Skoro tříletý nemluví

191
16.1.12 23:23

Skoro tříletý nemluví

Dobrý den. Můj syn bude mít v dubnu tři roky. Umí říct mama, baba, tata, tete (teta), ně (strejda), ham, haf, bá (bác), ne, není, a možná tři další výrazy. Tohle se naučil připližně mezi rokem a rokem a půl a od té doby jako by utlo a nic nového neumí. Na všechno si vytvořil svoje znaky. fouká vítr- foukne na mě, má znaky na jogurt, ukáže mi ať mu rozkrojím a namažu rohlík, ukázat nějak umí skoro všechno ale slova se prostě neučí. Komentuju všechno co dělám, čtu mu, snažím se ho ptát na různé věci, ale zase ne od rána do večera aby z toho nebyl mrzutý a nic. Nemáte některá zkušenost s tak starým nemluvným dítkem? Předem děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
16.1.12 23:28

To znakování je zvláštní, nemůže mít nějakou poruchu sluchu? Nebo naopak problém s mluvením, třeba krátkou uzdičku v puse? Pokud by dr vyloučila problém se sluchem a mluvidly, tak bych na znakování nereagovala a udělala jen to, o co si řekne. Bude se vztekat, hodně, bude naštvaný, ale po nějaké době pochopí, že jinak to nejde.
A jak často se vyskytuje s jinými dětmi, chodíte někam do herny, do školičky? Syn byl též nemluva, je stejně starý, v září ještě ani nespojoval slova. Pak začal chodit na dopoledne do skoukromé školky a sice teda mluví hodně hajdalácky, ale mluvit začal, už spojuje slova, umí vytvořit otázku, větu o více slovech, teda pořád to nejsou žádné romány, ale očividně mu pomohlo, že se ocitnul bez mámy v prostředí, kde zkrátka buď se domluví nebo nebude nic podle něj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
16.1.12 23:29

A rozvíjí se jinak? Myslím, jestli montuje, běhá, skládá kostky, kreslí apod. Třeba prostě na to mluvení dojde později, až zvládne ty pro něj důležitější věci. Mám synovce, který začal mluvit ve 4 letech. Dneska (5 let) už mluví normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1027
16.1.12 23:29

kamarádky dcera začala mluvit až po třetím roce a to ze dne na den,když z ní pak vypadlo souvětí tak jsme koukali jak hrom,hodně jí pomohla školka,jo a uměla toho ještě mín než tvůj syn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
661
16.1.12 23:33

Ahojky.
Mám Kluka 3 roky a měsíc a taky mluví to co ten tvůj.Doktorka nás poslala s opožděným PMR k psych.Myslím si, že náš malý bude mít nějakej druh autismu.Né jenom protože nemluví.Je toho daleko víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
16.1.12 23:33

To že si znakování nebudu všímat už jsme zkoušeli ale žádný pokrok to nepřineslo. Vyšetření sluchu dopadlo dobře a uzdička je taky v pořádku. S jinými dětmi v kontaktu si myslím, že je. Mám spoustu kamarádek, které mají nejedno dítě a chodíme s nimi společně ven, ty děti na něj mluví když si s ním hrajou a sem tam ho dávám do dětského koutku v Tescu. Jinak se vyvijí normálně. Všemu rozumí, s čůráním mimo plenku taky problémy neměl. Jen to mluvení. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.1.12 23:34

Já bych to úplně neodmávala s tím, že spousta dětí začne mluvit až po 3letech, může to být jen nějaká jeho pohodlnost, ale to znakování mi přijde jako hodně zvláštní věc.

Zkoušíš, aby po tobě opakoval? Rozumí jinak, když na něj mluvíš (třeba když mu řekneš, aby něco řekl, podal, zavřel…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.1.12 23:36

Tak to je fajn, že sluch i pusa jsou v pohodě. Já bych se popravdě na znakování vyprdla úplně, zkrátka ne to jen na čas zkusit, ale úplně vypustit, je hezké, že se takto domluvíte, ale věčně to takto nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
16.1.12 23:38

Rozumí normálně, udělá co řeknu, donese, uklidí, pomáhá mi když peru nebo vařím, když jdeme ven, tak se podívá po bytě jestli jsme někde nezapoměli zhasnout. Když to řeknu blbě, tak blbec není, to jde vidět, jen ty slovíčka mu nejdou. :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
16.1.12 23:40

V dubnu mi paní doktorka slíbila že nám napíše žádanku na logopedii, tak snad tam mi řeknou v čem to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
16.1.12 23:42
petulka500 píše:
To že si znakování nebudu všímat už jsme zkoušeli ale žádný pokrok to nepřineslo. Vyšetření sluchu dopadlo dobře a uzdička je taky v pořádku. S jinými dětmi v kontaktu si myslím, že je. Mám spoustu kamarádek, které mají nejedno dítě a chodíme s nimi společně ven, ty děti na něj mluví když si s ním hrajou a sem tam ho dávám do dětského koutku v Tescu. Jinak se vyvijí normálně. Všemu rozumí, s čůráním mimo plenku taky problémy neměl. Jen to mluvení. :-(
Neboj! On se ještě rozmluví, třeba se mu jen nechce mluvit, a potom najednou začne všechno chrlit..Některé děti to prostě tak dělají. Určitě zajdi k dětské doktorce, za to nic nedáš a řekmi ji o tom. Pošle vás max. na logopedii a psychologii, aby se vyloučila psychická porucha či autismus, jak tady už padlo. Ale věřím, že to budete mít dobré a kluk jen má období, kdy nechce mluvit. Držím palce , ať to máte v pořádku :kytka: ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
16.1.12 23:42

A nemáte doma nějaké progblémy? Dcerka známých nemluvila, protože se rozváděli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
16.1.12 23:47

O problémech nevím. Pravého tatínka sice nemáme, ale to jsme neměli už když se Matyáš narodil, takže se nic nezměnilo v jeho životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6378
16.1.12 23:47

Ahoj,
my jsme na tom úplně stejně-hlavně to znakování.
Malá má 25měsíců,umí asi 15slov a spojí tak mama ham,tata brmbrm a tak.
Ale ukázat si umí taky všechno.
Rozumí všemu,nedělej to,přines,běž a dones… všemu rozumí-někdy až moc,ale nemluví.
Taky hodně čtu-už přesně ví jak které pohádky jsou a co následuje na další stránce(ukáže to),ví kdy jsem dočetla stránku a sama ji otočí :nevim:

Dr na to neříkala nic a prý se uvidí na 3leté prohlídce.

Náš problém ale je,že do kolektivu moc nechodíme.Dřív jsme nemohly ze zdrav.důvodů a ted se malá dětí „bojí“ nechce si hrát,jen se dívá,ale když k ní něaké přijde bojí se.
Teď to moc nejde,ale jak bude venku zase hezky budem chodit na hřiště a oťukávat se dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
16.1.12 23:50

Jo mám to stejně. :D Malý má třeba jeden oblíbený díl mašinky tomáška a taky přesně ví co tam bude, taky vždycky ukáže. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí