Sleva na dani OSVČ

Anonymní
19.8.21 13:30

Sleva na dani OSVČ

Dobrý den,
manžel začal od dubna letošního roku podnikat, předtím byl zaměstnaný. Bude si moci jako OSVČ uplatnit slevu na dani na děti a na manželku (jen na RD) jako klasický zaměstnanec? A ještě bych chtěla zkusit zažádat o přídavky na děti, promítá se to případně nějak do daní nebo to vůbec vliv nemá? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20897
19.8.21 13:59

Může si uplatnit jak děti, tak manželku.

Přídavky se do daní nijak nepromítají. Jen bych se dost divil, když on bude mít takový příjem na uplatnění těch slev a vyjde ti to na nárok na přídavek na děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.21 14:04

@Cenarius Ty slevy jsou podmíněné nějakou výší příjmu? Manžel má jako OSVČ měsíční příjem 36 tis, tedy pokud bych pobírala RP 4900 kč, tak na přídavky dosáhneme.

• Citovat
  • Upravit
35826
19.8.21 14:50
@Anonymní píše:
@Cenarius Ty slevy jsou podmíněné nějakou výší příjmu? Manžel má jako OSVČ měsíční příjem 36 tis, tedy pokud bych pobírala RP 4900 kč, tak na přídavky dosáhneme.

Aby si mohl uplatnit vše tak musí odvést na daních odpovídající částku. Jinak dostane jen část. Respektive nebude platit nic, slevy mu pokryjí daňovou povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
19.8.21 14:58
@JancaS84 píše:
Aby si mohl uplatnit vše tak musí odvést na daních odpovídající částku. Jinak dostane jen část. Respektive nebude platit nic, slevy mu pokryjí daňovou povinnost.
@Anonymní píše:

s tím dosáhne na slevu na tebe i na děti. Uplatňuje se to jednou ročně v daňovém přiznání. Na tebe je to daňová sleva, to znamená, že mu to případně srazí daň až k nule. Děti jsou daňový bonus, takže pokud mu zbyde ještě nějaká daň k placení, tak to odečtou, pokud už by bal díky jeho úlevám a úlevě na tebe na nule, tak to dostane vyplaceno, ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.21 15:05

A nevíte prosím jak je to s přidavkama, někdo tvrdí, že se dokládají zpětně 3 měsíce, někdo, že to berou za loňský rok. Tak jestli má vůbec cenu žádat. Pokud by to bylo za loňský rok, kdy byl zaměstnancem a já měla vysoký RP, tak bychom nedosáhli.

• Citovat
  • Upravit
3600
19.8.21 15:18
@Anonymní píše:
A nevíte prosím jak je to s přidavkama, někdo tvrdí, že se dokládají zpětně 3 měsíce, někdo, že to berou za loňský rok. Tak jestli má vůbec cenu žádat. Pokud by to bylo za loňský rok, kdy byl zaměstnancem a já měla vysoký RP, tak bychom nedosáhli.

za předchozí kvartál. U OSVČ nejsou měsíční příjmy, takže musí celý rok brát daňové přiznání za předcházející rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.21 15:28

@Arboretka Děkuji. Takže nemá cenu letos žádat,

• Citovat
  • Upravit
3600
19.8.21 15:34
@Anonymní píše:
@Arboretka Děkuji. Takže nemá cenu letos žádat,

ale ano má, teď se bude dokládat duben, květen, červen. Manžel je osvč, nemůže doložit příjmy, protože ještě nepodával daňové přiznání, bude tedy jeho příjem brán jako polovina průměrné mzdy v národním hospodářství. Takže normálně vám teď vznikne nárok a vrátí vám to ještě zpětně za července. Normálně jděte požádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.21 21:57

@Arboretka Děkuji za odpověďi. Takže podám v září a jaké prosím zaškrtnu v žádosti čtvrtletí?

• Citovat
  • Upravit
3600
27.8.21 07:07
@Anonymní píše:
@Arboretka Děkuji za odpověďi. Takže podám v září a jaké prosím zaškrtnu v žádosti čtvrtletí?

2.čtvrtletí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.21 08:27

@Arboretka Já jsem to přesně zkoušela podávat v červenci a zaskrtla jsem druhé čtvrtletí s tím, že jsem myslela, že berou duben, květen, červen a přišli mi rozhodnutí, že za druhé čtvrtletí nárok nemám, že jsme příjmy měli vyšší. Tak jsem to asi podala špatně

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák