Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Co jsem nepotřebovala:
Nic dalšího mě nenapadá ![]()
No, tak to vam teda „pekne dekuju“, ted jsem z toho jeste vice jelen nez rano - a to jsem si rikala, jak to sikovne vyresim, necham si poradit, hihi ![]()
Ahoj,
tak zbytečnosti u nás:
nůžky s kulatými hroty (nejde s nima stříhat), obyč jsou lepší
teploměr do vody (měli jsme a až, když nám H. začal řvát ve vaně, všimli jsme si, že měří úplně špatně
)
odsávačka na rýmu balonková (neodsaje skoro nic, lepší hned odzačátku zainvestovat do vysavačové)
šampon na vlásky
(v našem případě i asi 10 kusů různých dudlíků a postýlka na spaní, tím se ale nedá řídit
)
Koš na pleny jsme měli obyčejný malý, každý den vynášeli a nic nesmrdělo ![]()
Tak se mi zda, ze zatim „vyhrava“ detska kosmetika, tak aspon neco ![]()
U nás netřeba:
nebesa nad postýlku, kojící polštář, koš na plíny, teploměr do vody, přehršel kosmetiky (stačil Bepanthen a Ondřejovka), speciální dětská osuška, aviváž…na víc zbytečností jsem si nevzpomněla.
Jojo, s tim souhlasim, to jsem tam zapomnela napsat.. Ja vybirala tak mesic, na netu, co rikaji matky, poctive, aby to vonelo, ale bylo malo parfemovane + kvalitni atd. atd, koupila jsem teda Bubchen, hodne toho dostal… nakonec se nas alergik koupal v ciste vode, nekdy hypermangan, nekdy Balmandol, ted presedlal na Trixeru, proste tim chci rict, ze vsechno co jsem mu pred porodem koupila a co dostal, tak skoncilo na mem tele, moji hlave a nebo v moji koupeli ![]()
Co tu zatim neni napsane, a o cem se na jine diskuzi taky psalo - perinka a polstarek vc. povleceni. Klarka spi zamotana do velke plenky a prikryta rychlozavinovackou, myslim ze perinka prijde na radu az trosku povyroste (na te zminovane diskuzi psali holky ze tak zhruba do roku neni potreba). Prosteradlo samozrejme ano (pokud male bude spat samo v postylce
).
Pak myslim ze neni potreba kupovat zadne hracky, dostali jsme jich mraky od kamaradu, koupili jsme jen velkou hraci deku s hrazdickou.
A obleceni na prvni rok kupovat taky s mirou, dite rychle roste a nevynosi to. Pokud je moznost, pujcte si nebo kupte v bazarku.
O kosmetice tu rec byla, asi je to taky individualni - ja mam jen panensky kokosovy olej a detsky myci gel a bepanten na zadecek a vystacim si. Jine maminky vsak maji cely sortiment vseho mozneho… V porodnici jsme dostali spoustu vzorku, doktor vam neco doporuci atd., nechala bych az se mimi narodi a podle situace nakoupit.
Sterilizator, odsavacka a flasky atd. - kupte az podle potreby po porodu, ja kojim a zatim jsem nepotrebovala ani jedno, kamaradka nekoji a nedovede si zivot bez tohoto predstavit.
Dudlik taky pro zacatek jen jeden, kazdemu pasuje jiny tvar, material, vyzkousite a treba nebude potreba.
Vanicka - dnes bych asi koupila kyblik, koupeme 2× tydne a od 3. mesice uz ve velke vane, vetsinou s manzelem
Vanicku jsme jiz uspesne darovali. Podlozku „lehatko“ do vanicky jsme neporizovali, ale je fakt, ze sama bych si doted netroufla koupat sama a to nepouzivam zadne olejicky, ze by dite klouzalo. Rano myji kazdy den malou v umyvadle - zadecek, rucky a oblicej a po:,–(im ji do umyvadla a myslim ze je to v pohode (opet co maminka to jiny nazor). A merim teplotu i v tom umyvadle teplomerem ![]()
To je vse co me napada, z toho mala co jsem porizovala, ostatni se hodi
A opravdu neni problem dnes koupit vse potrebne treba o pulnoci, neprehanejte to. Kdyz nekdo neco doporuci (treba i nejlepsi kamaradka), premyslejte jestli i vy to budete opravdu potrebovat.
Jo, na to jsem zapomněla - peřinky, polštářky a povlečení (krom prostěradel), to taky netřeba ![]()
S peřinkama bych nesouhlasila. Stejně s koupí mantinelu většinou koupíte v setu i povlečení na peřinku a polštářek. Tak já jsem koupila ve stejném rozměru hnedka i samotnou peřinku a polštářek (jsou v různých rozměrech tak abych to pak nepopletla) A srolovanou peřinku jsem používala k polohování prcka - aby nebyl šišatej.
Ahoj, kromě několika již výše zmiňovaných věcí (kojící polštář, přebalovací pult, lehátko do vaničky, monitoru dechu apod.), jsem nikdy nevyužila teploměr v dudlíku (pro nedudlací dítě je to fakt na nic a ten silikon je děsně tvrdý…),M.
No ja zas mam treba dobrou zkusenost s nebesama
Koupila jsem si set, jak pise Ivusha, s tim, ze nebesa pujdou za chvili pryc, snad zadna moje kamoska je nema a nemela. No a nebesa zustavaji, Domcovi se pod tim dobre spi, stini mu to, a ma tam jako „bunkr“
Taky ma postylku kousek od okna, takze to brani i pruvanu.
Perinku a polstarek z toho setu jsem taky jeste nevyuzila.
Ještě ke koši na pleny - mám normální plastový odpaďák (nejlevnější, co měli). Zbytek nebudu vyjmenovávat, už to tu bylo.
Celou dobu se mi ale osvědčuje: kup, až si řekneš TEĎ to potřebuju. Dřív ne. Často si říkám, že tohle a tohle se mi líbí, je to třeba v akci, no a za pár týdnů/měsíců by se to mohlo hodit. Pak ta doba za pár týdnů/měsíců nastane a vůbec to nepotřebuju. A když jo, koupím to až potom, i když to třeba už není v akci. Ono to nakonec vyjde levněji, než nakoupit spoustu zbytečností, byť třeba ve slevě.
Zbytečné:
Řekla bych, že tato diskuze spíš pobaví než poradí;) Krom toho, že co maminka, to jiný názor, tak z vlastní zkušeností vím, že záleží i na dítku.
Když mi u prvního radili, abych si nepořizovala ty pidi oblečky na pidi miminka, samozřejmě jsem neodolala a nakoupila kupu pidi věciček - vždyť jsou tak nádherný a ke všemu - nelíbí se mi ty malý zázraky navlečený do oblečení o 2 velikosti větší… Lucinka se narodila o tři týdny dřív a jakou dělala parádu v dupajdách vel. 50;) Měla reflux, takže oblečky hezky vynosila. Kristýnka se narodila víc než čtyřkilová, takže vel.56 měla jen chvilinku.
Pokud jde o kojící polštář - u první jsem vůbec nepoužívala, při druhém pobytu v porodnici jsem měla obrovský hemoroidy a na pokoji k dispozici kojící polštář, takže jsem si ho ihned nechala koupit a musím říct, že mít ho ke konci těhu - určitě by se mi pohodlněji leželo.
U první holčičky jsem využila babyvak i ručně šitý šátek, během druhého těhu jsem si pořídila kvalitní (a drahý) originál šátek a moc jsem se těšila, až tam budu to svoje šťístko nosit - Kristýnka naprosto nesnesla ani šátek ani vak…
Tak jsem zvědavá, jak to bude časem u třetího;)
Přeji šťastnou ruku při nákupu výbavičky!
Jana
Já bych spíše napsala, jakých věcí nelituji, že jsme koupili:
odsavačku na vysavač Baby-vac
digitální chůvičku Philips Avent
hrací dečku
houpací lehátko
Skoro zbytečně jsme koupili ohrádku. Teploměr na vodu jsme používali asi měsíc. A skutečně každé dítě je jiné. Dopředu bych koupila jen to nejnutnější a pak uvidíš.