Skyr pro kojence?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@ivašot. píše:
Nakonec toho návyku na flašku s mlékem, případně na prso se většina dětí postupem času taky zbaví.
- Citovat
- Upravit
@ivašot. píše:
Nakonec toho návyku na flašku s mlékem, případně na prso se většina dětí postupem času taky zbaví.
Jo, tuhle absurditu jsem čekala. Jestlipak to není o tom, že k tekuté stravě v kojeneckém věku tak nějak není alternativa, tuhou stravu dítě neumí zpracovat a ústy ji ani přijmout. Přijímání tekuté stravy je fáze fyziologického vývoje. Nedáš kojenci kus chleba, aby se najedlo. V době, kdy už oboje jde a dítě zvládá příkrmy, nevidím důvod ho učit k večeři na jogurt, když zvládne jiný typ tuhého příkrmu, který je vhodnou večeří, v adekvátní úpravě. Podávání příkrmů na rozdíl od kojení je už přípravou na dospělou formu stravování. Jak píšu výše, je to názor, ber nebo nech bejt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:Jo, tuhle absurditu jsem čekala. Jestlipak to není o tom, že k tekuté stravě v kojeneckém věku tak nějak není alternativa, tuhou stravu dítě neumí zpracovat a ústy ji ani přijmout. Přijímání tekuté stravy je fáze fyziologického vývoje. Nedáš kojenci kus chleba, aby se najedlo. V době, kdy už oboje jde a dítě zvládá příkrmy, nevidím důvod ho učit k večeři na jogurt, když zvládne jiný typ tuhého příkrmu, který je vhodnou večeří, v adekvátní úpravě. Podávání příkrmů na rozdíl od kojení je už přípravou na dospělou formu stravování. Jak píšu výše, je to názor, ber nebo nech bejt.
A v 9 měsících už dítě není kojenec?
od kdy? ![]()
- Citovat
- Upravit
@lucenka píše:
A do háje. Jak je možné, že dítě jsem nemusela odnaučovat od flaškya pevnou stravu snad může mít třeba na oběd nebo snídani
Já o voze, ty o koze. Přijímání tekuté stravy je fáze vývoje, kterou dítě přirozeně opouští, jakmile je na to zralé. Proto jsi nemusela odnaučovat. Jestli k večeři jogurt nebo masozeleninu je naproti tomu už výběr ze dvou variant stravy a budování nějakého stravovacího zvyku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:
Já o voze, ty o koze. Přijímání tekuté stravy je fáze vývoje, kterou dítě přirozeně opouští, jakmile je na to zralé. Proto jsi nemusela odnaučovat. Jestli k večeři jogurt nebo masozeleninu je naproti tomu už výběr ze dvou variant stravy a budování nějakého stravovacího zvyku.
Masozeleninu jsem na večeři nikdy nedávala. Doteď jsem žila v domnění, že to se dává na oběd ![]()
- Citovat
- Upravit
@lucenka píše:
A v 9 měsících už dítě není kojenec?od kdy?
Ach jo, lucenko.
Vycházím z toho, co jsem psala ve svém prvním příspěvku: s příkrmy bych rozhodně počkala aspoň do prvního roku života, protože ano, podle mě ke kojenci příkrmy nepatří a zralé na ně není. I když od striktního rozdělení na kojence do roka už se upouští právě proto, že matky nasazují příkrmy čím dál tím dříve. Taky zavádění příkrmu ještě není plnohodnotné jezení, že jo, primárně má dítě seznamovat s jídlem. Když už se do mě chceš strefovat, zkus to aspoň dělat nějak chytře a číst, co píšu.
Ale jinak si tady klidně notujte kolektivním překrucováním toho, co píšu, a dobrou chuť k večeři. Ty mi prostě ty neosolené těstoviny neodpustíš, co? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:Jo, tuhle absurditu jsem čekala. Jestlipak to není o tom, že k tekuté stravě v kojeneckém věku tak nějak není alternativa, tuhou stravu dítě neumí zpracovat a ústy ji ani přijmout. Přijímání tekuté stravy je fáze fyziologického vývoje. Nedáš kojenci kus chleba, aby se najedlo. V době, kdy už oboje jde a dítě zvládá příkrmy, nevidím důvod ho učit k večeři na jogurt, když zvládne jiný typ tuhého příkrmu, který je vhodnou večeří, v adekvátní úpravě. Podávání příkrmů na rozdíl od kojení je už přípravou na dospělou formu stravování. Jak píšu výše, je to názor, ber nebo nech bejt.
Uznávám, že můj příspěvek byl absurdní. Ale popravě malinko absurdní mi přijde, i strašit zakladatelku, že po 14 dnech večeření jogurtu, zadělává dítěti pomalu na celoživotní problémy se stravovacím návykem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:
Ach jo, lucenko.Vycházím z toho, co jsem psala ve svém prvním příspěvku: s příkrmy bych rozhodně počkala aspoň do prvního roku života, protože ano, podle mě ke kojenci příkrmy nepatří a zralé na ně není. I když od striktního rozdělení na kojence do roka už se upouští právě proto, že matky nasazují příkrmy čím dál tím dříve. Taky zavádění příkrmu ještě není plnohodnotné jezení, že jo, primárně má dítě seznamovat s jídlem. Když už se do mě chceš strefovat, zkus to aspoň dělat nějak chytře a číst, co píšu.
Ale jinak si tady klidně notujte kolektivním překrucováním toho, co píšu, a dobrou chuť k večeři. Ty mi prostě ty neosolené těstoviny neodpustíš, co?
Takže mají rodiče kojenci upírat pevnou stravu, když o ní projeví zájem?
a tedy moje dítě hned od začátku přikrmů plnohodnotně nahrazovalo jídlem kojení.
Jo a nejsem vztahovačná a ani si nevedu žádný seznam toho, o čem s kým kde diskutuju, takže ani netuším, že jsme spolu diskutovaly o těstovinách.
- Citovat
- Upravit
Ja bych taky rekla, ze uz by reagovala driv.., ale muzes treba zkusit chvili nemlecne kase, to by nejedla? Skyr bych ji ted urcite jeste nedavala, je tam malo tuku a hoodne bilkovin…jinak treba nase dcera do roka vecerela kase, dokud je chtela a kolikrat ma ted k veceri jogurt, protoze ho jindy pres den nechce a chce ho vecer, nekdy si da k tomu pecivo, nekdy ne, nekdy polivku, nekdy vajicko, nekdy nechce veceri vubec
nevidim v tom zadnou trgedii ani budouci navyky..ji se ty navyky na cokoli meni s kazdym mesicem..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak tu zaznelo, Skyr vhodny neni - hodne bilkovin. Na jogurtu nevidim nic spatneho. Uplne si nemyslim, ze by to bylo z toho, ale muzes zkusit nejake nemlecne vecere a uvidis, co to udela…pak treba zas zkusit a bud se to znovu ukaze nebo ne.
Ale ze s prikrmy pockat do 1. roku, to slysim taky poprvy teda…
Jinak dcera (je teda starsi) ma taky casto mlecnou veceri, proste to ma rada. Ja taky miluju mlicny a nevidim duvod ji to upirat, kdyz nema zadnej problem. Nekdy ma vajicko, nekdy zbytek od obeda, nekdy polivku od obeda, nekdy ma rohlik s necim, nekdy nechce nic (coz je vyjimecne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Laktózy bych se nebála, ta je i v mléce (i mateřském). Je kojený nebo má UM? Jestli má UM, pak asi nebude ani ABKM. Skyr není vhodný, má hodně bílkovin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Laktózy bych se nebála, ta je i v mléce (i mateřském). Je kojený nebo má UM? Jestli má UM, pak asi nebude ani ABKM. Skyr není vhodný, má hodně bílkovin.
A víš, že se ti může objevovat klidně později? Syn začal mít problémy až v 8 letech. Do té doby mohl laktózu úplně v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu píše:
A víš, že se ti může objevovat klidně později? Syn začal mít problémy až v 8 letech. Do té doby mohl laktózu úplně v pohodě.
Jasně, ale u miminka, které stále pije mléko je snad pravděpodobnost, že mu bude vadit laktóza poměrně nízká (zvláště po jogurtu, kde je laktózy méně než v mléce). S přibývajícím věkem se enzym laktáza u některých lidí přestává tvořit, tak je logické, že se nesnášenlivost laktózy rozvíjí později.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova Ano, to máš pravdu. Dle doktora z dětského Fastra se ten enzym začíná snižovat po půl roce věku dítěte. Takže pravděpodobnost je sice nízká, ale prostě tam je. Takže bych nad tím až tak jednoduše rukou nemávla. Ale to si musí zakladatelka rozhodnout sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A do háje. Jak je možné, že dítě jsem nemusela odnaučovat od flašky
a pevnou stravu snad může mít třeba na oběd nebo snídani