Sleva na dítě na celý rok při MD+RD?

Gabouš
9.4.10 08:02

Sleva na dítě na celý rok při MD+RD?

Prosím o radu. V roce 2009 jsem byla na MD, pak jsem čerpala 3 měsíce dovolenou současně s RD. Kolik měsíců můžu uplatnit slevu na dítě? Zaměstnavatel mi vypočítal pouze 2× 890 za ty měsíce kdy jsem měla zdanitelný příjem. Myslela jsem, že můžu uplatnit slevu na celý rok. Víte někdo jak to tedy je? Děkuji moc za pomoc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101748
9.4.10 08:19

Abys mohla uplatnit slevu za celý rok, musela bys mít příjem za rok alespoň 48 000,–, v opačném případě je postup zaměstnavatele správně. Ještě by bylo možné, aby slevu po zbytek roku uplatnil manžel/přítel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabouš
9.4.10 08:34

Děkuji moc za info. Tak jsem to teď překontrolovala a můj hrubý příjem byl přes 53 tis. Mám to tedy reklamovat u zaměstnavatele?

• Citovat
  • Upravit
2324
9.4.10 09:20

Zaměstnavatel postupoval dobře, dal ti slevu z daně pouze v měsících kdy jsi měla zdanitelný příjem. Měl ti ale udělat roční zúčtování daně za rok 2009, kde ti měl přiznat daňové bonusy za všechny měsíce od narození dítěte (protože jsi splnila podmínku, že tvůj příjem za rok je větší než polovina minimálních mezd tj. 6×8000,–). Pokud ti zaměstnavatel roční zúčtování daně neprovedl, můžeš podat sama dodatečné daňové přiznání a finanční úřad by ti měl daňové bonusy zpětně vyplatit (vše za předpokladu, že slevu na dítě neuplatňuje manžel).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
9.4.10 09:22
Gabouš píše:
Děkuji moc za info. Tak jsem to teď překontrolovala a můj hrubý příjem byl přes 53 tis. Mám to tedy reklamovat u zaměstnavatele?

Rozumím tomu tak, že těch 53 tis. jsi dostala proplacenou tu dovolenou jo? Mateřskou ani RP do zdanitelných příjmů nepočítej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabouš
9.4.10 09:34

Mockrát děkuju. O vyúčtování jsem zažádala, přítel (tatínek) nemůže uplatnit slevu, protože nemá žádný příjem. Spojím se tedy s mzdovou účetní a domluvím se s ní, jestli mi udělá dodatečné příznání nebo mi aspoň vystaví Potvrzení o zdanit. příjmech a zajdu na finančák. Nebo už nemůžu podat opravné přiznání, když mi vyúčtování udělal zaměstnavatel? Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
2324
9.4.10 13:10

Můžeš, zaměstnavatel by ti měl dát všechny podklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuza820
23.1.12 19:30

Sleva na dani

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, výplatu jsem měla minimální mzdu a na ročním zúčtováním daní mi účetní řekla, že nemám nárok na žádné vrácení daní, je to možné?Myslím tím na 11ti letou dceru, kterou mám z předchozího vztahu a není tedy přítele.V prosinci se nám narodil syn a toho má přítel už napsaného na sebe.A zda jde měsíční úleva na dani vrátit zpětně?Děkuji Zuzka

• Citovat
  • Upravit
8514
23.1.12 19:59

Pokud jsi měla minimální mzdu, nebyla sražena žádná záloha na daň, proto není co vracet. U dítěte je nutné k vyplacení bonusu mít za rok aspoň šestinásobek minimální mzdy, tedy aspoň 48tis., takže záleží, jak dlouho jsi byla v práci a pobírala mzdu. Pokud se Ti narodilo dítě v prosinci, tak by to snad vyjít mělo. Pokud jsi teda v době těhotenství nebyla nemocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuza820
23.1.12 20:22

V práci jsem byla od září 2008 až do září 2011.Za tu dobu mi nikdy nic nebylo vráceno.V prosinci 2011 se nám narodil syn, ale toho už má přitel napsaného na sebe.

• Citovat
  • Upravit
8514
23.1.12 20:32

Pokud máš 11 letou dceru, která je v tvé péči, pak máš nárok na daňové zvýhodnění na dítě. Buď měsíčně nebo ročně. Toto dítě musíš mít zapsáno v prohlášení k dani, které se podepisuje na začátku každého roku. A nevyplácí se Ti měsíčně ve výplatě? Loni to bylo 967,– Kč měsíčně? Z daní Ti vracet nic nemůžou, protože pokud máš minimální mzdu, pak žádné zálohy neplatíš a tudíž není co vracet. Jedině máš nárok na bonus na dítě. Zkontroluj si v prohlášení, jestli je tam dcera zapsaná a na výplatní pásce, jestli Ti bonus nevyplácí měsíčně. Pokud dítě uvedené není, pak si za roky 2009 a 2010 vyžádej od mzdové potvrzení o příjmech, podej si daň. přiznání a bonusy vrátí FÚ. Za 2011 si ho napiš do toho růžového Prohlášení k dani, vyplatí mzdovka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák