Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Rešíte nějak konzumaci cukru u cca 8 letech? nebo už vůbec? dáváte sladkosti? sladké pití atd? naše holky by furt ladovaly něco sladkého
kloudné jídlo do nich pomalu nedostanu ale když už tak maličké porce.Moc nejí jogurty, tvrdý sýr nechcou, nesnáší luštěniny. Mám narvanou lednici a starší řekne, že chce věku s máslem nebo suchou.Je hubená, ale energie dost. A sladké musím korigovat. Nejradsi by jedli furt palačinky, puding, krupici ![]()
Mám totéž v bleděmodrem, sladké koriguju, jinak bych se z nich zbláznila
Mám sedmiletého syna a nekoriguju. On pije odmala vodu a sladké skoro nejí. Máme doma sladkosti ještě z loňského Mikuláše. Ale věřím, že u dcery tohle řešit budu, má rok, klasické sladkosti nedostává, ale u těch svých „kokin“ je bezedná. ![]()
Řeším, protože mám dítě, co by pro něj mohla být čokoláda a bonbóny jediná dlouhodobá strava. Takže dostává, ale koriguju to. Sladké ano, ale až po pořádném jídle. Malé dítě naopak na sledké není vůbec, tam to nemusím řešit ani v batolecím věku.
Dceři je 6let, konzumaci sladkého omezuju, má ve zvyku si každý den když přijde že školky dát ke svacine skoricivy čtverečky s mlekem, ve školce dost často dostane nějaký bonbon, ale jinak ji sladké moc nedávám. Mám štěstí, že ji chutná skoro všechno a pije nejraději vodu, samozřejmě miluje čokoládu, ale když ji nevidí tak ji nevyžaduje, spokojí se s banánem.
Také konzumaci sladkostí u kluků koriguji. S nejstarším synem máme od mala velké problémy s jídlem, nechtěl jíst vůbec nic, jen sladké. Nyní už jí lépe, je sice vybíravý (mléčné výrobky nechce téměř žádné a zeleninu také), ale aspoň jí trochu normální stravu. Když mu třeba před obědem zakážeme sladké, pak většinou nám na truc ten den nejí vůbec nic.
A co se týče pití, u nás se pije jen voda a čaje. Sladké nápoje nevedeme. Takže alespoň pití máme u dětí bez problémů. I když někdy přemlouvají, že chtějí čaj osladit, většinou jim to nevyjde. Občas musíme upozorňovat, aby pili dostatečně.
Syn denně snídá buď pudink nebo krupici. Odpoledne má někdy čokoládu, někdy už nic, on ze sladkého ji jen čokoládu a lentilky. Ale on velmi špatně jí. I za ten pudink k snídani jsem vděčná. Pokud se ráno nenaji, tak celý den ji hůř. Dneska mel k snídani mandarinku, k obědu naběračku vodové polevky. Předpokládám, že k večeři bude mít čtvrt okurky.
Pití má sladké, ale jsem ráda, že vypije aspoň něco.
U staršího koriguju sladké víc. Ale už je naučený, že si může dát jablko, křížaly, lyofilizované ovoce.
Dětem skoro 9 a 7 teda sladké dávkuju. U nás teď jedna malá sladkost denně. Třeba sušenka nebo bonbón. Sladké pití typu cola jen třeba na výletě v hospodě nebo když má někdo narozky. Já bych byla asi ještě větší ras, ale manžel je hodně na sladké, tak mi to kazí
Občas dělám palačinky nebo domácí buchtu. To mi zas tak nevadí, spíš ty průmyslové sragory, to se snažím omezovat. Mikuláše od babičky jedí rok ![]()
Mám 10 letého a sladké neřeším. Je hubený a normální jídlo ji v pohodě. Doma máme běžně na stole, v ledničce čokolády, bonbony, sušenky. Takže si může vzít, když chce. Večer mívá dva mini sladké dortiky v kavárně. Ale zároveň vím, že je schopný skoro každý den sníst krabičku okurek, ji v pohodě další zeleninu a ovoce.
Palačinky míváme několikrát za měsíc k snídani, krupicovou kaši tak 1-2× k večeři, puding párkrát do měsíce taky dělám.
Nejstaršímu je 7 a koruguju. Naopak mi to přijde ještě horší než dřív. z dítěte které jedno všechno se mění na ofrňovače a chytá ve škole móresy, že nechce čočku, fazole, rybu atd. Teď po Mikuláši je to neštěstí, dostali sladkosti a mají pocit že je musí sníst ideálně do Vánoc. Sladké pití neprovozujeme, to mají opravdu výjimečně
Tak zrovna krupice nebo puding se da docela korigovat, proste tam dat co nejmene cukru, a nakonec to takova hruza byt nemusi. Horsi kdyz vyzaduji cokolady a bonbony a nutellu atd. 6 lete dceri se to snazim omezovat, ale vetsinou ma malou sladkost denne. V tydnu na snidani cerealie nebo kasi, o vikendu sladkou snidani (nutella nebo palacinky). Sladke napoje typu cola vyjimecne. Sle klidne by jedla sladke porad. Hur se to koriguje jejimu rocnimu brachovi, sladke ochutnal driv nez jeho segra protoze to vidi u segry, ktera se s nim i rada rozdeli, a vyzaduje sladke kdyz to u ni nebo nas vidi a vzteka se kdyz nedostane.
@GabinkaCh dávám v rozumné míře a moje zkušenost je, že čím méně toho mají, tím méně toho chtějí. V období Mikuláš - Vánoce mají něco menšího denně (adventní kalendář, cukroví atp.) A chtěli by víc, musím je brzdit. Po zbytek roku spíš 2× týdně, v létě, když je velký výběr ovoce, ještě méně a kolikrát si celý měsíc ani nevzpomenou. Moje děti jsou takoví uzobávači, porce jí malé, ale zase častěji a sní skoro vsechno, takže jim místo různých dobrot, sušenek a podobných věcí dávám mísy čerstvé zeleniny nebo ovoce, oříšky apod.
Sladké pití moc nevedeme, maximálně zředěný džus. Nejstarší to nemá rád, mladší jo, když se k tomu dostane, ale nevyžaduje to. O prázdninách jim babička vždycky cpe kofolu, tak to si mladší dá, pak o tom chvíli mluví a nakonec na ni zapomene a celý rok si neřekne. Nejčastěji pijí vodu a naslazený čaj.
Koriguje v tom smyslu, aby vedeli ze sladke, slane je predevsim POCHUTINA. Totez sladke piti (dzus, most, limca). Takze ano, ale ne jako nahrada hlavnich chodu. A domu kupuju v omezenem mnozstvi (co neni ve spizi ci v lednici se proste nesezere). Vcera si oba teda koupily chipsy a krupky v lidlu. Ale zatim si takoveto shopovaci orgie za kapesne dopreji tak jednou za ctvrt roku.
Starsi ma problemy s kazy (flaka cisteni a blbe se mu docistuje) a v okoli mame dost dukazu, ze hubeneho decko s prichodem do skoly (a poklesem aktivity) nebo nastupem puberty (hormony, konec rustu) se bez vedeni k aktivite a rozumne strave stala rozkydla bedna kytu.
Takze dite je hubene, at si ji co chce, u me neobstoji.