Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Že je někdo hubený, není výmluva pro to, aby se nezřízeně cpal sladkým. Cukry například mají tendence způsobovat záněty. Dokonce jsou někdy ty záněty chronické. Takže váha je až druhotná, podstatné je, že zdravé to není. I když samozřejmě, v 8 letech jede sladký a je hubená, v 18 letech při tom samém chování může být kysna, co sotva projde dveřma… Čím dřív se naučí jíst zdravěji, tím menší budou mít problémy v budoucnu. Ono přeučovat na zdravé dospělého dá daleko víc práce… Je škoda, že jste to vůbec nechala zajít takhle daleko, ale nemá cenu se kvůli tomu hroutit. řešit se to dá.
Za mě by většinový jídelníček měl být zdravý. Potom by neměl být problém, že si jednou za dva tři dny děcko dá trochu čokolády nebo místo vody šťávu, případně ho vezmete na zmrzlinu. Týrat se nemusí nikdo. Jen by se nemělo dít, že celý jídelníček sestává z „a teď se odměním“… Prostě domů nekupujte to, co by jíst neměly. Hladové dítě si dá i ty fazole. A jak mu budou chutnat…
@Svistice píše:
v okoli mame dost dukazu, ze hubeneho decko s prichodem do skoly (a poklesem aktivity) nebo nastupem puberty (hormony, konec rustu) se bez vedeni k aktivite a rozumne strave stala rozkydla bedna kytu.Takze dite je hubene, at si ji co chce, u me neobstoji.
Ono to bohužel není jen o štíhlosti. My máme zas v rodině krásný příklad toho, že ani relativně štíhlé dítě nemusí být v pohodě. Mám dva stejně staré synovce, aktuálně v 6. třídě. V jedné rodině jí vyváženě, pochutiny korigují, jí hodně zeleniny, kvalitního masa, sladkosti jsou na příděl. Druhému synovci jídlo dávají takové, jaké on chce bez ohledu na výživovou hodnotu, takže běžně jí langoše, palačinky, nutelu, párky apod., neustále si s sebou v batohu nosí bonbóny, pití pije jen sladké, rodiče mu klidně koupí 5 kopečků zmrzliny najednou. Běžně nahrazuje pochutinami hlavní jídlo. Ti kluci vypadají v oblečení prakticky stejně. Ale když se svléknou, jeden je svalnatý, dobře stavěný, na těle žádný tuk, má výdrž. Druhý má místo svalů faldíky tuku, na břiše pneumatičku, zadýchává se při aktivitě, má viditelné výkyvy nálad v závislosti na příjmu cukru. I když ho jeho otec vedl od malička ke sportu, synovec mu to poslední roky čím dál víc bojkotuje, preferuje posedávání, rychle se unaví. I přes ty špíčky vypadá pořád hubeně, asi mu ještě funguje rychlý dětský metabolismus, což je ale z mého pohledu kamen úrazů, protože jeho rodiče pořád říkají, však co by si nedal čokoládu, když je štíhlý. Zatím ho to dohání jen v té výkonnostní rovině, ale podle mě ho to později řízené i v té váhové, až mu přestane fungovat rychlý dětský metabolismus.
Příspěvek upraven 13.12.20 v 16:21
Ono je to asi kus od kusu ![]()
Já to teda řeším u starší (6let, první třída). Ona je obecně Otesánek, když ostane lízátko, snědla by ho i se tou tyčkou
Když jí dám sladký croissant, sní ho do posledního drobku. Tam to fakt korigovat musím. Zatím je štíhlá, ale nechci, aby to překročilo určitou mez.
Mladší má čtyři roky, lízátka si většinou jen několikrát lízne a vyhazuje do koše. U sladkého pečiva většinou uprostřed vykouše díru a pak už nechce, Sladké obecně moc nemusí…
ale ona je vůbec v tom jídle taková skromnější.
Obě jsou tedy zvyklé pít jen čistou vodu, sladké pití nedávám.
@DeeDee.518 píše:
Hladové dítě si dá i ty fazole. A jak mu budou chutnat…
Ale prd ![]()
@Tamtama píše:
Ale prd
Hladové si je dá. Pokud nemá nějakou poruchu, třeba PAS.
@Bábrdl píše:
Mladší žádnou poruchu nemá, ale byl by radši hlady. Ale já mám teda oba kluky nejedliky..
@Tamtama píše:
Mladší žádnou poruchu nemá, ale byl by radši hlady. Ale já mám teda oba kluky nejedliky..
Tak jistě, nedal by si oběd… Ale kdyby měl fakt hlad, tak by to snědl. To jsem viděla na táboře.
Jak do dětí padala koprovka, čočka, to co by nikdy ale nikdy…
@Bábrdl píše:
Nedá. Raději bude hlady a to klidně 2 dny.
@Billi píše:
Nedá. Raději bude hlady a to klidně 2 dny.
A to už jsi fakt zkoušela? nechat vyhladovět vlastní dítě?
Nijak to nedramatizujeme.
Sama nesnasim zakazy a prikazy. Zakazane ovoce nejvic chutna. Tim se na problem vic ukaze. Hlavni je pohyb a toho maji dost. A jeste budou mit vic od leta
. Decka vi, ze prvni jidlo. Ji dost ovoce, zeleniny, pak neco dobreho treba za skran. Klidne jim k normalni svacine pribalim i sladkost.
Moje decka miluji lusteniny. Con carne je je jejich obblibene. Nepisu chilli, ze to varim nepalive. Vcera jsem delala velky hrnec uzene polevky a v ni zavarka cervena cocka. Polevka se nejak vyparila. Maji ji velmi radi.
@Bábrdl píše:
A to už jsi fakt zkoušela? nechat vyhladovět vlastní dítě?
Jo. Několikrát. Dokonce obě. Efekt to nemělo ani u jednoho.
@Billi píše:
Jo. Několikrát. Dokonce obě. Efekt to nemělo ani u jednoho.
Sorry, ale nevěřím ti, žes jim nedala dva dny nic k jídlu ![]()
@Bábrdl píše:
Sorry, ale nevěřím ti, žes jim nedala dva dny nic k jídlu
Nevěř, ale nedala. Resp. dala a oni to nejedli.
Nejsem typ, co by dítě přesvědčoval k jídlu.
Mladší má doteď to, že ji velmi špatně. Dneska mel 1 mandarinku, 1 naběračku vodové polevky a půl okurky. Odpoledne měl 3 Lentilky. Slíbila jsem mu 10 lentilek, když sní i druhé jídlo, nepřesvědčila jsem ho a to bylo jeho oblíbené, ale špatná konstelace. Za polévku dostal 5 lentilek a 2 mi nacpal do pusy.
@Billi píše:
Nevěř, ale nedala. Resp. dala a oni to nejedli.Nejsem typ, co by dítě přesvědčoval k jídlu.
Mladší má doteď to, že ji velmi špatně. Dneska mel 1 mandarinku, 1 naběračku vodové polevky a půl okurky. Odpoledne měl 3 Lentilky. Slíbila jsem mu 10 lentilek, když sní i druhé jídlo, nepřesvědčila jsem ho a to bylo jeho oblíbené, ale špatná konstelace. Za polévku dostal 5 lentilek a 2 mi nacpal do pusy.
To vypadá, že se bál to druhé sníst, protože by pak stejně neměl místo na ty lentilky ![]()