Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost s nějakými slabšími antidepresivy, která by neměla tolik nežádoucích účinků jako jiná a alespoň trochu by pomohla?
Dostala jsem se z chronické únavy, která následovala po roce nekvalitního spánku (prcek se často v noci budí) do úzkostné poruchy. Bojuji s tím už od dubna, je fakt, že od té doby jsem udělala kus práce, nemám už tak často hnusné stavy a už tak nějak normálně dokážu fungovat, ale je to prostě nepříjemné. Častá nervozita, neklid, mám nepříjemný tlak v uších a jsem pořád taková zatuhlá, neuvolněná. Chodím na masáže, fyzioterapii a mám online psychoterapii. Ze začátku jsem si myslela, že jsem nějak vážně nemocná, protože to přišlo jako blesk z čistého nebe. Paní doktorka měla podezření, že to bude psychické, a tak mi napsala slabší antidepresiva. Říkala, že první 3 týdny může dojít ke zhoršení, než si to sedne.. no ale po třetím prášku to byl fakt mazec, problémy byly najednou tak o 50% horší, chvíli jsem myslela, že snad začínám šílet. Prášky jsem vysadila a od té doby neměla odvahu si o nějaké říct…snažím se to řešit bez, někdy je úplně skvěle, někdy hůř, ale já bych prostě chtěla být zase pro děti ta pohodová máma, která nic neřeší, všechno udělá a je s ní sranda.
jinak deprese nemám vůbec, nebo jasně, že občas mi je do breku z toho, že chci být zase normální. Ale jinak to jsou vyloženě úzkosti..tak jsem se chtěla zeptat, protože někdo kdo to nezažil, to nepochopí, jak je to nepříjemné, ani doktoři..řeknou si že 3 týdny se dají vydržet, ale nedají, musím fungovat kvůli dětem..zda někdo neužíval slabší antidepresiva, u kterých by nedošlo ke zhoršení a co alespoň trochu pomohla zlepšit psychickou pohodu? Předem děkuji za odpovědi a přeji hodně sil všem, co mají jakékoliv trable. ![]()
Nevím, co myslíš „slabsimi.“ Běžně se jako šetrné antidepresiva předepisují SSRI.
@KarolinaUca myslím něco slabého, co mi nezmění normální chování, ale zároveň aspoň trochu zažene úzkosti. A zároveň něco, co budu moci bez problému za půl roku, za rok vysadit. Nechci vůbec antidepresiva odsuzovat, věřím že spoustě lidem zlepšila nebo i zachránila život, ale já mám k nim přirozený respekt a raději bych to pořád všechno zvládla sama. Zároveň ale je půl roku už dlouhá doba a chtěla bych už zase fungovat každý den normálně, jako předtím.
@Mimmie píše: Více
Ahoj, já nevím, kde se vzala teorie, že antidepresiva se dělí na slabá a silná. Antidepresiva se dělí podle mechanismu účinku, na jaké neurotransmitery působí… Nežádoucí účinky mají všechna a každý na ně reaguje jinak. Já brala 14 druhů antidepresiv a NÚ jsem měla asi jen po čtyřech z nich. Teď beru z AD Deprex a Valdoxan, po těchto dvou se u mě žádné NÚ nevyskytly, ale zas se může najít někdo jiným, komu nesednou. Třeba Valdoxan kamarádce hrozně zvýšil jaterní testy. Určitě se poraď s lékařem, stane se, že některá AD prostě nesednou a je potřeba zkusit jiná. Obecně se uvádí, že první týden až 14 dní může dojít ke zhoršení stavu, od 3. týden začínají zabírat, ale může to trvat taky až 2 měsíce. Ale někdy ani k tomu zhoršení dojít nemusí, chce to taky začínat na malé dávce, nevím, jestli ti AD psal praktik, nebo psychiatr. Někdy taky může být fajn chodit na terapii, ale nevím, jestli bys to s dětmi skloubila, terapie lze i online kdyžtak. Držím palce.
Začínala jsem na pidi dávce triticca, postupně pridavala (zacatek na spanek, ve vyssich davkach pusobi i protiuzkostne), pak se přidal brintellix a zacala jsem vysazovat triticco (spánek už byl srovnany) a po roce i brintellix.
Při nasazování jsem si měla vzít neurol, kdyby doslo ke zhorseni. Bylo mi blbě, ale zvládla jsem to. Ostatně při uzkostne poruse si stačí přečíst příbalový leták a máš všechny vedlejší účinky x 2:)
Moc děkuji za příspěvky..já to ještě zvážím a kdyžtak si o nějaké léky řeknu. Mám teď online terapii, právě kvůli dětem, ať nemusím nikam dojíždět.
To s těmi vedlejšími účinky je mi jasné, proto příbalové letáky raději nečtu, abych si to následně nenamluvila.
Ale vím, že zrovna u antidepresiv jsou hodně časté, proto z toho mám trochu respekt. A nejde o to, že by mě bolela hlava, nebo nevím co všechno, jediné čeho se bojím je, že to zhorší ty úzkosti.
Musíš ten první měsíc nějak přetrpět. Já sem třeba první týdny brání AD nebyla schopná vylézt z postele, bylo mi strašně špatně, nic nepozřu, nespim. O děti se musel postarat manžel, pak už je to jen lepší a lepší.
Ideálně začít brát po čvrtkách a po pár dnech přidat další čtvrtku.
Mě třeba tohle obvodní neřekla a já si dala napoprvé celý prášek, byl to můj vůbec nejhorší den v životě.
No tak já to asi raději budu nadále zkoušet cestou bez léků.
Je to sice už 6 měsíců, ale pořád to jde k lepšímu..jen když se stane nějaká nepříjemná událost, zase se to zhorší, ale asi se s tím budu muset naučit žít. Ze začátku jsem měla asi 3× panickou ataku a ty jsem nakonec sama dokázala zahnat, tak snad se poperu i s těmi blbými úzkostmi. Možná se to zlepší i tím, až jednou malý začne normálně spát, budí se i 12× za noc, tak to tomu všemu vůbec nepřidává. ![]()
A právě jsi mi tím příspěvkem připomněla, že první antidepresiva jsem dostala před 7 lety, měla jsem deprese z prodělaného potratu. Vzala jsem si jeden prášek a totálně mě to vyplo na 3 dny.
To bych si teď s dětmi nemohla dovolit..leda by fakt manžel zůstal doma a o děti se postaral, jak píšeš.. ale asi to nechci podstupovat, leda by se to tak zhoršilo, že už by nic jiného nezbývalo. Každopádně moc děkuji za zprávu a za zkušenost. ![]()
A to Triticco si brala rovnou celou tabletku? Moje máma ho dostala taky, ale začínala na třetině tabletky - má to tak i rýhy, aby se dala dělit. A postupně se dávka zvyšovala. Já sama jsem měla kdysi Cipralex a pokyny byly podobné - začít na 1/4 tablety, po několika dnech 1/2 a teprve s dalším odstupem celou. Zároveň se s antidepresivy tohoto typu, která mají pomalý nástup, docela často předepisuje Neurol pro rychlou úlevu, který se pak po 14 dnech vysazuje, protože je návykový. Tipla bych, že to byla moc velká dávka hned najednou a možná i zvolené AD, které Ti úplně nesedlo. Zkus to řešit s lékařem znovu a i se poradit ohledně toho přivykání.
Ty léky Ti psal psychiatr ne? Tak to s nim prober jaké možnosti by šly? Úzkosti jsou běh na dlouhou trať a někdy to v kombinaci s léky ( a tarapií) prostě nejde. A ano, někdy se musí hledat než nějaká A. D sednou. Jsme lidi, nejsme stroje. ![]()
Stejně jako to dávkování se musí vychytal. Znám člověka kde se to ladilo rok. To Tě nechci vyděsit, ale někdy to je delší cesta …