Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím
Chci se jen zeptat, jak jste se chránily/chráníte před sluníčkem v období prvního trimestru? Včera jsem byla poprvé na ultrazvuku na potvrzení miminka, srdíčko buší jako o závod a budeme odjíždět na dovolenou do Chorvatska. Doktorka mi řekla, ať se chovám normálně a nijak se neomezuju. Úplně to se sluníčkem přehánět nebudu, jen by mě zajímalo, jak moc jste to řešily nebo řešíte
Děkuji za jakýkoliv názor či zkušenost
![]()
@Nela1993 každá nastávající maminka to má jinak,některá se opakuje,některá ne.jsou země kde je teplo většinu roku a člověk tráví u vody spoustu času..tak těžko říct co je správné ![]()
Já jsem v 25tt těhotenství a jsem spíše ve stínu,když jsem se opalila třeba na procházce se psem tak se mě dělají hnědé fleky v obličeji… bříško bych neopalovala a nevystavovala sluníčku vůbec ![]()
Byla jsem letos v Chorvatsku v 6.mesici. Držela jsem se ve stínu. Pohoda ![]()
V prvnim trimestru se hlavne musis vyvarovat prehrati nejsou doporucovane sauny atd protoze by mohlo dojit k potratu. Na to bacha.
jinak bych to se slunenim neprehanela. Ono co si budeme rikat .. peceni na slunci neni uplne dobry pro nikoho. Tak hen zlehka spis stin… ono to opalije i v nem.
Jak všechny říkáte, tak jsem to měla nějak v plánu. Spíše ve stínu se schovat. Jenže co si budeme povídat, člověk vleze do vody i na chvíli a už to smaží
Ale asi fakt je lepší se hlídat, nestojí to pak za to, kdyby náhodou se něco pokazilo ![]()
@Nela1993 Minuly tyden jsem se vratila z Italie, zacinam 4. mesic… Ma gynekolozka mi rekla, ze behem tehotenstvi je vyssi riziko vzniku pigmentovych skvrn a proto mi doporucila se prilis slunci nevystavovat… Takze jsem se mazala 30, lezela vetsinu casu pod slunecnikem… abych si neopalovala brisko, tak jsem si poridila tankiny. Jedine, co jsem psychicky nevydrzela a smazila jak o zivot, byly nohy ![]()
Tak ono to bude v pohode. To prehrati to by sis musea vyslovene uhnat uzeh/upal nebezpecny jsou v tomhle takove ty jednodenni vylety za pamatkama dy si odskocis od more - to jsem vzdy byla uplne vyflusla z toho.
Jsem v 17tt doma k tomu 20m kluk takže ven chodíme jezdíme k našim do bazénu, mažu se, snažím se zdržovat ve stínu případně přes bříško ručník nebo látkovou plenu, nohy, ruce, dekolt a záda mám opálený z běžného „provozu“ to neřeším, ale břicho schovávám ![]()
@Nela1993 každá to má jinak
Je to jako s jídlem. někdo neřeší hermelín, játra a tatarák, někdo se tohu striktně vyhýbá… Stejne je to se sluníčkem.
ja osobně trávila 90% dovolené ve stínu u bazenu. „Slunila“ sem se max ráno když jeste nebylo vedro ![]()
je to čistě na tobě, ty si maminka a musíš si říct co považuješ za risk a co ne ![]()
Byli jsme teď v Itálii, já v 9.tydnu. Nijak jsem se neomezovala a krásně se opalila
![]()
No koukám, že to je opravdu maminka od maminky
Asi uvidím dle toho, jak mi bude. Ale třeba bazén neriskuji teď vůbec. Někdo se zas normálně koupe v bazéně. Já chytla normálně z bazénu infekci i mimo těhotenství, tak to raději neriskuju, i když tohle počasí doslova nutí vlítnout do vody
Uvidím tedy, jak to vše bude ![]()
@Nela1993 no já nevím si představ že jsi v bublině okolo je voda a někdo Tě postaví na sluníčko - asi nic moc, že? A jak se má bránit to miminko, myslím že není takový problém nechat si aspoň tílko nebo si bříško na sluníčku chránit. Ano dovolenou si užít, ale myslet i na to mrně - teda za mě radši mít neopálený břicho a spokojený dítě, než si pak nedej bože něco vyčítat ![]()