiči, nutila. To, že chce být dítě se mnou naprosto nepřetržitě, už pro mě v tomhle věku není argument, aby tomu tak i bylo. Syn okolo dvou let věku byl na mě extrémně závislý. Polehoučku, ale důsledně jsem ho navykala, že to tak není možné. Dnes je mu necelých pět a u prarodičů vydrží naprosto v pohodě několik dní v kuse.
@Bára217 píše: Více
Tvůj syn reaguje odpovídajícím způsobem s ohledem na svůj věk. Není na to zralý. Nelámala bych to přes koleno.
@Weia píše: Více
A jaký s tebou má vztah? Příliš brzké odpoutávání nepřináší do budoucna nic pozitivního.
@Kipa22 píše: Více
Jako „odpoutaného“ bych ho úplně nenazvala
Pořád je na mě hodně navázaný.
No téměř tříleté dítě bych prostě uz u babičky nechávala-určitě neni důvod na noc pokud fakt nechce to bych zkusila parkrat a pokud se to nezlomi nelamala bych to. Ja mam treba dceru rok a pul a babicka ji hlida pres noc uz od par měsíců a to ji vidi jednou za 14 dni nekdy i 3 tydny. Ale ja pravda ze moje mama je prostě takovy ten emparicky tip takze ji deti miluji. Ale hlida ji výhradně jen u nas doma ve svem prostředí - ted chceme zvykat v zimě i u nich aspon na hodinku na 2 postupně jak to půjde. A to uz ji babička naposledy hlidala i s dedou 2 noci a za celou dobu si vubec nevzpomněla ze ma nejake rodiče 🤣. Kazde dite je jine a je nutne zvykat postupně a pomalu.
@Kipa22 píše: Více
Jaké odpoutávání? To že dítě o prázdninách spí týden u babičky neznamená, že si kazí vztah s rodiči proboha
Pořád je s rodiči většinu času, a budovat si vztahy i s ostatními je naprosto normální.
@johanka.1987 píše: Více
Přečti si vývojovou psychologii. Malé dítě není zmenšenina dospělého, vnímá jinak.