SMETISTE

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
20
20.2.09 17:46

Tam jsme tedy byli, opravdu krasne. Jak rikam, my jsme na hotelu temer nebyli (my jsme takovi blaznivi cestovatele - porad v trapu). Vcera se maly prave dival na fotku, co mame povesenou na zdi, a ptal se kdy pojedeme do Mexika…tak jsem mu vysvetlovala, ze ted zase musime nekam jinam, kde to jeste nezname. :wink: :P Rekl, ze jo.
Porad cekam na to jmeno, uz me napinas.
P.S. S manzelem naprosto souhlasim, proste tak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
20.2.09 20:15

Jmeno bude az po narozeni, promin - ja to myslela spis takovou recnickou otazku, kdyz jsi byla tak uspesna dedukterka :-D

A jak je tvuj syn stary? Zda se byt rozumny :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
20.2.09 23:00

To s tim jmenem jsem pochopila, ale stejne by me to zajimalo. :wink:
Nasemu prdolovi je 3,5let, co se tyce vyletu a jakehokoliv cestovani, tak to je rozumny vic nez dost. Ma svuj trolley, na ten nezapomene nikdy. Proste hlavne kdyz je v trapu (po mamince)…a je to to nejzlatejsi dite na svete :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
21.2.09 14:10

Verdino, ty jsi na me moc „popredu“ - co je to trolley? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
21.2.09 20:48

Ahoj, kufrik na koleckach. Mame v nem celou samosku (od svacinky po dobrutky), knizku, nejakeho kamarada, pastelky s blokem a prenosny dvd prehravac…umis si to tedy predstavit. :roll: :lol: Hezky vikend a zajdete nekam na karneval, je to bezva! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
22.2.09 22:40

Jo, tak to uz chapu - to ja bych taky byla spokojena, kdyby se mi povedlo zbalit „cely muj svet“ do kufru - navic jeste kdyby to nekdo sbalil za me 8) Detstvi je kouzelna etapa v zivote cloveka :wink:

Mame ted pres vikend na navsteve bratra s pritelkyni, takze tak nezavazne chodime po meste, vsude konfety, ukazujeme jim kde co je a jen se divime, jak obcas kolem projede treba Batman na kole atp :P Jak se v Italii chodi na karneval? To se proste obleknes do kostymu a jdes normalne do baru? :roll: Promin ty hloupe otazky, ale ja fakt nevim. Vy jste byli v Rime?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
23.2.09 21:38

My jezdime na skoro vsechny karnevaly v okoli… :D Deti se blaznive oblekaji uz od konce ledna, maly je letos Spiderman! Kdo se chce oblect, tak se oblece a muze klidne i na veceri v kostymu. Znami napr. delaji kazdorocne party v maskach i pro dospele. Nicmene, zitra je martedi grasso, takze se konci - mate tedy letos jeste jednu moznost videt pruvody s alegorickymi vozy! Dneska jsem napekala, protoze i skolky a skoly zitra slavi, takze „musime“ donest nejake dobrutky pro ty nase rostaky. :wink: Zatim zdravim a pak mi muzes poreferovat, jestli jste nekde byli.
P.S. V Latine byl v pruvodu alegoricky vuz ala Mexiko, tak jsme si zatancovali. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
26.2.09 07:46

To zni super, pristi rok to musime vychytat! I kdyz.. ja uz si nekdy pripadam jako permanentne „legracne oblecena“ s temi kreacemi, co posledni dobou vymyslim, abych se do toho obleceni jeste vesla.

My jsme tady meli brachu s pritelkyni pres vikend, odjizdeli v utery - meli jsme uz tak docela nabity program, takze bohuzel na zadne legracky navic nezbyl cas.

Ted, kdyz jsi natukla to peceni - jak jsi na tom s „ceskou kuchyni“? Nevedete, nebo vedete a v Rime se daji sehnat ceske veci? Ja tady s tim docela valcim, ne ze bych to nutne musela mit kazdy den, ale treba chleba - ten jsem doted nestravila (ten jejich mistni). Jeste se chystam na lepsi pruzkum v pekarnach, az budu na materske - neni mozne, ze tu maji jen takove ty prasive housky! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
26.2.09 16:51

Ahoj, ja moc po cesku nevarim, manzel „musi“ mit 1× denne testoviny ci ryzi…takze holt po italsku, nicmene mne to vyhovuje - ja nebyla nikdy omackova. Sem tam udelam takovy ten rychlogulas, kvetakovou polevku apod. Pecu standartne babovky, hrneckovy kolac, bublaninu…ale k tomu zadne vyhradne ceske suroviny nepotrebuju. Chybi mi jen 3 veci z ceskych samoobsluh a to je: kysane mleko, syrecky, uzene maso. :wink: Pak kdyz prijedu domu, tak mam takove ty ceske vychytavky jako zelnacku atd. - maminka vyvaruje, za tyden jedu, tak se uz tesim (samozrejme na jidlo v druhe rade). :lol:
Vidis to a nasi se vzdycky nemuzou dockat az prijedou a zajdou si pro pecivo do zdejsich pekaren, musim se uprimne smat, protoze je to legracni jak jsme kazdy jiny. Pecivo nakupuji vyhradne v pekarnach, mas vetsi vyber a casto ti ho daji teple. Zkus po nich chtit tmavsi chleba bez bublin anebo si vychvaluji (napr. tady na emiminu) domaci pekarnu.
Kdyz uz mluvime o tom vareni, nemohl by do placu hodit neco tvuj manzel? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
26.2.09 18:05

je to podle mě hodně individuální, co bych teď nekupovala:

• emitex zimní zavinku do autosedačky. ač mám listopadové dítě, moc jsme ji nevyužili. ze začátku byla moc velká na takový prtě, se zmenšovací vložkou do sedačky se tam dát vůbec nedala,
  • chůvička - záleží, kde člověk bydlí, ale my dodnes nemáme chůvičku žádnou. máme byt v RD, u mých rodičů spí přes den v patře, a já mám naprosto vypěstovaný instinkt a slyším ho okamžitě.
  • ohrádka - neměla jsem a nechyběla.
  • dětská kosmetika - bohatě stačí oliv nebo slunečnicový olej, rybilka na zadeček a nějakej krémík na zimu na obličej, na léto opalovací. bepanthen - zázračná mast.
  • odsávačka a lahve - vojta byl kojenej a i když jsem si myslela, jak ho občas nechám babičkám /proto ta odsavačka/, opak byl pravdou. a navíc, s odstupem času se mi líp odsávalo ručně.. :wink: lahvička bohatě stačí jedna..
  • mantinel do postýlky - vojta jak neviděl kolem sebe, bylo točo! používáme ho až tak od 10m, aby nevystrkoval z postýlky dudlík :) ostatní jako baldachýn atd. jsem neměla vůbec.
  • peřinka a polštářek - používáme až od roka. do té doby zavinka, pak karp pak spací pytel.
  • nějaký speciální koš na pleny - od začátku máme obyčejný zaklapávací a stačí bohatě
  • speciální přebalovací pult s vaničkou atd. vaničku jsme si koupili v ikea, má protiskluzovou úpravu. pak obyč podložku tamtéž a používáme dodnes. jen se ze stolu přestěhovala na postel.
  • teploměr na vodu
  • u nás zbytečná odsavačka do nosu
  • vychytané jídlení židličky - u nás vede židlička z ikei, lehká, levná, skladná!

co jsem měla a využila:

• flísové botičky - ale opravdu jen na zimu
  • kulaté nůžky - ale vím, že spousta co se jich prodává jsou tupé, říkala mi to prodavačka v dětském domě. a ty co mi poradila už fungují rok bez problémů
  • tepláčky - u nás naopak, Vojta hrozně kopal nohama od malička, takže jednodušší bylo sundat kalhoty než zapínat cvoky a jednu přitom „schytat“. do dneška nemám ráda lacláče…
    overálky taky dobrý, ale jak kopal nohama, tak na nich musel mít ještě ponožky. jinak měl nohy okamžitě v tělu overálku a ječel…
  • na sterilizátor do mikrovlnky nedám dopustit!
  • cestovní postýlka je k nezaplacení. ale záleží na konkrétní situaci
  • lehačka - nejdřív v ní občas spal, hlavně u tchánovců o patro níž, pak jsme ho v ní krmili, později vojtovi posloužil jako hračka. někomu sice stačí autosedačka, ale ta je podle mě moc vybraná, v téhle lehačce víc ležel…

co rozhodně nekupovat:- hračky!!!! za 2 měsíce jich budete mít plnou krabici!!!

tak šťastné nakupování!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
27.2.09 06:47

Nataso - dekuji dodatecne za prispevek do (puvodni) diskuze :-)

Verdino - s tim pecivem to je fakt legrace. Fakt je, ze ja do pekaren chodim sporadicky, spis vzdy do samosky - ale jak jsem psala, jeste to vsechno chci prozkoumat.
Omacky u nas taky nevedeme, manzel to skoro az nesnasi (nedela mu to dobre na zaludek) a ja je ozelim. I kdyz, po prijezdu do CR je prvni na mysli SVICKOVA :-D a nebo smazak - ten my radi oba.
Ted jsem si ale nechala od brachy dovezt rohliky a vyrabim si tu do zasoby knedliky, chtela bych se naucit delat vepro knedlo zelo a pozvat zname na veceri (to zeli mi taky dovezli).
Nevim presne na co bezne pouzivas kysane mleko - ja si tady vyrabim kysanou smetanu podle receptu, co jsem nasla na nejakych italskych strankach a docela to funguje (bily jogurt + obyc. smetana + stava z pul citronu, nechat v lednicce den odlezet). Mam totiz hrozne rada dusenou mrkev / fazolky na smetane, to si obcas neodpustim (a jsme zase u tech omacek) :-)

Manzel a recept, no… Jelikoz se zacal zajimat o vareni az ve chvili, kdy me chtel oslnit a pozvat na vlastnorucne pripravenou veceri (jeho kamarad v te dobe v Praze byl Ital) tak bys skoncila asi s necim, co sama bezne delas doma rodine! S mexickou kuchyni je potiz v ingrediencich, jsou hodne specificke a tady tezko sehnatelne. Jednu vychytavku ti ale muzu po pameti prihodit - delali jsme nedavno pro zname aperitivo a pripravili si guacamole (salsa z avokada napr. na nachos).
Trik je sehnat mekci avokado, to se pak rozmixuje s trochou najemno nakrajene cibule, osoli a mas hotovo. Jeden mexicky kamarad, co tohle delal v CR, do toho jeste pridal i trochu rajcatek, ale to je o zkouseni, o tom co vam vice bude chutnat.
Prijede za nami za par mesicu tchyne, ja uz se na ni chystam, ze od ni obslehnu nejake recepty - tak ti dam pak vedet :-D

Jinak ja se vubec chci naucit varit, zatim to jsou jen takove hokusy pokusy. Myslim, ze neni lepsi zeme, nez Italie - tady se ji dooooobre :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
27.2.09 18:09

Tak se budu netrpelive tesit na recepty! :P Mimochodem, tu avokadovou penu znam, ale nikdy jsem ji nedelala. Ze skolky jsme hned s malym bezeli koupit avokado, akorat jsme zapomneli na cibuli…my ji totiz doma nevedeme (manzel ji nema rad, ja jedine v cerstve podobe - nesnasim varenou ci pecenou).
Jeste jeden dotaz: jaky je rozdil mezi nachos a tortillas? Ja to nikdy moc nechapala, kupuju jen tortillas a ani nevim proc. :oops:
Smazak chutna i nam, jen mne se nedari a nedari - vzdycky se mi roztece, hruza!
Zatim preji hezky vikend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
27.2.09 19:32

Hihi, no tak to ti povim rada!

Dle mych informaci je hlavni rozdil ten, ze Nachos jsou dost ne-mexicke, spise takovy americky vynalez. Jsou to ty trojuhelnikove kukuricne „chipsy“ na chroupani a prave se dobre kombinuji s tim guacamole. Co jsem mela moznost pozorovat, tak v Mexiku je mistni moc nejedi.

Tortillas jsou kukuricne (nebo i psenicne) placky, takovy zakladni prvek stravy napr. chudsich lidi - rekla bych ze co je pro cechy rohlik, to je pro mexicany tortilla. Ale jedi je vsichni, chudi i bohati.

Ted me napadl dalsi mexicky recept - ktery jsem uz dlouho nepouzila, ale moc moc moc nam chutna. Hlavne na snidani je to mnamka:
Vezmes dve tortilly, mezi ktere vlozis: platkovy syr, rajcatka na platky, sunku, muzes i papriku na tenke platky (vseho s mirou, hlavne dobre prolozit syrem, at se to pak hezky zaceli) - no a to cele opeces z obou stran na panvi s trochou olivoveho oleje. V Praze jsme tam davali i tavenak, ten se rychle roztopil a nam chutnal, ale jde to i bez nej. Tomu rikame „syncronizada“, i kdyz v Mexiku se dela syncronizada pouze ze syra a sunky, nic dalsiho se tam uz nedava.
K tomu jeste mame takovou pikantni salsu, vyrabi La Costena, je to v mensi sklenene lahvicce, z Chile Chipotle, mozna se to da v nejakem vetsim supermarketu koupit i tady - uz jsem to nekde videla. Ja tedy palive nemusim, ale chipotle mi hrozne chutna (v malem mnozstvi). Pridavala jsem to i do kurete na paprice 8)

Tak a ted bych poprosila na oplatku neco italskeho, s cim doma oslnim manzelovy chutove bunky, DEKUJI :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.09 15:59

Ahojky, rada ti neco poslu, jen trochu vyckej, protoze nejak nestiham - to vis, pripravy pred odjezdem…a napis, co vam NEchutna za suroviny! Zapomnela jsem se prihlasit- verdina

• Citovat
  • Upravit
191
5.3.09 10:55

V pohode, ja bych te uz pod tim anonymem identifikovala :-)

Jsem ted doma s chripkou, takze nejake vyvarovani nehrozi, na to nemam naladu. Cimz chci rict, ze si dej s prispevkem klidne nacas :-)

Co nam nechutna - nic se mi nevybavuje, asi jen lingua, tu ja nemusim - byla mi nabidnuta pri posledni navsteve restaurace jako mistni specialita :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí