Šly byste do třetího dítěte?

Anonymní
2.10.13 12:04

Šli byste do třetího dítěte.....

Ahoj, prosím o zachování anonymity. S manželem máme už dvě děti- kluka (2,5) a holku (5), manželství je dlouhodobější a s manželem nám to opravdu klape. Přejeme si oba ještě jedno dítě, ALE já začínám trochu pochybovat, zda na to máme vhodné podmínky. Manželovi se v práci daří, za poslední rok a půl ho dvakrát povýšili a je pro ostatní zaměstnance dobrý příklad, šéf ho neustále pochvaluje. Od listopadu mu zvýší plat, ale žádná skvělá hitparáda to není, ale postupně jsme na tom lépe a lépe. Máme prostorný dům, ale obýváme jen spodní patro, protože hořejšek není zatim obyvatelný a finance na rekonstrukci nejsou. Takže spíme všichni v prostornější ložnici. To znamená, že děti spí s námi a v tom vidím první překážku. Jak to udělat s miminkem, když spíme pohromadě. Dcera už je hodně zralá na vlastní pokojík, bohužel teď se zadlužovat nechceme, tak takto žijeme ( jeden pokoj v patře je již obyvatelný, přes jaro/léto slouží jako pokoj pro návštěvy. Problém je přes podzim/zimu, je třeba to tam zateplit) Postel na miminko se nám tam ještě ale vejde. Když odložíme třetí dítě na dobu neurčitou, tak za půl roku musím do práce. Nemám kam se vrátit a musela bych na poloviční úvazek kvůli vyzvednutí ze školky(pokud vůbec práci najdu) Prarodiče stále pracují a bydlí 30km dál, takže tam o pomoc požádat nemohu. Úspory nemáme, žijeme od výplaty do výplaty. Nejsme chudí, ale prostě nemáme nic našetřeno. Příjmy máme cca 33000 čistého, bydlení nás stojí 9000, 5000 půjčka na auto, zbytek je na benzín, školku, jídlo a drogerii apod. Od listopadu se příjmy zvýší o 5000. Takže úplně nejhůř na tom nejsme. Plánujeme si postupně hořejšek dodělat, bez půjčky. Šli byste do třetího za podmínek, že spíte všichni v jedné místnosti nebo byste počkali x let až bude hotový horní patro? Líbí se spíš, když jsou děti věkově blíž, ale nechci třetí na úkor dcery a syna. Jsem z toho nesvá, na jednu stranu si říkám, že když oba toužíme po třetím, je lepší si vybrat RD najednou a pak už se potom věnovat kariéře. Odrazují mě ty podmínky ve kterých žijeme. Ale na druhou stranu dům je náš, jsme bez hypotéky a snad na dětech nenechá následky, že žijeme dva-tři roky pohromadě. Já nevím…Jak to vidíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3733
2.10.13 12:10

No, podle toho co píšeš…já bych se orientovala podle tvého a manželova věku… jestli tedy ještě máš reprodukčně pár let čas, ještě bych počkala, snažila se najít práci, do které by ses po třeťátku mohla vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
2.10.13 12:12

A kolko ti je rokov? To tiež hrá rolu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2647
2.10.13 12:14

To musíte vedět vy. To ti nikdo asi neporadî. Já taky řešila jak se vejdem do malého bytu a všichni mi říkaj, že dobrých lidí se vejde. Že dřív jich bylo ve světnici deset a měli super chování mezi sebou, naučili se toleranci a ohleduplnosti. No ale mít barák a v něm pokoje pro všechny děti, nebráním se, že?! To je prostě otázka… Někomu vyhovuje, že jsou celá rodina pohromadě, někdo zas preferuje osobní uzemí… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
2.10.13 12:14

Ahojky, my máme sice první mimi, ale o třetím už taky byla řeč ;)
Hodně záleží i na věku maminky… Pokud jsi „mladá“ tak počkat můžeš, já mám už 33, tak čekat nemůžu, ikdyž taky rekonstruujem baráček. Ale dětský pokojík máme hotový ;) To už se mi zdá ale hodně dva dospělí a tři děti v jedné ložnici :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
2.10.13 12:17

My budeme mít třetí (nebo vlastně čtvrté) a taky spíme všichni pohromadě. Není to teda kvůli prostoru, ale dvě dcery prostě ještě spí s námi. Takže za mě tohle problém není. Sice se budu muset asi rozkrájet, abych byla v noci k dispozici třem dětem, ale snad si nějak poradím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.13 12:17

Pokud to tak cítíte, jděte do toho.

Jeden známý také včera přišel o práci, kterou měl „jistou“ - na dobu neurčitou, byl v ní delší dobu(několik let). Nemá ani odstupné - využili fenomén šoku, doslova ho donutili podepsat dohodu, kdyby nepodepsal, ve firmě by uklízel největší binec za minimální mzdu - ve výpovědní lhůtě.
Taky mají několik dětí a nějaké finanční závazky. Je to zoufalé, ještě včera byli šťastní. Nic tam neprovedl, na to, aby mu dali výpověď „na hodinu“, nenašli důvod.
Ještě předchozí večer byl na přesčase, ještě předchozí týden zaučoval nového dělníka na kvalifikovanější práci - nevěděl, že ho zaučuje „za sebe“ :(

Každý Ti tu může poradit cokoliv, ale v dnešní době neznáš dne ani hodiny.
Tvůj elaborát je úplně zbytečný, to, že spíte všichni v jedné místnosti je maličkost, kterou řeší jen pedanti nebo lidé, co v životě neřešili horší věci. Dítě rozhodně nebude nesamostané. My jsme tak spali do 6 let nejstaršího, než jsme si našli větší byt. Je to OK, ze dne na den začal spávat v pokojíku.

• Citovat
  • Upravit
31672
2.10.13 12:18

Já bych do 3. šla..přece jenom, pořídit si ho za 4 roky, už to bude vlastně jedináček. a v dnešní době je velký úspěch už jen to, nemít dluhy. my máme 3,5 a 20 měsíců, a cca za rok taky půjdeme do 3.,a to bydlíme v pronajatém 3kk :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5801
2.10.13 12:20

A nemůžete si třeba spaní přestěhovat do obýváku a dětem prozatím nechat vaši ložnici? A tím pádem mít takovou jako obývací kuchyň? Nebo to dočasně nějak přehradit, aby měli alespoň jako své soukromí? Třeba nějakou nábytkovou stěnou, knihovnou? Udělat jim tam svůj koutek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
2.10.13 12:22

Taky se o tom s manželem čas od času bavíme. Tak nějak oba cítíme, že ještě nejsme kompletní, máme dva chlapečky (4 a 1). Oproti vám ale bydlíme v 3pokojovém bytě (prostor neřešíme, není to pro nás vůbec důvod, proč další dítko nemít), co zvažujeme jsou peníze (oproti vám máme poloviční příjmy a platíme hypotéku, takže vidina, že bude líp není, až za 20 let). Vycházíme teda tak tak, našetřeno nemáme. Další důvod je, že jsem doma už 4 roky a další 2 budu a tak nějak se těším do práce, on ten stereotyp domácnosti delší dobu je pro mě ubíjející. Takže pokud třetí dítko, tak třeba hned, ať se celková doba RD zkrátí a není 9 let, to bych nedala (třeba jen 7). Plus vím, že kdybych zajela do pracovního života, tak už bychom asi třetí neměli… Takže to čas od času řešíme a plácáme se v tom, protože jsou pro i proti a je těžké se rozhodnout. Za sebe říkám, že s vašimi podmínkami bych neváhala, to by vyřešilo moje proti, protože máte vlastní dům, žádnou hypotéku, manžel má skvělou práci, to nahrává tomu třetí dítko mít ;) Za vás tady ale nikdo nerozhodne, jen říkám, že ve vaší situaci bych já osobně neváhala. Jo a to, že obýváte jednu místnost jako problém nevidím, naopak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
další anonym
2.10.13 12:25

Ahoj, řešili jsme úplně to samé. Bydlíme v bytě 3+1, mám stejně jako ty 2 děti ( 5let a 2,5 roku ), když už jsem začala pomalu řešit návrat do práce, tak nám v hlavě něco přeskočilo a zatoužili jsme ještě po 3. prckovi) Myslím, že jsem hodně zodpovědná, tak přemýšlení bylo opravdu velké, celý den, v noci, jak to půjde, jak to bude jednou s financemi, bydlením, autem…Fakt jsem měla z toho hlavu jak balon, ale nevymyslíš nic, je spoustu pro a proti. V září jsme to zkoušeli první měsíc a nezadařilo se a řeknu ti to zklamání bylo obrovské. Takže tento měsíc jsme do toho šli naplno. Asi nejvíc mě ovlivnila manželova věta, když mi řekl, že se může stát, že si pak do konce života budu vyčítat, že jsme to třetí dítě neměli a jaké by to bylo. A já si to vyčítat nechci, vím, že až to přijde, tak nebude den, kdy toho budu litovat. Naše srdce jsou velká a toužíme oba po velké rodině. A taky vím, že jak nastoupím do práce, tak to pro mě skončí a už bych neměla odvahu znovu jít na mateřskou a zase přerušovat práci, navíc je pro mne velice důležité, aby děti k sobě měly věkově blízko. Věřím tomu, že se to prostě nějak vyřeší, koupíme větší auto, stejně to naše už je staré, a už jsme přemýšleli, že koupíme i větší byt. Nic není problém, pokud člověk chce. :srdce: Jo a jsem taky na děti víceméně sama, bez pomoci prarodičů.

• Citovat
  • Upravit
cher
2.10.13 12:31

Možná jsem na tomhle servru výjimka, ale nešla bych do 3. a užívala si situace, jaké mám. Postupně bych se snažila dát do cajku dům a njít si uplatnění na pracovním poli. Nepotřebuju rodit děti, jak na běžícím páse, mám dvě, mezi nimi větší rozdíl, takže starší syn si dojde do školky a na kroužky sám a já se zabývám jen mladší dcerou(co se týče školky) a jsem ráda, že můžem oba chodit do práce. Jsem ráda, za to, co mám, nepotřebuju už plodit, rodit, kojit(věkově bych ještě mohla). Dvě děti stojí celkem dost peněz, např. Syn-6.tř už 4,5 tisíce, jen, že chodí do sportovní třídy, žádná výběrovka. Přiznám se na rovinu, že mít hodně děti a nemoci jim dopřát ani obyč. kroužky, by mě netěšilo. Tím neříkám, že je to váš případ, ale pozoruji na diskuzích, že hodně matek jde do početné rodiny i přes napnutý rozpočet. Ale jak říkám-pouze můj názor, nikomu nevnucuji.

• Citovat
  • Upravit
smurfka
2.10.13 12:37

Do dalšího bych ted nešla - možná výhledově až bude alespon jeden pokoj a jedno dítě přestěhované z ložnice. 5 lidí aby spalo v jedné místnosti? nevím no..máte vůbec sex? 8o každopádně dvě děti už jsou finančně dost záhul..ted možná ještě me, ale až budou ve škole tak ano..

• Citovat
  • Upravit
74217
2.10.13 12:45

My taky do předloňska byly 4 v 1+1 domě než se dodělalo podkroví tak jsem byli všichni v jedné větší ložnici (teď obývák) a vlezla tam postel, postýlka, manželská postel, skříň, tv a hromada hraček tam byla, jako mělo to své kouzlo taky, ale 5 by se nás do naší staré ložnice fakt nevlezlo, to už by nešlo :lol:.

Takže pokud vám nevadí být v jedné místnosti ještě chvilku a postupně dodělávat zbytek bydlení tak proč né, ale napřed by se možná hodila dodělat jedna místnost :nevim: :think:.
Sama za sebe ti můžu říct, že jsme nepznali rozdíl 2 nebo 3 děti :nevim: příjmy máme podobné, jak píšeš vaše, s toho kolem 10tis. je úvěr na barák.
Děti jsou 5r., 2r., a 5 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.13 12:47

Děkuji za názory. Koukám, že by někdo do toho šel a někdo zas ne. Přesně jako v moji hlavě, v jednu chvíli jsem pro a pak začnou pochybnosti… Věkově jsem schopná reprodukce ještě několik let, ale stoprocentně zdravá nejsem, už jsem bohužel zažila tři zamlklé potraty, takže by to mohlo být za pár let problematické. Dům i auto (tři sedačky v zadní řadě) máme pro tři děti naprosto v pohodě, akorát ten dům není ještě hotový. Manžel je s čistou hlavou pro třetí, jen já pořád přemýšlím jestli nepočkat.

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí